Co jíst na Velký pátek nebo Bílou sobotu? Takhle by mělo vypadat tradiční velikonoční menu

Rodina chystá tradiční velikonoční tabuli Halfpoint / Shutterstock.com

Možná jste si už vytvořili plán na velký velikonoční úklid, poznačili si tipy na malování vajec a teď už vám chybí jen ten správný velikonoční jídelníček. Víte, co byste měli jíst třeba na Škaredou středu? A že na Zelený čtvrtek nemusíte jíst jenom špenát? Zjistěte, co jíst v jednotlivé dny.

Přečtěte si také

Zrychlete sušení prádla v zimě pomocí triku s ručníkem a pračkou, o kterém málokdo ví

Kdy končí doba postní?

Velikonoce jsou pro mnohé svátky jara, pro křesťany však představují to nejdůležitější období v roce. Jsou totiž oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Letos připadá Velikonoční neděle na 31. března, ale velikonoční období pro věřící začalo už 14. února Popeleční středou. Tehdy začíná postní doba trvající až do Zeleného čtvrtka, který letos vychází na 28. března.

Škaredá středa, 27. března

Tento den se do historie křesťanství zapsal jako den, kdy Jidáš zradil za třicet stříbrných Ježíše. I právě proto se na škaredou středu pečou jidáše, které mají svým tvarem připomínat provaz, na kterém se Jidáš později kvůli špatnému svědomí oběsil. Ale pozor, ve středu jidáše ještě nejezte.

Že je tato středa škaredá, ovšem neznamená, že byste se měli na ostatní škaredit, právě naopak – mohlo by vám to totiž zůstat. Abyste tedy uctili tradici, raději si něco škaredého uvařte či se jednoduše pusťte do pokrmů, které se vám často nepovedou. A jestliže se vám jako naschvál povedou ukázkové palačinky, chcete-li dodržet tradici, měli byste je alespoň roztrhnout. Anebo, pokud nemáte to srdce, na ně můžete třeba čokoládovým topingem namalovat škaredého smajlíka. I to se počítá.

Zelená polévka Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Zelený čtvrtek, 28. března

Na Zelený čtvrtek si křesťané připomínají poslední večeři Páně. Ke snídani byste si tak měli dát středeční jidáše potřené medem, abyste byli následně zdraví po celý rok. Jak už však název napovídá, Zelený čtvrtek je hlavně o zelených pokrmech. I když se v českých domácnostech nejčastěji vaří špenát, fantazii se meze nekladou.

Uvařit tak lze klidně hráškový krém, kopřivový „špenát“, zelené saláty, těstoviny se zeleným pestem (ať už použijete špenátové či domácí z medvědího česneku) nebo si klidně udělejte zelené smoothie. A mimochodem, nezapomeňte si k dobrému obědu či večeři dát také dobré zelené pivo.

Velikonoční jidáše
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.

Velikonoční jidáše

Velký pátek, 29. března

Zatímco si ve čtvrtek můžete dopřát netradiční zelené pochoutky, Velký pátek je dnem půstu. Úplně nejlepší by proto bylo, kdybyste se postili zcela – tedy kdybyste za celý den nepozřeli ani sousto a pili jenom vodu. Protože to však může být těžké, existuje i mírnější forma – na celý den vypusťte ze svého jídelníčku maso a živočišné produkty včetně ryb.

Podle postní praxe byste se také měli za tento den do sytosti najíst pouze jednou. Tolerována jsou ještě dvě další jídla, ta by nicméně měla být střídmější. Výjimku mají ti, kteří se takto ze zdravotních důvodů postit nemohou a samozřejmě malé děti. A čím se tedy vůbec zasytit? Nabízí se nejrůznější náhražky masa, jako je tofu či tempeh. Anebo si připravte něco sladkého, ovšem bez vajec a mléka.

Velikonoční beránek TunedIn by Westend61 / Shutterstock.com

Bílá sobota, 30. března

Konec bylo půstům a týrání jídlem. Na Bílou sobotu se můžete těšit, protože v tento den se můžete pustit do hodování. Ochutnejte velikonoční nádivku a nezapomeňte ani na mazanec.

Boží hod velikonoční, 31. března

Nedělí Velikonoce vrcholí, a i v kuchyni by to proto mělo krásně vonět. Základem je masový vývar a jako hlavní chod se podává jehněčí maso, případně telecí či kůzlečí. Toto maso však není podmínkou – postačí, když si rozkrojíte sladkého velikonočního beránka, který by na stole rozhodně chybět neměl.

Velikonoční pondělí, 1. dubna

Právě na Velikonoční pondělí se chystá nejvíce dobrot – chodí totiž koledníci. K zakousnutí se tak v domácnostech připravují chlebíčky, jednohubky, buchty a výborný oběd. A nesmí chybět ani něco ostřejšího na spláchnutí všech těch dobrot.

Zdroje: cesky.radio.cz, jimejinak.cz, kupi.cz