Zadělejte těsto na velikonoční mazanec. Třeba i ten bezlepkový!

Velikonoce bez tradičního svěcence neboli mazance? Ani náhodou! Co takhle zadělat na těsto, provonět celý domov a pochutnat si s rodinou na této nadýchané a vláčné dobrotě? Inspirujte se videoreceptem na klasický mazanec, nebo se vrhněte do příprav bochánku bez lepku. Obě varianty chutnají výborně!

Přečtěte si také

Pečené grepy: Čtyři variace nejen pro gurmány, které se skvěle hodí třeba k pečenému masu

Chutný mazanec s rozinkami a mandlemi je v podstatě z těsta, které dobře znáte – připravuje se z něj totiž také oblíbená vánočka. Na rozdíl od složitého pletení vánočky však stačí vytvarovat jednoduchý bochánek, což může být pro mnohé výhodou.

Podle tradic byste měli těsto připravit na Bílou sobotu. Zatímco v historii byl svěcenec spíše slaný s přídavkem sýra, dnes je populární ve sladkém provedení. Jeho příprava je poměrně nenáročná, jeho vůně omamná a ta chuť... co vám máme povídat, mrkněte na recept a hurá do příprav!

Velikonoční mazanec

Na přípravu pořádného a poctivého mazance potřebujete jen pár klíčových ingrediencí a trochu trpělivosti při kynutí těsta. Jak bude vypadat váš nákupní seznam? Potřebujete:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 85 g másla
  • 70 g cukru
  • 30 g rozinek
  • 45 g plátků mandlí
  • 20 g čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • vanilkový cukr
  • špetku soli
  • vejce na potření
  • citronovou kůru

V míse důkladně promíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Doprostřed těsta vlijte část mléka, rozdrobte droždí a spolu je promíchejte. Zakryjte mísu a nechte těsto 20 minut odpočívat. Teprve poté přidejte žloutky, zbytek mléka a povolené máslo s citronovou kůrou.

Vypracujte finální těsto, následně do něj ještě zapracujte rozinky a větší část plátkových mandlí (hrst si nechte na ozdobení). Vypracovaný mazanec nechte hodinu kynout. Po uplynutí doby kynutí vytvarujte pravidelnější bochánek, přemístěte jej na plech vyložený pečicím papírem a zatížený jej nechte kynout další hodinu a půl.

Nakonec připravený mazanec potřete vejcem, ozdobte mandlemi a pečte jej v troubě vyhřáté na 160 stupňů 45 minut. A to je vše – hotovo. Mazanec nechte vychladnout.

Tip: Všechny ingredience před přípravou těsta by měly mít pokojovou teplotu.

Letošní Velikonoce se vyplatí si co nejvíce osladit! Canva

Tvarohový bezlepkový mazanec

Také bezlepkový mazanec může chutnat výborně – pokud se lepku musíte nebo chcete vyhnout, máme pro vás chutný recept. Z těsta připravíte dva bochánky. Připravte si:

  • 100 g másla
  • vejce
  • moučkový cukr na posypání
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 25 g plátků mandlí
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 lžičku citronové kůry
  • sůl
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 500 g bezlepkové směsi na koláče
  • 50 g cukru
  • 2 lžíce tuzemáku
  • prášek do pečiva

Ze změklého másla, cukru, citronové kůry a vanilkového cukru vyšlehejte pěnu. Přidejte vejce, tvaroh a tuzemák dle chuti a opatrně je zašlehejte. V jiné míse důkladně promíchejte bezlepkovou směs s práškem do pečiva a špetkou soli. Připravenou směs postupně vmíchejte do pěny, dokud nevznikne těsto.

Přidejte rozinky, mleté mandle a zapracujte. Z těsta vytvarujte dva identické bochánky, potřete je vejcem a ozdobte plátky mandlí. Mazance pečte na 180 stupňů zhruba 50 minut, po dopečení je nezapomeňte pocukrovat moučkovým cukrem. A nakonec? Honem si odkrojte, dokud na vás zbylo!

Tip: Nepatříte mezi zdatné pekaře? To vůbec nevadí. Hotový a chutný mazanec pořídíte v akci v Bille za 47,90 Kč a v Tescu za 49,90 Kč. Pochutnáte si neméně a ušetříte čas. Šup s ním na sváteční stůl!