Kopřivy jsou všude a většinou se jim radši vyhýbáme. Ale co kdybychom vám řekli, že tyto pichlavé rostliny jsou pokladnicí zdraví? Nejen že skvěle detoxikují a pomáhají s otoky, ale dají se využít i v kuchyni! Zkuste si s námi připravit třeba jarní polévku s kopřivou a medvědím česnekem nebo si udělejte domácí kopřivový sirup, který ocení celá rodina. A jestli máte chuť na něco slaného, zkuste závin s vaječnou náplní a kopřivami. Přesvědčte se, že kopřivy nejsou jen plevel!
Tato rostlina skvěle čistí ledviny, pomáhá tělu zbavit se přebytečné vody a bojuje s otoky – a to je jen začátek. Je plná vitaminů, minerálů, chlorofylu, karotenoidů, flavonoidů a organických kyselin. Jaro je ten nejlepší čas na sběr kopřiv. Listy, nať i květy – všechno to můžete v kuchyni využít.
Máte rádi polévky? Pak určitě oceníte recept na svěží a zdravou jarní polévku s kroupami a bylinkami. Kromě mladé kopřivy v ní najdete i oblíbený medvědí česnek. Tahle polévka vás zahřeje a zasytí i v těch nejchladnějších jarních dnech a můžete ji připravit pro celou rodinu.
Do vroucího vývaru přidejte na drobno nakrájenou mrkev a brambory. Do hrnce vhoďte bobkový list a vařte asi 20 minut. Jakmile je zelenina měkká, je čas přidat předem uvařené kroupy. Polévku dle chuti osolte a opepřete. Teď je navíc ten správný čas přidat bylinky – na hrubo nasekaný medvědí česnek a kopřivy. Polévku už nevařte, podávejte ji s čerstvým chlebem. Na této voňavé, sezónní dobrotě si jistě pochutnáte vy i vaši blízcí.
Domácí sirup můžete používat nejen coby prevenci nachlazení. Kopřivový sirup si zamilují děti i dospělí. Je libo kopřivovou limonádu? S tímto sirupem ji připravíte raz dva.
Omyté kopřivy vložte do hrnce. Přidejte na kolečka nakrájené citrony a převařenou vodu a tento základ nechte louhovat 24 hodin v chladničce. Po uplynutí zmíněné doby vmíchejte kyselinu citronovou a cukr, hustým sirupem naplňte lahve s uzávěrem a skladujte je v lednici. Máte větší množství sirupu, než spotřebujete? Podarujte své blízké, jistě jim uděláte radost.
Máte zálusk na nějakou tu slanou chuťovku? Připravte si rychlý závin z listového těsta, který v sobě skrývá hříšně (pro někoho možná překvapivě) dobré tajemství – vaječnou náplň nejen z kopřiv. Jak na něj?
Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.
Na rozvinuté listové těsto postupně pokládejte šunku. Vejce smíchejte s trochou mléka a nasekanými spařenými kopřivami. Směs okořeňte dle chuti a na rozehřáté pánvi nechte vejce, aby se srazila, jako když děláte vaječinu. Do základu vmíchejte sýr, následně hotovou náplň přemístěte na připravené těsto. Směs rozetřete, závin opatrně srolujte, vajíčkem ještě potřete a pečte dozlatova v troubě na 180 °C. Podávejte jej ještě teplý a nechte si chutnat.
Zdroje: National Library of Medicine, WebMD, Kupi.cz