Brambory jsou tradiční součástí jídelníčku a mohou být skvělou přílohou, základem pro hlavní chod, součástí polévky nebo je lze přidat i do těsta na zvláčnění. Jde zkrátka o univerzální surovinu, která je navíc bezlepková. Za některých okolností si však člověk s intolerancí musí nechat zajít chuť.
Brambory jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny. Málokdo ví, že jsou velmi bohaté i na vitamin C – jedna porce pokryje osminu doporučené denní dávky, u nových brambor je to pak dokonce dvojnásobek. Můžeme v nich ale narazit i na jiné látky, jako je například lepek.
V posledních letech je lepek mnohými zavrhován a omezují jej i lidé bez intolerance. Někteří věří, že je zdraví škodlivý, jiní zase tvrdí, že se po něm lépe hubne – to ovšem není úplně pravda. Hodí se ho tedy vůbec mít ve svém jídelníčku?
Při vynechání lepku může nastat situace, že jej nahradíte bezlepkovými potravinami s daleko horším složením – takže si ve finále vůbec nepomůžete. Člověk bez intolerance ho ze svého jídelníčku vyřazovat nemusí, přišel by tím totiž o širokou paletu potravin. Vyplatí se však zařazovat celozrnné potraviny, například chléb či těstoviny, a naopak se vyhýbat polotovarům a nekvalitním uzeninám.
Brambory jsou přirozeně bezlepková potraviny, problém je nicméně s druhotnou kontaminací. Doma máte proces přípravy ve svých rukách a víte, co jste použili za suroviny. Například u bramborových knedlíků netřeba spekulovat, zda jsou bezlepkové – nejsou, protože jste do nich dali mouku. Jiné způsoby přípravy však vhodné pro celiaky jsou, a proto brambory využívat můžete.
Jídla z restaurace mohou obsahovat stopy lepku. Někde například obalují hranolky před smažením v mouce, aby více křupaly. Tím se ovšem z bezlepkové brambory stane jídlo nevhodné pro člověka s intolerancí. Při objednávání se proto raději zeptejte, zda je jídlo opravdu bezlepkové. V dnešní době jsou na jídelních lístcích vypsány alergeny a orientace je jednodušší, pro vlastní klid se však nebojte informovat.
Lepek je i na místech, kde byste ho opravdu nečekali, třeba v kečupech, ochucovadlech, uzeninách či v různých polotovarech. Pokud jste milovníci brambůrek, mějte se na pozoru. Někteří výrobci brambůrky bez obsahu lepku produkují, u mnohých dalších nicméně lepek je – typicky jde o brambůrky v tubách, které vznikají lisováním speciální směsi. V obchodě proto pečlivě čtěte etikety – jistotu vám zaručí symbol přeškrtnutého klasu. Úplně nejlepší je však kupovat opravdové potraviny (ne polotovary) a z nich si doma připravit chutné jídlo.
Křupavé domácí hranolky bez obalování v mouce uděláte úplně jednoduše – trik spočívá v dokonalém usušení.
Šťavnaté brambory zase získáte upečením v alobalu.