Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Muž krájí maso na talíři Sailing Gypsy / Shutterstock.com

Ať už v jídelníčku dáváte přednost masu kuřecímu, vepřovému nebo hovězímu, vždy záleží především na tom, jak často jednotlivé druhy masa jíte a jak je upravujete. Tedy zda při konzumaci převládají benefity v podobě příjmu cenných bílkovin a vitamínů, nebo si zaděláváte na zdravotní problémy. Víte, jak často které druhy masa jíst, na co si dávat pozor a jakým úpravám se ideálně vyhnout?

Přečtěte si také

Trendy pokrývky hlavy letošního roku: Čepice s bambulemi je OUT, bucket hat naopak IN

Maso jako zásadní zdroj bílkovin a vitamínů

Oproti rostlinným bílkovinám, které jsou v našem jídelníčku taktéž důležité, mají ty živočišné vhodnější zastoupení esenciálních aminokyselin a jsou snáze stravitelné. Maso je navíc zdrojem lépe využitelného železa a vápníku.

Dále obsahuje vitamín B12, který je přínosný pro krvetvorbu a správnou funkci nervové soustavy a je poměrně těžké ho nahradit potravinami rostlinného původu. V neposlední řadě je maso cenným zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu D, zinku, selenu a dalších minerálů, které jsou prospěšné při posilování imunitního systému nebo působí coby antioxidanty.

  • Kvalitu masa a obsah zdraví prospěšných látek ovlivňují podmínky chovu i kvalita krmení. Vždy je proto lepší volit BIO živočišné produkty od farmářů, ze zvířat z volného chovu.

Nákupní rádce Kupi vám najde všechny akční ceny na maso ve vašem okolí a porovná je s cenami mezi jednotlivými řetězci.

Je lepší jíst kuřecí, nebo hovězí?

Na otázku, které maso je nejzdravější, neexistuje jednoznačná odpověď.

  • Hovězí červené maso je pro nás cenným zdrojem železa a dalších zdraví prospěšných látek. Tučnějšíčervené maso bychom měli jíst maximálně dvakrát do týdne.
  • Bílé maso (kuřecí, krůtí nebo králičí) je zase dietnější a obsahuje více bílkovin, proto je vhodnější při hubnutí nebo nabírání svalové hmoty. Důležitějším ukazatelem je proto množství masa, které sníme, a jeho kvalita. Můžeme ho jíst častěji, v rozumných porcích klidně každý den.
Mix masa na stole Nitr / Shutterstock.com

Preferujte libové maso před tučným

Zrádná jsou tzv. mramorovaná masa, která jsou skvělá pro přípravu šťavnatých steaků. Jsou ale taky hodně tučná (na rozdíl od jiných druhů mas nelze bílé části tuku v případě potřeby odkrojit) a měli bychom si je dopřávat spíše výjimečně.

  • Vždy také mějte na paměti, že do denní porce masa se počítají všechny uzeniny jako šunky, párky a další masné výrobky, které navíc bývají nezdravě přesolené a plné tuků, konzervantů a škrobů.

Nejoblíbenější druhy masa podle kalorií a tuku

Pro zajímavost jsme porovnali čtyři nejčastěji konzumované druhy masa z hlediska jejich energetické hodnoty, obsahu bílkovin a tuků:

Kuřecí maso

Má vysoký obsah bílkovin, ve srovnání s ostatními druhy má také mnohem méně tuku a kalorií. Jeho konzumace se doporučuje při dietách a redukčních jídelníčcích.

  • 100 g kuřecího obsahuje asi 110 kcal, 20 g bílkovin a 3 g tuku.

Kachní maso

Je považováno za červené maso mezi drůbežím (má navíc podobný obsah tuku jako hovězí nebo vepřové). Oproti kuřecímu nebo krůtímu je více tučné a má více kalorií.

  • 100 g kachního obsahuje asi 285 kcal, 16 g bílkovin a 23 g tuku.
Pappardelle s pečeným trhaným kachním masem, hříbky a sýrem pecorino
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Střední

Pappardelle s pečeným trhaným kachním masem, hříbky a sýrem pecorino

Pappardelle s pečeným trhaným kachním masem, hříbky a sýrem pecorino jsou nevšední variací na oběd s těstovinami, kterým rozhodně zaujmete. Příprava je navíc jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát, věříme tedy, že to podle našeho receptu hravě zvládnete.

Pappardelle s pečeným trhaným kachním masem, hříbky a sýrem pecorino
Kachní stehno na zázvoru s jablky
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Kachní stehno na zázvoru s jablky

Pečené kachní stehno na zázvoru s jablky se skvěle hodí na sváteční menu. Ideální přílohou ke kachně jsou pak bramborové šišky, obalené ve strouhance.

Kachní stehno na zázvoru s jablky

Hovězí maso

Je pro nás mimo jiné cenným zdrojem železa, kreatininu, kyseliny linolové i silného antioxidantu glutathionu, který v našem těle pomáhá bojovat s volnými radikály, podporuje detoxikaci a zlepšuje funkci imunitního systému. Je ovšem tučnější (zejména mramorované steaky).

  • 100 g hovězího obsahuje asi 256 kcal, 12 g bílkovin a 23 g tuku.

Vepřové maso

Ze všech druhů mas má to vepřové nejvyšší obsah vitaminu B1. Stejně jako hovězí je poměrně dost tučné a navíc taky kalorické.

  • 100 g vepřového obsahuje asi 262 kcal, 17 g bílkovin a 22 g tuku.

Je maso škodlivé?

Pokud to s konzumací nepřeháníte a dáváte si pozor na kvalitu a libovost, pak se nemáte čeho obávat. O negativním vlivu masa na naše zdraví se hovoří většinou v souvislosti s jeho nadměrnou spotřebou nebo všeobecně s nesprávnou životosprávou.

Maso je poměrně náročné na strávení a pokud ho jíme příliš, oslabuje náš trávicí systém, v němž se potom hromadí více toxinů. V neposlední řadě může být viníkem zdravotních obtíží zmíněný tuk. Osoby konzumující výrazně více červeného masa může trápit vysoký tlak a kardiovaskulární onemocnění. Češi kromě toho sní také nadměrné množství uzenin (a velmi často nekvalitních), které jsou považovány za možný rizikový zdroj vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Maso, které se griluje Virtual Art Studio / Shutterstock.com

Pozor na grilování

Karcinogenní látky v mase vytváří také nezdravá tepelná úprava. Zejména dlouhé pečení, smažení v přepáleném oleji nebo grilování steaků naložených do oleje, z nichž na rozpálené uhlí odkapává větší množství šťávy, která se do masa vrací v podobě karcinogenního kouře.

Nejlepším způsobem přípravy masa je dušení nebo napařování. Klidně ho můžete i grilovat, stačí dodržet pár základních pravidel. Maso by mělo mít pokojovou teplotu, aby se peklo rovnoměrně a co nejrychleji, a nemělo by se předem nakládat do oleje nebo marinády. K dokonalé chuti vám budou stačit jen sůl, pepř a bylinky.

Zdroje: Mayo Clinic, Cleveland Clinic, Harvard Health Publishing, Vím, co jím, Healthline, Cancer Research UK