Léčivá a zadarmo! Na co všechno využít kopřivu? 3 recepty, které budou chutnat celé rodině

Žena stříhá kopřivy a dává je do košíku encierro / Shutterstock.com

Kopřivy jsou všude a většinou se jim radši vyhýbáme. Ale co kdybychom vám řekli, že tyto pichlavé rostliny jsou pokladnicí zdraví? Nejen že skvěle detoxikují a pomáhají s otoky, ale dají se využít i v kuchyni! Zkuste si s námi připravit třeba jarní polévku s kopřivou a medvědím česnekem nebo si udělejte domácí kopřivový sirup, který ocení celá rodina. A jestli máte chuť na něco slaného, zkuste závin s vaječnou náplní a kopřivami. Přesvědčte se, že kopřivy nejsou jen plevel!

Přečtěte si také

Pozor na nebezpečné barvy na vlasy! Obsahují zakázanou látku, která nemá na českém trhu co dělat

Co kopřiva obsahuje?

Tato rostlina skvěle čistí ledviny, pomáhá tělu zbavit se přebytečné vody a bojuje s otoky – a to je jen začátek. Je plná vitaminů, minerálů, chlorofylu, karotenoidů, flavonoidů a organických kyselin. Jaro je ten nejlepší čas na sběr kopřiv. Listy, nať i květy – všechno to můžete v kuchyni využít.

Jarní polévka s kopřivou a medvědím česnekem – recept

Máte rádi polévky? Pak určitě oceníte recept na svěží a zdravou jarní polévku s kroupami a bylinkami. Kromě mladé kopřivy v ní najdete i oblíbený medvědí česnek. Tahle polévka vás zahřeje a zasytí i v těch nejchladnějších jarních dnech a můžete ji připravit pro celou rodinu.

Polévka z kopřiv Beliphotos / Shutterstock.com

Ingredience:

  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 mrkve
  • brambory
  • 3 bobkové listy
  • 150 g krup
  • hrst medvědího česneku
  • hrst mladých kopřiv
  • sůl a pepř

Postup:

Do vroucího vývaru přidejte na drobno nakrájenou mrkev a brambory. Do hrnce vhoďte bobkový list a vařte asi 20 minut. Jakmile je zelenina měkká, je čas přidat předem uvařené kroupy. Polévku dle chuti osolte a opepřete. Teď je navíc ten správný čas přidat bylinky – na hrubo nasekaný medvědí česnek a kopřivy. Polévku už nevařte, podávejte ji s čerstvým chlebem. Na této voňavé, sezónní dobrotě si jistě pochutnáte vy i vaši blízcí.

Domácí kopřivový sirup – recept

Domácí sirup můžete používat nejen coby prevenci nachlazení. Kopřivový sirup si zamilují děti i dospělí. Je libo kopřivovou limonádu? S tímto sirupem ji připravíte raz dva.

Budete potřebovat:

  • 2 l převařené vody
  • 4 bio citrony
  • 30 g kyseliny citronové
  • cca 60 kopřiv
  • 2 kg cukru

Postup:

Omyté kopřivy vložte do hrnce. Přidejte na kolečka nakrájené citrony a převařenou vodu a tento základ nechte louhovat 24 hodin v chladničce. Po uplynutí zmíněné doby vmíchejte kyselinu citronovou a cukr, hustým sirupem naplňte lahve s uzávěrem a skladujte je v lednici. Máte větší množství sirupu, než spotřebujete? Podarujte své blízké, jistě jim uděláte radost.

Šálek čaje z kopřiv Ahanov Michael / Shutterstock.com

Závin s vaječnou náplní – recept

Máte zálusk na nějakou tu slanou chuťovku? Připravte si rychlý závin z listového těsta, který v sobě skrývá hříšně (pro někoho možná překvapivě) dobré tajemství – vaječnou náplň nejen z kopřiv. Jak na něj?

Potřebujete:

  • listové těsto
  • plátkovou šunku
  • 7 vajec
  • 6 lžic mléka
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv
  • 100 g sýru feta (případně balkánu)
  • sůl a pepř
  • lžičku oleje
Velikonoční nádivka s kopřivami
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční nádivka s kopřivami

Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.

Velikonoční nádivka s kopřivami

Jak na to?

Na rozvinuté listové těsto postupně pokládejte šunku. Vejce smíchejte s trochou mléka a nasekanými spařenými kopřivami. Směs okořeňte dle chuti a na rozehřáté pánvi nechte vejce, aby se srazila, jako když děláte vaječinu. Do základu vmíchejte sýr, následně hotovou náplň přemístěte na připravené těsto. Směs rozetřete, závin opatrně srolujte, vajíčkem ještě potřete a pečte dozlatova v troubě na 180 °C. Podávejte jej ještě teplý a nechte si chutnat.

Zdroje: National Library of Medicine, WebMD, Kupi.cz