Většina z nás se těší na čerstvý vzduch – a s tím se rozhodně pojí i grilování. Jak ovšem vybrat ten pravý gril, který bude přesně sloužit vašim potřebám? Rádi poradíme.
Abyste věděli, který gril je pro vás ideální, musíte si ujasnit, k jakému účelu si ho kupujete. Odpovězte si proto na následující otázky:
Nejčastěji používané jsou grily plynové a na dřevěné uhlí. Elektrické grily jsou oblíbené ve městech a peletové a keramické zase spíše u lidí žijících v rodinných domech. Čím se jednotlivé typy vyznačují a jaký je ten nejlepší pro vás?
Plynové grily fungují na propan-butanové lahve, které slouží jako zdroj energie. Výhodou je bezpečnost, rychlost zprovoznění, snadná obsluha (regulace teploty probíhá otáčecími knoflíky). Z grilu nečoudí kouř a celkově se v něm hromadí méně nečistot.
Vhodný je spíše pro venkovní použití. Naopak nevýhodou může být vyšší pořizovací cena, která se pohybuje zhruba od 10 000 Kč výše. Například Campingaz 4 Series Classic LS PLUS koupíte za 12 500 Kč a G21 California BBQ Premium line za 10 000 Kč. Dražší Napoleon Rogue 425 SBPK pak stojí cca 23 000 Kč.
Existují i další druhy plynových grilů: lávové, se speciálně umístěnými keramickými hořáky (RBS), či kontaktní grily. Rozdíly mezi nimi jsou ve způsobu zahřívání – každý používá jinou technologii. Všechny však fungují na bázi plynu.
Elektrické grily jsou vhodné jak do interiéru, tak exteriéru, a navíc je lze i snadno převážet. Obdobně jako u plynových grilů, ani z elektrických nejde kouř. Pokud se rozhodnete pro tento typ, musíte ho ovšem mít kde zapojit – potřebujete 230 V zásuvku.
Cenově jsou oproti ostatním typům spíše levnější – najdete je v obchodech i za méně než 1 000 Kč, např. Sencor SBG 106BK stojí zhruba 800 Kč. Za Tefal Compact 600 Classic GC305012 zaplatíte kolem 2 000 Kč a za DeLonghi CGH 1012D 3 400 Kč.
Elektrické grily se dále dělí na klasické (připomínají gril plynový), kontaktní (výhodou je lehké ovládání a nastavitelnost horní desky dle potřeby) a raclette grily (v nich můžete připravovat maso na horní desce a zároveň pod ní například sýr).
Grily na dřevěné uhlí nejvíce připomínají tradiční grilování – zapálit oheň a počkat na rozžhavení uhlíků. Jsou tedy vhodné spíše pro ty, kdo mají grilování jako hobby a zážitek.
Výhodou je nižší pořizovací cena v porovnání s plynovými, keramickými a peletovými grily. Pro příklad Fieldmann FZG 1004 koupíte za 1 500 Kč či Cattara ROYAL za 3 000 Kč. Špičkový gril Weber Master Touch GBS Premium SE E-5775 nicméně pořídíte i za 10 000 Kč a víc.
Grily mohou být s víkem i bez. Pokud víko mají, je možné grilovat i tzv. nepřímým způsobem, kdy dochází ke grilování na podobném principu jako v troubě (ohřívání ze všech stran, nikoli pouze z jedné).
Keramický gril je vhodný na pečení při nízkých i velmi vysokých teplotách. Dá se v něm udit, ale také péct pizza. Výhodou je nízká spotřeba paliva a teplotní stabilita (pokud nenadzvedáváte víko). Minusem je obtížnější manipulace a vyšší cena.
Gril Monolith Junior seženete za ceny kolem 15 000 Kč. Na trhu jsou však k dostání i kousky, které stojí přes 90 000 Kč – například Gril Big Green Egg 2XL.
Peletové grily v sobě propojují výhody plynových grilů a grilů na dřevěné uhlí. Ovládají se pomocí knoflíků, ale žár vzniká hořením pelet z čistého dřeva.
Tyto výhody jdou však ruku v ruce s vyšší cenou. Weber SmokeFire EX4 GBS je v prodeji za 30 000 Kč, PIT BOSS Navigator 850 za 32 000 Kč a Louisiana Legacy 1200 za 82 000 Kč.