Křepelčí vajíčka jsou oproti slepičím považována za chuťově lepší. Jaký je ale mezi nimi rozdíl z nutričního hlediska, jak si stojí s množstvím cholesterolu a mohou být pro naše zdraví i škodlivá?
Než se podíváme na konkrétní rozdíly mezi oběma druhy, je dobré zmínit, že vajíčka všeobecně vynikají vysokým obsahem vitamínu A, B1, B2, B6, B12 a D, dále vápníku, fosforu, železa, hořčíku, draslíku a zinku. Jsou bohatá na vysoce kvalitní živočišné bílkoviny, omega 3 a 6 mastné kyseliny, esenciální aminokyseliny a látku cholin.
Oproti slepičím mají nepatrně více tuků a bílkovin. Co je ovšem hlavní, mají dvojnásobný obsah riboflavinu (B2) i dalších vitamínů skupiny B a několikanásobně vyšší obsah železa, fosforu i draslíku.
Křepelčí vajíčka se také častěji spojují se schopností posilovat imunitu a pomáhat v prevenci před rýmou a nachlazením. Díky obsaženému železu a draslíku se doporučují lidem, kteří trpí chudokrevností, trápí je silné bolesti hlavy nebo špatné zažívání. Křepelčí vajíčka by měla být pravidelnou součástí jídelníčku malých dětí, lidí s oslabenou imunitou i těhotných žen.
Na rozdíl od křepelčích obsahují mnohem více cholinu, který má pozitivní vliv na nervovou soustavu a zlepšuje paměť. Kromě toho je cholin součástí enzymu zodpovědného za odbourávání špatného cholesterolu a pokles jeho hladiny v krvi.
Po dlouhou dobu byla vejce označována za zdroj škodlivého cholesterolu a rozhodně se nedoporučovalo jíst jich denně či týdně větší množství. Dnes je však toto tvrzení považováno za nepravdivý mýtus. Je to z toho důvodu, že vejce obsahují jak špatný LDL cholesterol, tak i ten dobrý HDL, který hladinu škodlivého vyrovnává a tím přispívá k rovnováze (spolu s již zmíněným cholinem, kterého jsou vajíčka taktéž bohatým zdrojem).
Když k tomu připočteme zásluhy vaječných bílkovin, které pomáhají regulovat krevní cukr, a tím snižovat riziko obezity nebo onemocnění srdce a cév, nepředstavují vejce pro náš kardiovaskulární systém žádnou hrozbu, což také potvrdily mnohé klinické studie.
A jak je to s obsahem cholesterolu u křepelčích a slepičích vajec? V přepočtu na 100 g ho obsahují podobné množství. Pokud sníte stejné váhové množství křepelčích i slepičích vajec, z křepelčích můžete přijmout cholesterolu o trochu více, protože mají větší podíl žloutku, který je zdrojem cholesterolu (u křepelek tvoří žloutek asi 35 % vajíčka, u slepic je to 30–35 %). Nejedná se nicméně o nijak závratný rozdíl.
Pokud si tedy rádi dopřáváte vajíčka, nemusíte se špatného vlivu cholesterolu bát. Jeho obsah vysoce převyšují ostatní cenné látky a zdraví prospěšné benefity (z tohoto hlediska jsou lepší vejce křepelčí).
I přesto ovšem v rámci zdravé a vyvážené stravy doporučujeme jíst vejce spolu s potravinami, které přispívají ke snižování cholesterolu. Jedná se například o ovesné vločky, luštěniny, špenát nebo tučné mořské ryby (losos) a ořechy. Ty jsou totiž zdrojem nenasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu dobrého HDL cholesterolu.