Co se stane, když nám doma vyklíčí cibule, česnek nebo brambory? Zatímco některé druhy zeleniny mohou být v takovém případě toxické a zdraví škodlivé, jiné naopak získají mnohem více vitamínů a cenných látek. Co tedy po vyklíčení vyhodit? A které potraviny naopak můžete i po vyklíčení sníst?
Brambory patří do té skupiny plodin, u kterých klíčky nevěstí nikdy nic dobrého. Obsahují totiž pro náš organismus toxickou látku solanin, která se tvoří pod slupkou brambor, konkrétně v okolí tzv. oček a klíčků. Lépe uděláte, když klíčící brambory vyhodíte.
Aby došlo k akutní otravě, museli bychom podle odborníků sníst nejméně kilo silně přezrálých brambor. Ovšem i v menším, běžném množství nám může solanin uškodit. Mezi časté projevy mírné otravy patří bolesti hlavy, žaludeční nevolnost a průjem. Ve vážnějších případech se objevuje horečka, zrychlený puls a dech či snížený krevní tlak, jak popisuje odborná zahraniční studie.
Pokud jsou brambory na první pohled v pořádku a obsahují pouze pár klíčků, které nejsou delší než 1 cm, můžete je klidně sníst. Problematická místa dostatečně vykrojte, brambory oloupejte a co nejdříve tepelně upravte. Ideálně je uvařte ve vodě, protože v té se alespoň část toxických látek dokáže vyplavit.
Naklíčený česnek naproti tomu nikdy nevyhazujte! Připravili byste se o velkou dávku vitamínů a minerálů, které se v něm tvoří. Je to z toho důvodu, že při klíčení jsou rostliny citlivé na viry a bakterie, proto jako obranný mechanismus produkují vyšší množství fytoalexinů, které jsou sice škodlivé pro mikroorganismy, ale velmi prospěšné pro naše tělo.
Látky obsažené v zelených klíčcích česneku zvyšují imunitu a pomáhají s trávicími obtížemi. Zabraňují také vzniku maligních buněk a čistí tělo od karcinogenů. Antioxidanty v česnekovém klíčku bojují s předčasným stárnutím buněk a předchází vzniku mnoha civilizačních onemocnění.
Stejně jako česnek, ani klíčící cibuli rozhodně nevyhazujte. Není jedovatá. Zelené výhonky cibule obsahují hodně vitamínu C, antioxidantů a dalších minerálů a stopových prvků, jako je křemík, hořčík, vápník, železo, měď a zinek. Cibule je pro náš organismus prospěšná také díky obsažené síře. Ta je sice zdrojem nepříjemné, štiplavé chuti, na druhou stranu prospívá metabolickým procesům, podporuje zdraví a krásu vlasů, nehtů i pleti a je důležitá pro zdraví naší krve.
Protože se ale vařením účinnost sirných sloučenin snižuje, je nejlepší jíst cibuli syrovou. A právě v tomto ohledu jsou lepší zelené výhonky, protože mají jemnější chuť, která vynikne v pomazánkách, dipech a salátech, v polévkách, omáčkách nebo v jídlech asijské kuchyně.
Jak na to? Stačí vzít celou paličku česneku nebo jednu cibuli a posadit ji na sklenici s vodou tak, aby podpučí (spodní část) bylo akorát ponořené do vody. Skleničku položte na okno s dostatkem světla. Už za cca pět dnů uvidíte zelené výhonky. Vodu nezapomeňte pravidelně dolévat, aby byl spodek plodu vždy ponořený.
V obchodech můžete koupit také speciální nakličovací misky nebo vázy, případně různé biomisky, které vám klíčení nejen cibule a česneku, ale i dalších plodin usnadní.
Zdroje: bezpecnostpotravin.cz, medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com