Grilování je čím dál oblíbenější činností nejen letních dnů, není proto divu, že existuje nepřeberné množství nejrůznějších receptů na grilované pokrmy. My vám přinášíme pár tipů na skvělá bezmasá jídla, která ocení nejen vegetariáni, ale i ti, co si rádi obohatí svůj jídelníček.
Žampiony plněné nivou
Plněné žampiony s nivou jsou oblíbenou pochoutkou, kterou oceníte nejen při parných letních večerech. Příprava je jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník.
Co budete potřebovat:
- 10 ks větších žampionů
- 100 g nivy
- olivový olej
- bylinky na posypání
Postup přípravy:
- Rozpalte gril na 200 °C.
- Žampionům odkrojte nožičky. Vnitřek pokapejte malým množstvím olivového oleje.
- Nivu nakrájejte na drobné kousíčky a naplňte jimi kloboučky žampionů.
- Následně je vyskládejte na gril a grilujte zhruba 30 minut.
- Žampiony posypte bylinkami a můžete podávat.
Tip: Žampiony s nivou můžete jíst samotné, nebo si k nim ugrilovat oblíbenou zeleninu. Vytvoříte si tak dokonale sytý a zdravý pokrm. Přejeme dobrou chuť.
Canva
Grilovaný tempeh se zeleninou
Tempeh je u vegetariánů oblíbenou alternativou masa. Jeho základem jsou celé sójové boby a ceněný je pro vysoký podíl bílkovin, vlákniny a vitamínů.
Suroviny, které budete potřebovat:
- 1 tempeh
- na marinádu: sójovou omáčku, javorový sirup, sezamový olej
- 1 větší mrkev
- 4 žampiony
- 2 větší rajčata
- čekanka
- cuketu
- lilek
- 4 stroužky česneku
- 3 snítky rozmarýnu
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup:
- Připravte si marinádu, ve které nechte tempeh odležet alespoň 10 hodin v lednici (nejlépe 24 h).
- Gril rozpalte na 250 °C.
- Nejprve si nakrájejte zeleninu, potřete ji olejem, osolte, opepřete a dejte na gril. Zelenina se griluje 3–6 minut.
- Poté vložte na gril tempeh – až bude zlatavý, je hotový.
- Servírovat můžete nakrájený tempeh na jednotlivé porce, nebo ho dát vcelku doprostřed stolu společně se zeleninou.
Grilované ovoce
Neomezujte se při grilování pouze na zeleninu a sýry – ani zde nesmí chybět sladká tečka na závěr. Ogrilovat můžete například ananas, banán, jahody, broskve, hrušku či jablko. Při výběru ovoce na gril se vašim chutím meze nekladou.
- Grilovaná hruška a jablko skvěle doplní oříšky a skořice, kterými ovoce na závěr posypete. Banán zase pro změnu skvěle chutná se strouhaným kokosem.
- Ti mlsnější z vás si můžou grilované ovoce pokapat javorovým sirupem, a vytvořit tak dokonalou slast v ústech.
- Pokud máte možnost rozpustit čokoládu, lze v ní ovoce namáčet, stejně tak i v jogurtovém dipu.
- Grilované ovoce snese dokonce i zmrzlinu – tato kombinace je dokonalým blahem!