Také milujete krtkův dort? Koupit si krabičku v obchodě a upéct ho podle přesných pokynů zvládne snad každý. Pokud však chcete zcela domácí, vyzkoušejte náš recept. A žádný strach, není vůbec složitý, zvládne ho i začátečník.
Seznam surovin na dort (⌀ 20 cm):
Korpus
- 100 g krupicového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 3 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 125 g změklého másla
- 4 vejce
Náplň
- 3 až 4 banány
- 2 smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 1 ztužovač
- 50 g oblíbené čokolády
Canva
Jak na krtkův dort?
- Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Troubu předehřejte na 100 °C.
- Připravte si těsto na korpus. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté pěny (cca 8 min). Poté do žloutkové pěny zašlehejte po malých kouskách změklé máslo a opět chvíli šlehejte.
- Bílky vyšlehejte tak, aby měly krásnou tuhou konzistenci. Takto vyšlehané je opatrně přidejte do mísy k žloutkům, přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a kakaem a vše velmi opatrně spojte dohromady.
- Těsto nalijte rovnoměrně do formy a pečte v troubě 10 minut. Poté teplotu zvyšte na 140 °C a pečte dalších 50 minut. Doporučujeme nechat korpus ve formě zcela vystydnout.
- Jakmile bude korpus vychladlý, opatrně v něm vydlabejte místo pro banány. Šířka hranice okraje kolem korpusu by měla být cca 1,5 cm. Dávejte pozor, ať dort neproříznete až na dno. Vydlabaný korpus si dejte stranou do mísy a prsty jej rozdrolte. Své uplatnění bude mít na konci přípravy.
- Nyní přichází na řadu krém. Čokoládu nožem nasekejte nadrobno. Obě smetany vyšlehejte dotuha a promíchejte s vanilkovým cukrem a ztužovačem (ten připravíte tak, že do 100 ml vlažné vody vsypete obsah sáčku a mícháte asi 30 sekund). Důkladně vše promíchejte a na závěr přidejte nakrájené kousky čokolády. Dejte na chvíli odležet do lednice.
- Vezměte si vydlabaný korpus a naplňte ho na půlky rozkrojenými banány, tak, aby hezky pokrývaly celé dno korpusu. Na banány přidejte připravený krém a uhlaďte ho. Na závěr celý dort posypejte nadroleným korpusem a jemně drobky přimáčkněte, aby se vám nesypaly okolo. Výsledný dort by měl vypadat jako krtinec.
- Připravený dort nechte v lednici zatuhnout ideálně několik hodin.