Možnost spolehnout se na železnou zásobu pečiva v mrazáku je sice lákavá, v praxi to ovšem není tak jednoduché. Pečivo lze zamrazovat jen za určitých podmínek, jinak se z něj stane nepoživatelná a v krajních případech i zdraví nebezpečná hmota. Poradíme vám, jak chleba, rohlíky nebo housky do mrazáku správně ukládat i jakých chyb se vyvarovat.
Pokud máte doma větší množství pečiva, které nestíháte sníst, a chcete jej uschovat, pak se mrazák jeví jako nejlepší možnost. Jednak u potravin zastavuje procesy plesnivění a u pečiva navíc zabraňuje rekrystalizaci obsažených škrobů, ke které dochází, když je upečené pečivo ochlazeno a vystaveno působení vzduchu – což má za následek jeho ztvrdnutí.
Aby vše proběhlo tak, jak má, je důležité pamatovat na jednu zásadu – pečivo musí být před zamrazením dokonale suché.
Problém totiž nastává ve chvíli, kdy lidé dávají pečivo do mrazáku těsně poté, co jej přinesli z obchodu nebo vytáhli z trouby. Takové kousky je potřeba nejprve nechat dobře vychladnout – teplý vzduch, a s tím spojená přebývající vnitřní vlhkost, by při kontaktu s mrazem zapříčinil zapaření a ještě předtím, než by se pečivo mrazem zakonzervovalo, by se v něm mohla vytvořit plíseň. Ta by se navíc ještě více rozrostla při následném rozehřívání či rozpékání.
Vzhledem k tomu, že se v pečivu začíná rozrůstat plíseň již po 48 hodinách (byť nemusí být vidět), zamrazte ho ještě v ten den, kdy jej upečete nebo koupíte – ale až o několik hodin později, aby stihlo řádně vychladnout. Dále se postarejte o jeho důkladné zabalení.
Čerstvý chléb navíc nakrájejte na plátky a jednotlivé krajíce od sebe oddělte kouskem alobalu nebo fólie. Jednak si budete moci odebírat vždy jen potřebné množství, avšak také se vám takto zamrazí rychleji a bez rizika vzniku plísní či změny chuti. Samostatně balte do alobalu i housky nebo rohlíky.
Nejlepší je zkonzumovat zamrazené chleby a rohlíky do tří měsíců. Běžné pečivo kypřené droždím, případně obsahující kypřicí prášek, nicméně vydrží i půl roku.
Pečivo rozmrazujte nejlépe samovolně při pokojové teplotě, vytažené z obalu. Až poté jej můžete nechat na pár minut rozpéct v troubě, v topinkovači nebo sendvičovači, aby bylo opět křupavé.
Pamatujte také na to, že takto lze po rozmrazení navrátit křupavost pečivu pouze jednou a je nejlepší ho co nejdříve sníst.
V lednici se vlivem častého otevírání vytváří vlhkost, která podporuje tvorbu plísní, k nimž je pečivo obecně velmi náchylné – zvláště pokud ho uschováte do igelitového sáčku. V tomto případě nepomůže ani sáček papírový, protože by v něm pečivo zase rychle ztvrdlo.
Jakmile si přinesete pečivo z obchodu, nenechávejte ho v igelitovém sáčku – nejlepším způsobem je skladovat ho v chlebníku, ve speciálních dózách a krabičkách. Dobré je ještě předtím zabalit chléb do utěrky nebo kousku látky vyrobené z přírodních vláken, jako je bavlna nebo len.
Prodávají se také tzv. funkční obaly či sáčky na pečivo, které jsou vyrobené z látky doplněné o prodyšnou vrstvu ošetřenou nanotechnologií, která nepropouští zbytečně moc vlhkosti a vytváří chlebu ideální mikroklima, kde nehrozí riziko vzniku plísní.
V neposlední řadě je ideálním způsobem skladování chleba a dalších druhů pečiva zabalení do voskovaných ubrousků.
Zdroj: Healthline, ResearchGate, Kupi.cz