Pokud máte při vybavování kuchyně investovat do jediného kusu, pak by to měla být pánev, kterou lze využít na sto různých způsobů. Aby vám ovšem dlouho sloužila, musíte se o ni dobře starat.
U pánví s keramickým povrchem si dejte pozor, kde je nakupujete. Vyhněte se podezřelým akcím v supermarketech a raději investujte do značkové pánve od prověřeného výrobce jako je Tescoma nebo Tefal. Keramický povrch je při použití malého množství tuku nepřilnavý a není náchylný jako teflon.
Používat můžete klasické kovové nástroje a nemusíte se bát poškrábání – v pánvi nicméně nic nekrájejte nožem. Bez obav ji lze nechat odmočit, vydrhnout drátěnkou a nechat okapat v odkapávači. Povrch nekoroduje.
Kupte se slevou Pánev.
U kvalitních titanových pánví nenajdete ve složení žádný teflon, nepřilnavý povrch je tvořen několika vrstvami oxidu titaničitého. Ten je extra pevný, neloupe se a rozhodně vydrží velmi dlouho.
Opět můžete používat kovové nástroje, odmáčet připáleniny a využít běžné prostředky na mytí nádobí jako třeba Jar. Titan není choulostivý a vydrží i drsnější zacházení.
Je teflon zdraví škodlivý? Kolem teflonového nádobí se v posledních letech vznáší otazník ohledně škodlivosti. Za normálních teplot vám nic nehrozí, nicméně při porušení povrchu se může dostat do těla – poškrábané teflonové pánve by se tudíž už používat neměly. A teflon se poškodí opravdu snadno.
Ostré náčiní nemá u teflonové pánve místo. Používejte dřevo, plast nebo silikon. Při umývání zapomeňte na abrazivní houbičky a písky – připáleniny nechte odmočit, ale násilím je nedrhněte. Povrch nekoroduje, takže je nemusíte hned utírat a jídlo se v nich dá nechat i do druhého dne. Teflonové pánve jsou opravdu nepřilnavé, avšak přes sebelepší péči vám nevydrží navěky.
Teflonové pánve obecně nejsou určeny pro myčku na nádobí. Myčka na nádobí vytváří vysokou teplotu a používá agresivní čisticí prostředky, které by mohly poškodit povrch teflonové pánve.
Přírodní litina se vrací do módy, ocení ji ovšem jen opravdoví nadšenci do jídla. Pokud se o litinovou pánev budete pečlivě starat, zdědí ji po vás ještě vaše děti. Při pádu na kachličky se budete víc obávat o podlahu než o pánev. Každá je navíc jedinečná, protože se do ní postupně zapéká olej a vzniká unikátní vrstva, kterou kuchaři označují „seasoning“.
Přírodní litina je náročná na údržbu, ale bohatě se vám odmění svými vlastnostmi. Rozhodně v ní neskladujte jídlo, protože porušíte povrchovou vrstvu. Nenechávejte v ní nic odmočit, může zkorodovat. Zapomeňte i na myčku a agresivní prostředky. Nejlépe uděláte, když ji budete mýt jen ve vodě s kartáčkem nebo houbičkou. Po umytí a okamžitém vysušení povrch potřete stolním olejem.
Měděné nádobí má nejlepší tepelnou odezvu ze všech materiálů používaných pro vaření – a přesně po tom touží každý špičkový kuchař. Měď samotná však do kontaktu s jídlem nepřichází. Při koupi měděného nádobí se připravte na vysokou cenu a náročnou péči.
Měděná vrstva na nádobí je krásná – tyto hrnce si budete chtít vystavit, avšak údržba mědi je řehole. Měděné pánve a hrnce musíte pravidelně leštit speciálním leštidlem na měď, protože ztrácí lesk. Zapomenout můžete na myčku a veškeré drsné houbičky a odmašťovače. Pro zachování lesku musíte pánve leštit po každém vaření.
Kupte se slevou Prostředek na nádobí Jar.
Myčka nádobí nám ulehčí spoustu práce, nicméně ne každý materiál snese mycí procedury v kombinaci s agresivními prostředky. Vždy se řiďte pokyny výrobce uvedenými na obalu výrobku. Pro klid duše však doporučujeme mýt pánve raději ručně, abyste měli záruku, že je o váš oblíbený kus nádobí co nejlépe postaráno.