Léčivá a zadarmo! Na co všechno využít kopřivu? 3 recepty, které budou chutnat celé rodině

Žena stříhá kopřivy a dává je do košíku encierro / Shutterstock.com

Kopřivy jsou všude a většinou se jim radši vyhýbáme. Ale co kdybychom vám řekli, že tyto pichlavé rostliny jsou pokladnicí zdraví? Nejen že skvěle detoxikují a pomáhají s otoky, ale dají se využít i v kuchyni! Zkuste si s námi připravit třeba jarní polévku s kopřivou a medvědím česnekem nebo si udělejte domácí kopřivový sirup, který ocení celá rodina. A jestli máte chuť na něco slaného, zkuste závin s vaječnou náplní a kopřivami. Přesvědčte se, že kopřivy nejsou jen plevel!

Přečtěte si také

Zákazníci si berou zboží z palet bez dovolení. Drzost, nebo běžná věc?

Co kopřiva obsahuje?

Tato rostlina skvěle čistí ledviny, pomáhá tělu zbavit se přebytečné vody a bojuje s otoky – a to je jen začátek. Je plná vitaminů, minerálů, chlorofylu, karotenoidů, flavonoidů a organických kyselin. Jaro je ten nejlepší čas na sběr kopřiv. Listy, nať i květy – všechno to můžete v kuchyni využít.

Jarní polévka s kopřivou a medvědím česnekem – recept

Máte rádi polévky? Pak určitě oceníte recept na svěží a zdravou jarní polévku s kroupami a bylinkami. Kromě mladé kopřivy v ní najdete i oblíbený medvědí česnek. Tahle polévka vás zahřeje a zasytí i v těch nejchladnějších jarních dnech a můžete ji připravit pro celou rodinu.

Polévka z kopřiv Beliphotos / Shutterstock.com

Ingredience:

  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 mrkve
  • brambory
  • 3 bobkové listy
  • 150 g krup
  • hrst medvědího česneku
  • hrst mladých kopřiv
  • sůl a pepř

Postup:

Do vroucího vývaru přidejte na drobno nakrájenou mrkev a brambory. Do hrnce vhoďte bobkový list a vařte asi 20 minut. Jakmile je zelenina měkká, je čas přidat předem uvařené kroupy. Polévku dle chuti osolte a opepřete. Teď je navíc ten správný čas přidat bylinky – na hrubo nasekaný medvědí česnek a kopřivy. Polévku už nevařte, podávejte ji s čerstvým chlebem. Na této voňavé, sezónní dobrotě si jistě pochutnáte vy i vaši blízcí.

Domácí kopřivový sirup – recept

Domácí sirup můžete používat nejen coby prevenci nachlazení. Kopřivový sirup si zamilují děti i dospělí. Je libo kopřivovou limonádu? S tímto sirupem ji připravíte raz dva.

Budete potřebovat:

  • 2 l převařené vody
  • 4 bio citrony
  • 30 g kyseliny citronové
  • cca 60 kopřiv
  • 2 kg cukru

Postup:

Omyté kopřivy vložte do hrnce. Přidejte na kolečka nakrájené citrony a převařenou vodu a tento základ nechte louhovat 24 hodin v chladničce. Po uplynutí zmíněné doby vmíchejte kyselinu citronovou a cukr, hustým sirupem naplňte lahve s uzávěrem a skladujte je v lednici. Máte větší množství sirupu, než spotřebujete? Podarujte své blízké, jistě jim uděláte radost.

Šálek čaje z kopřiv Ahanov Michael / Shutterstock.com

Závin s vaječnou náplní – recept

Máte zálusk na nějakou tu slanou chuťovku? Připravte si rychlý závin z listového těsta, který v sobě skrývá hříšně (pro někoho možná překvapivě) dobré tajemství – vaječnou náplň nejen z kopřiv. Jak na něj?

Potřebujete:

  • listové těsto
  • plátkovou šunku
  • 7 vajec
  • 6 lžic mléka
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv
  • 100 g sýru feta (případně balkánu)
  • sůl a pepř
  • lžičku oleje
Velikonoční nádivka s kopřivami
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční nádivka s kopřivami

Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.

Velikonoční nádivka s kopřivami

Jak na to?

Na rozvinuté listové těsto postupně pokládejte šunku. Vejce smíchejte s trochou mléka a nasekanými spařenými kopřivami. Směs okořeňte dle chuti a na rozehřáté pánvi nechte vejce, aby se srazila, jako když děláte vaječinu. Do základu vmíchejte sýr, následně hotovou náplň přemístěte na připravené těsto. Směs rozetřete, závin opatrně srolujte, vajíčkem ještě potřete a pečte dozlatova v troubě na 180 °C. Podávejte jej ještě teplý a nechte si chutnat.

Zdroje: National Library of Medicine, WebMD, Kupi.cz