V jednoduchosti je krása! Ne za každým famózním a chuťově perfektně vyváženým pokrmem stojí drahé suroviny nebo léta kulinářské praxe. Výjimečný gastrozážitek si zvládnete hravě, rychle a levně připravit i sami doma. Podle tohoto receptu vám k tomu postačí dvě suroviny a špetka koření.
O výjimečný chuťový zážitek a plnohodnotný pokrm v jednom se postará spojení dvou surovin, které by vás možná jen tak nenapadlo.
Nejušlechtilejší z odrůd rýže se pěstuje na úpatí Himálaje v Indii, Pákistánu a Nepálu na polích zavlažovaných vodou přímo z ledovců. Nejvhodnější podmínky pro pěstování rýže jsou patrně v pákistánském Paňdžábu, kterému se říká země pěti řek. Právě díky této oblasti patří Pákistán k nejvýznamnějším producentům rýže basmati a existují zde dokonce vládou vyznačené basmati zóny.
Kupte se slevou Basmati rýže bio Nature's Promise.
Její kvalita ale nespočívá jen v jejím původu, důležitý je i její věk – po sklizni by se totiž měla ještě na 1,5–2 roky nechat uležet v suchu a temnu. Je to doba nezbytná k tomu, aby zrnka správně vyschla. Nízký obsah vody zaručuje lepší chuť, nižší lepivost a také kratší dobu přípravy.
Oblíbenost tohoto zeleného ovoce po celém světě už několik let raketově stoupá. Největším producentem avokáda na světě je Mexiko. Jeho tržní hodnota láká drogové kartely a k jejímu temnému pozadí také nepřispívá množství vody, které potřebuje k růstu. Odborníci očekávají, že do roku 2030 se avokádo stane po banánech druhým nejobchodovanějším tropickým ovocem.
Avokádo je neuvěřitelně bohatým zdrojem živin. Obsahuje zdraví prospěšný tuk – mononenasycený typ, který má pozitivní dopad na náš cholesterol. Je také nenahraditelným pomocníkem při přípravě různých druhů salátů, sendvičů či guacamole.
V obchodě ho ale lze ve většině případů sehnat jen ve velmi tvrdém stavu. Po příchodu z nákupu ho proto ihned dejte na okenní parapet a poté pečlivě sledujte, kdy takzvaně dojde. Tento okamžik bývá poměrně krátký, trefit ho proto vyžaduje trochu cviku.
Kupte se slevou Avokádo.
Zdroj receptu: Martin Kortus