Vyzkoušejte tři recepty na netradiční saláty, které jsou výborné jen tak i jako příloha k masu. Bude vaším favoritem hráškový s mátou a kozím sýrem, odlehčený bramborový s bylinkami nabitými vitamíny nebo salát s jahodami, praženými ořechy a sýrem, který se ideálně hodí ke steakům?
Hráškovo-mátový salát s kozím sýrem
Toužíte po salátu se svěží jarní chutí, který ale nebude tak úplně obvyklý? Jednoduše chcete vyzkoušet něco nového, netradičního, co nedělá úplně každý. Právě pro vás máme tento recept!
Co budete potřebovat?
- 450 g hrášku (může být i mražený)
- ½ hrnku nasekané, čerstvé máty
- 110 g kozího sýru (lze použít i sýr feta)
Co si nachystat na zálivku?
- 1 lžičku vymačkané citronové šťávy
- 55 ml panenského olivového oleje
- 1 lžičku nakrájených kaparů
- 1 šalotku
- špetku soli a pepře
Jarní salát z bulguru
Lehký jarní salát z bulguru a chřestu je díky velkému množství zeleniny velmi osvěžující a zálivka z citronové šťávy a olivového oleje mu dodává skvělou chuť. Perfektně se hodí jako příloha ke grilovanému masu, případně si jej můžete dopřát i jen tak samotný.
Jarní salát z bulguru
Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami
Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami je plný exotických vůní a chutí, které si zajisté zamilujete. Hodí se jako rychlý oběd nebo večeře a jeho příprava vám zabere jen chvilinku.
Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami
Jak postupovat?
- Nejprve v míse smíchejte najemno nakrájenou šalotku, kapary, mátu, citronovou šťávu, olej, sůl a pepř.
- Poté přidejte hrášek, opatrně promíchejte a na závěr posypte kozím sýrem, případně sýrem feta.
Salát má svěží, jarní chuť a neobvyklou kombinaci hrášku, máty a sýru si jednoduše zamilujete.
HandmadePictures / Shutterstock.com
Lehký bramborový salát s potočnicí a bylinkami
Patříte k milovníkům brambor? Nechcete se bez nich obejít ani na grilovačce? Ale netoužíte po tom, aby vás přátelé měli za gurmánskou konzervu. Tak zkuste svou oblíbenou zeleninu zajímavě ochutit! Bylinky a dijonská hořčice udělají své. Uvidíte, že vaši přátelé se budou olizovat za ušima. Pojďme na to!
Co budete potřebovat na salát?
- 700 g nových brambor
- 2–3 velká vejce
- 1 hrnek potočnice (použít můžete i řeřichu, polníček, rukolu či další čerstvé bylinky podle chuti)
- čerstvou pažitku na posypání
Co potřebujete na zálivku?
- 3–4 lžíce majonézy
- kelímek bílého jogurtu
- 1 lžičku čerstvě vymačkané citronové šťávy
- ½ lžičky dijonské hořčice
- 1 šalotku
- 1 menší stroužek česneku
Jak postupovat?
- Brambory uvařte ve slupce v mírně osolené vodě. Uvařené, oloupané a vychladlé je nakrájejte na kolečka nebo větší kousky a v míse smíchejte s nakrájenými, uvařenými vejci natvrdo.
- V jiné míse si připravte zálivku. Vymíchejte majonézu, jogurt, hořčici, citronovou šťávu, najemno nasekanou šalotku, prolisovaný česnek, sůl a pepř do hladkého dresinku.
- Pokud chcete salát dietnější, dejte více bílého jogurtu a méně majonézy. Zálivku spojte s bramborami a vejci, přidejte potočnici, případně jiné bylinky, a vše společně promíchejte. Podávejte posypané pažitkou.
Tip: Potočnice lékařská je chuťově i druhově příbuzná řeřiše a je považovaná za superpotravinu. Můžete si ji snadno vypěstovat ze semínek i doma za oknem (potřebuje však hlínu). Je bohatá na vitamíny K, A, C, D a E i vitamíny skupiny B, dále na minerály, jako je jód, železo a vápník. Pomáhá při léčbě chudokrevnosti nebo zánětlivých onemocnění a celkově posiluje imunitu, čistí krev a podporuje správné fungování trávicího systému.
DronG / Shutterstock.com
Mandlovo-jahodový salát ke steaku
Do třetice všeho dobrého, proto přidáme ještě jeden recept. Tentokrát na madlovo-jahodový salát, který se výtečně hodí ke grilovanému steaku. Uvidíte, že oceníte jeho neobvyklou chuť. A vaši hosté jakbysmet!
Na salát budete potřebovat
- 1 hrnek plátků mandlí
- 350 g mix salátů
- 250 g jahod
- 110 g sýru feta (může být i kozí, typu brie, modrý apod.)
Na zálivku
- 120 ml olivového oleje
- 5 lžic citronové šťávy
- 2 lžíce medu
- špetku soli a pepře
- 1 lžičku máku
Jak postupovat?
- Plátky mandlí opražte v troubě – při 175 °C pečte asi 10 minut, občas promíchejte a stále kontrolujte, aby se nespálily.
- Mezitím si připravte zálivku. Společně vyšlehejte olej, citronovou šťávu, med, sůl, pepř a mák.
- V míse smíchejte salát s kousky jahod a sýrem, zalijte zálivkou a podávejte posypané křupavými mandlovými lupínky.
Tento salát je skvělý jen tak, ale hodí se také jako příloha k hovězímu steaku. Med lze v receptu vyměnit za jiné sladidlo (např. datlový či čekankový sirup) nebo pro více ovocnou chuť třeba za jahodový či jiný ovocný džem. Místo mandlí můžete dát také pražené pekanové nebo piniové oříšky.
Zdroj: Kupi