Vajíčka jsou neodmyslitelnou součástí skvělé snídaně. Ať už je preferujete natvrdo, naměkko nebo nahniličko, každý má svůj oblíbený způsob přípravy. Ale ruku na srdce - dosáhnout té správné konzistence může být oříšek, a to nemluvě o zákeřném praskání skořápek. Nebojte se však! S našimi tipy a triky zvládnete přípravu vajíček jako profesionál. Připravte se na to, že vaše snídaňová vajíčka budou pokaždé dokonalá.
Do lednice vejce ukládejte vzhůru nohama, a pokud je to možné, vyhněte se uložení do dvířek. Důvodem je fakt, že tam není tak stabilní teplota jako v policích.
Vzhůru nohama se je doporučuje ukládat proto, aby vydržela déle čerstvá – na špičce jsou totiž umístěny póry, ze kterých vejce bere kyslík. Ideální teplota pro skladování vajec je 5–8 °C, doporučená spotřeba je pak nejdéle tři týdny od snesení.
Čerstvost vajec nepoznáte podle barvy skořápky – musíte se podívat dovnitř. Bílek by měl být čirý a žloutek dobře držet u sebe a nerozpouštět se ihned po vyklopení. Pokud se o čerstvosti chcete přesvědčit už před jejich rozklepnutím, zkuste napustit hrnek studené vody a vejce do ní ponořit. Ta čerstvá se udrží na dně, starší vyplavou nahoru.
Pro vaření jsou lepší „méně“ čerstvá vejce, ta po nedávné snášce se budou hůře loupat. Z lednice je vyndejte pár minut před vařením, aby měla při vkládání do vody pokojovou teplotu. Nejprve nicméně zkontrolujte, zda nemají poškozenou skořápku. To by mělo minimalizovat riziko prasknutí.
Velikost hrnce při vaření vajec natvrdo závisí na počtu – měl by být dostatečně velký, aby se neklepala o sebe nebo o jeho stěny. Vložte je do hrnce se studenou vodou a dejte vařit s pokličkou. Fintou proti prasknutí skořápky je také přidání lžíce octa nebo soli do vody.
Vejce natvrdo se vaří 10 minut od doby, kdy začne voda v hrnci vřít. Po 10 minutách je zchlaďte studenou vodou, aby šla lépe oloupat.
Do hrnce nalijte tolik vody, aby se do ní vejce mohla celá ponořit. Bez nich vodu přiveďte k varu, až poté do ní vejce vložte a na minutce nastavte pět minut. Výsledkem by měl být pevný bílek a tekutý žloutek – vložte vajíčka do stojánku a podávejte.
U vejce nahniličko je stejný postup jako u vejce naměkko, pouze se prodlužuje doba vaření z pěti na sedm minut. Tento čas je dostačující pro pevný bílek a polotuhý žloutek, tedy vejce nahniličko. Je hodně podobné tomu ztracenému, výhodou je jednodušší příprava.
Pro přípravu ztraceného vejce se doporučuje použít vajíčko, které není starší než 10 dní. Je to hlavně kvůli bílku, který u čerstvějších vajec drží lépe při sobě. Použijte větší hrnec, naplňte ho vodou a ohřejte na cca 75 °C (nebude vřít, ale ode dna již půjdou bublinky). Poté v ní vytvořte mícháním vír a pokuste se vajíčko vyklopit co nejníže ode dna hrnce a nejlépe přímo do středu víru.
Chce to trénink a možná se vám to nepodaří napoprvé. Čím větší hrnec, tím je možné udělat větší vír, který se bude déle točit. Vařte 3–4 minuty, následně vajíčko opatrně vyndejte z hrnce a ponořte ho do misky se studenou vodou – to zabrání tomu, aby se žloutek úplně uvařil.
Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.
Vaječná omeleta je skvělým způsobem, jak začít den plný energie. Pokud hledáte inspiraci na výživnou a zdravou snídani, která i skvěle chutná, omeleta se špenátem a ředkvičkami je to pravé. Špenát, bohatý na železo a další důležité živiny, se skvěle doplňuje s křupavými ředkvičkami a jejich klíčky. To vše v kombinaci s jemnou chutí vajec a sýru. Omeleta poslouží nejen jako vydatná snídaně, ale také večeře či rychlý oběd.
Pokud toužíte po dokonale zastřeném vejci, ale bojíte se, že se vám bílek rozteče po celém hrnci, máme pro vás geniální trik. Vyzkoušejte metodu s potravinářskou fólií:
Po uvaření jednoduše rozbalte fólii a objevíte perfektně tvarované zastřené vejce. Tento způsob je ideální, když připravujete snídani pro více lidí najednou nebo chcete mít jistotu, že vaše vejce bude vypadat jako z luxusní restaurace. Navíc je to skvělý způsob, jak se vyhnout nepořádku v hrnci!
Zdroje: Kupi