Češi konzumují denně až třikrát více soli, než by správně měli. Na vině jsou nejen fast foody, hotová jídla nebo slané pochutiny, ale také potraviny, do nichž byste to neřekli – třeba pečivo nebo cereálie. Máme pro vás přehled nejvíce slaných potravin i několik tipů, jak konzumaci soli omezit. Na co si dát při výběru pozor?
Kolik toho musíme sníst, abychom pokryli poloviční doporučenou denní dávku soli? Překvapivě k tomu stačí jen dva krajíce chleba se šunkou nebo plná miska cornflaků ke snídani. U dětí to může být dokonce jejich celodenní doporučované množství. A to jsme teprve na začátku dne.
Podle Světové zdravotnické organizace by měly pekárenské výrobky obsahovat maximálně 1,2 g soli/100 g váhy. Ve skutečnosti je ale toto množství výrazně překračováno – jen chleba obsahuje v průměru 1,49 g soli/100 g, v jednom loupáku zase najdete asi 1,3 g soli.
Nejhorší je ovšem posolené pečivo – houska se solí jí může obsahovat i více než 5 g (což z hlediska slanosti odpovídá několika balíčkům chipsů) a jako taková pokrývá celé naše doporučené denní množství.
Přesolené bývá i pečivo se sýrem, olivami, slaninou, špenátem nebo plněné rozličnými směsmi. Mnoho soli najdete i ve sladkém pečivu nebo v sušenkách.
Naučte se péct pečivo postaru a vypěstujte si žitný kvas, který vám vydrží klidně do konce života. Už nebudete potřebovat droždí, stačí jen mouka a voda. Navíc chléb z kvasu je až neuvěřitelně vláčný a vydrží dlouho čerstvý. Pro přípravu kvásku potřebujete několik dnů (celkem asi 7–10), denně vám však stačí jen pár minut. Tady je jednoduchý návod, jak na to.
Kromě pečiva a cereálií najdete nadměrné množství soli také v masových konzervách, uzeninách a masových výrobcích, sýrech, hotových a instantních pokrmech, jídlech z fast foodů, v nakládané zelenině, brambůrkách, slaných tyčinkách, minerálkách, kečupu, hořčici a dalších kupovaných omáčkách či v kořenicích směsích.
Nadměrná konzumace soli přitom rozhodně neprospívá našemu zdraví a může vést k závažným zdravotním potížím – zvyšuje výskyt osteoporózy nebo kardiovaskulárních onemocnění, zatěžuje ledviny, zvyšuje krevní tlak, zapříčiňuje vznik otoků a může vést i k nádoru žlučníku.
Sůl také podporuje špatné stravovací návyky (po čase si na její množství zvykneme a máme tendenci dávky zvyšovat) a vede k obezitě a zadržování vody v těle.
Jednotlivé produkty porovnávejte a sledujte množství obsažené soli. U kořenicích směsí vybírejte takové, které sůl neobsahují. Pozor si dávejte i na nízkotučné výrobky (třeba pomazánky, čerstvé sýry, tvarohy apod.) – tuk je totiž nositelem chuti, takže pokud ve výrobku chybí, chuť se „dohání“ právě větším množstvím soli.
Jako první odstraňte solničku z jídelního stolu, jídlo na talíři si již nepřisolujte. Co nejvíce dochucujte bylinkami a kořením bez přidané soli, vyhýbejte se také bujónům, masoxům, ochucovadlům, studeným omáčkám, dipům apod.
Nejlepší je navařit a zamrazit si zásobu silného vývaru a ten používat jako základ pro polévky, omáčky a další jídla. Příjem soli snižujte postupně, časem si chuťové buňky začnou zvykat.
Koláč z ricotty s rajčaty a bylinkami patří mezi skvělé slané koláče. Olivy, parmazán, cibule a bylinky dodají tomuto slanému jídlu nevšední, lahodnou chuť.
Sodík v našem těle přirozeně interaguje s draslíkem (mimo jiné vyrovnává tlak), hodnota těchto dvou látek by měla být v rovnováze. Sodíku ovšem přijímáme mnohonásobně více, proto je důležité pamatovat i na draslík a ke slaným pokrmům konzumovat potraviny, které jsou jeho bohatým zdrojem. Mezi takové patří čerstvá listová zelenina, brambory, citrusy, avokádo, meruňky, oříšky nebo bylinky.
Tvarohové pomazánky a dipy si připravujte doma a ochucujte je zeleninou, bylinkami nebo kořením bez přidané soli. Slané sýry nahrazujte v salátech a jiných pokrmech sýrem cottage nebo žervé. Při nákupu masa se vyhýbejte marinovaným a ochuceným výrobkům, šunku volte co nejkvalitnější (nejvíce soli obsahují sušené druhy). Nekupujte pečivo s krystalkami soli na povrchu a raději vynechte i cornflakes a cereálie ke snídani – vsaďte na obilné kaše, křupavé otruby nebo ořechy, sušené ovoce apod.
Zdroje: webmd, healthline, who