Ceny potravin stoupají a téměř každá domácnost se snaží ušetřit za jídlo. Některé potraviny jsou sice dobré, ale až nesmyslně drahé – spoustu z nich si totiž můžete připravit sami doma, a navíc za zlomek ceny. Podívejte se na 10 dobrot, za které s největší pravděpodobností zbytečně utrácíte.
Za 400 gramů granoly dáte průměrně sto korun, za kvalitnější verze bez palmového oleje i mnohem více. Vyrobit domácí granolu není přitom vůbec těžké – ovesné vločky koupíte v každém obchodě, ořechy seženete dle svých preferencí na váhu a sušené ovoce taky. Máslo a med má pak doma skoro každý.
Z levnějších ingrediencí vyrobíte 400 g granoly zhruba za šedesát korun. Pokud chcete více oříšků a kvalitní čokoládu, bude cena vyšší, ale obsahově je takováto směs určitě bohatší než kupovaná.
Máme pro vás skvělý tip na zdravou snídani. Pokud už vám přestalo chutnat müsli, udělejte si doma jeho vylepšenou verzi – křupavou zapečenou granolu. Můžete do ní dát cokoliv, oříšky, ovoce nebo různá semínka. Granolu si doma zvládne připravit úplně každý. Doporučujeme ji jíst s jogurtem a klidně i s čerstvým ovocem. Tak pojďme na to!
Balené oříškové směsi se často vůbec nevyplatí, spousta jich navíc obsahuje víc rozinek a sušeného ovoce než ořechů. Příště zkuste koupit vážené oříšky, ovoce a rozinky zvlášť a vše si smíchat doma. A navíc budete mít ve směsi jen to, co máte opravdu rádi.
125 g kupovaného pribináčku stojí až 28 korun. Z ušlehané smetany a tučného tvarohu v hodnotě čtyřicet korun získáte přitom skoro půl kila domácího tvarohového dezertu, který si dosladíte podle své chuti.
Jedna porce instantní kaše v sáčku vyjde na patnáct korun a je plná cukru a jiných pochybných surovin. Levnější a zdravější alternativou je koupit jáhly, pohanku nebo vločky a kaši si uvařit předem doma. Nemáte-li čas, kupte si levnější jednosložkovou instantní kaši ve větším balení a přidejte svoje oblíbené ovoce nebo med.
Klíčená semínka a luštěniny jsou hitem, jejich cena je nicméně nepochopitelně vysoká. Na klíčení vám však stačí obyčejný cedník a vata na semínka – za absolutní zlomek ceny si pak během pár dní naklíčíte třeba čočku, mungo, řeřichu nebo obilí.
Koupit dětmi milované skleničky je jednoduché, ale také velmi nákladné. Cena masozeleninového příkrmu se pohybuje kolem třiceti korun, za ovocný dáte dvacet korun a příkrmy v bio kvalitě jsou ještě dražší. Výroba domácích ovocných přesnídávek je přitom rychlá a levná – a i babičky vám určitě rády pomohou a navaří vnoučatům, co je potřeba.
Korejská kvašená zelenina kimchi je oblíbenou přílohou třeba k masu, za 300g sklenici si však připravte až dvě stovky. Kvašení přitom není vůbec nic těžkého a zvládnete to na lince úplně v pohodě sami. Další přísady do kimchi jsou možná trochu dražší, ale vydrží vám dlouho a milovníci asijské kuchyně je nejspíš už doma mají.
Kimchi (kimči) si u nás začíná získávat popularitu. Přestože je tato korejská specialita velmi jednoduchý zelný salát, díky své chuti i vynikajícím nutričním vlastnostem objevuje jeho kouzlo stále více lidí.
Vážené a balené pomazánky jsou rychlou svačinou nebo večeří, jejich cena však neodpovídá kvalitě. Přitom z tvarohu a dalších naprosto běžných surovin si vyrobíte pomazánku za třetinu ceny. A tuňáková, česneková, mrkvová či sýrová vyrobená doma také mnohem lépe chutná.
Bylinkové medy a sirupy jsou běžným sortimentem ve zdravé výživě. Málokdo ale ví, že je lze vyrobit doma. Udělejte si procházku, nasbírejte květy pampelišek nebo třeba bezu a pak už jen stačí cukr, citron a voda. Pro představu – za půl litru koupeného sirupu dáte přes stovku, doma ovšem za cenu stejnou vyrobíte klidně osm litrů stejně dobrého sirupu.
Koupit si každý den na snídani buchtu nebo koláč se pěkně prodraží – za cenu tří koláčů z pekárny upečete doma celý plech buchet. A i bábovky a různé bublaniny jsou opravdu levné a nemusíte být mistr pekař, abyste je zvládli upéct.
Zdroj: Kupi