Milujete brambory na všechny způsoby, ale úplně nejraději máte ty zapékané, francouzské či gratinované? Pokud neustále pátráte po surovinách a kombinacích, které by pomohly tento univerzální recept vylepšit a osvěžit, zkuste přidat fenykl, česnek a muškátový oříšek. Až ochutnáte, nebudete už chtít dělat zapečené brambory jinak.
Suroviny:
- 1 kg brambor
- 2 cibule
- 2 fenykly
- 300 ml smetany 30%
- 400 ml plnotučného mléka
- rozmarýn
- bobkový list
- strouhaný parmazán
- 6 stroužků česneku
- muškátový oříšek
Pavel Vostrovský
Postup přípravy:
- Obě cibule i s fenykly rozkrojíme napůl a pokrájíme na plátky, i brambory nakrájíme na tenké plátky. Suroviny rukou promícháme a přesypeme do zapékací mísy.
- Do hrnce slijeme mléko se smetanou a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Stranou si svážeme provázkem snítku rozmarýny s bobkovým listem (z hrnce pak půjde lépe vyndat) a přidáme ji do hrnce s mlékem a smetanou.
- Pokrájíme nadrobno 6 stroužků česneku a přidáme je do hrnce. Osolíme, opepříme, přistrouháme 50 g parmazánu a 10 minut vaříme.
- Poté z hrnce vyndáme bylinky a prohřátou tekutou směsí přelijeme zeleninu v zapékací míse.
- Navrch ještě nastrouháme trochu parmazánu, překryjeme alobalem a dáme na 30 minut péct do trouby při 180 °C.
- Poté alobal opatrně sundáme a bez přikrytí pečeme brambory dalších 40 minut při stejné teplotě.
- Nakonec ozdobíme natí z fenyklu a podáváme.