Vynikající exotické ovoce, které bylo už ve středověku pokládáno za delikatesu, ale také skvělé afrodisiakum, lék na průjem a perfektně fungující odtučňovací prostředek. O čem je řeč? Hádáte správně – o ananasu. Co obsahuje, jak ho vybrat a v čem všem vám pomůže?
Ananas je skvělou přísadou ke všem druhům mas, uplatníte ho ovšem i při přípravě asijských jídel nebo salátů. Tradičním pokrmům dodá zajímavou, exotickou chuť a skvěle chutná i samostatně – ať už čerstvý, nebo v podobě kompotu.
Čerstvý ananas by rozhodně neměl chybět ve vašem jídelníčku. Proč? Je totiž velmi bohatý na minerály a vitamíny – a že je jich v něm požehnaně. Kromě velkého množství vitamínu C obsahuje také provitamín A, vitamíny B, kyselinu listovou, hořčík, draslík, vápník, železo, zinek, fosfor a sodík. Co to znamená v praxi?
Díky vitamínům a minerálům je čerstvý ananas fantastický přírodní lék. Ne nadarmo se o něm proto často mluví jako o králi ovoce. Vitamíny v něm najdete téměř všechny, dále také šestnáct minerálních látek a stopových prvků. Jedno z nejlepších přírodních léčiv z něho ale činí mimořádně vysoký obsah bromelinu – enzymu, který štěpí bílkoviny a sráží mléko. Je to navíc silná protizánětlivá látka, která dokáže zmírnit bolest, otoky a podporuje hojení ran.
Jeho konzumace také díky betakarotenu výrazně snižuje riziko astmatu. A používá se taktéž coby léčba při neplodnosti u mužů i žen, a to coby přírodní afrodisiakum. Díky kombinaci již zmíněných látek působí i coby prevence proti rakovině a v neposlední řadě má příznivý vliv na hladinu krevního cukru, lipidů a inzulínu – což je skvělá zpráva pro diabetiky.
Čerstvý ananas, to je skvělá podpora hubnutí! Bromelin v něm obsažený totiž štěpí bílkoviny a napomáhá tak trávení, ale současně působí také jako ochrana organismu před parazity a bakteriemi ve střevech. Ananas tak ochrání vaši přirozenou střevní mikroflóru, pomůže vám zbavit se přebytečných kil, a ještě k tomu si na něm skvěle pochutnáte.
Kupte se slevou Ananas.
Zralý ananas vybírejte v obchodě podle sladké vůně. Další možností, jak zjistit, zda je dostatečně zralý, je zkusit vytrhnout lístek z jeho středu – měl by klást mírný odpor, avšak i tak jít snadno vytrhnout. Vybírejte dobře, jelikož ananas přestává dozrávat již po utržení ze stromu, doma vám tedy „nedojde“.
Asi den až dva jej doma nechte při pokojové teplotě, bude pak měkčí a šťavnatější. Následně ho uložte do lednice, kde se může skladovat asi 3–5 dnů. Naporcovaný ananas pak skladujte ve vzduchotěsné nádobě opět v lednici. Můžete ho případně i zamrazit, po rozmrazení ovšem přijde o svoji charakteristickou chuť, vůni i strukturu – byť stále půjde použít.
Kromě asijské kuchyně, doplnění lehkých mas či coby zdravá svačinka vykouzlíte s tímto ovocem i skvělé dezerty. Pojďte si jeden z nich rovnou vyzkoušet!
Příprava těsta a krému vám nezabere více než 15 minut, i s pečením tak máte buchtu do hodinky hotovou. Její kouzlo je především v netradiční kombinaci ingrediencí.
Na přípravu těsta si nachystejte:
Na přípravu krému budete potřebovat:
Do mísy vložte ananas i se šťávou a rozmixujte ho ponorným mixérem dohladka. Poté k němu přimíchejte ostatní ingredience – mouku, cukr, vajíčka, prášek do pečiva a jedlou sodu. Vše umíchejte do hladkého těsta. Čím tekutější bude, tím vláčnější bude buchta po upečení. Nenechte se tedy znejistět tím, že se vám ingredience spojí do poměrně tekuté hmoty.
Umíchané těsto vylijte na vymazaný a vysypaný plech a nechejte ho v troubě péct na 180 °C přibližně 20 minut. Jakmile lehce zrůžoví a důkladně se uvnitř propeče, vytáhněte plech z trouby a nechte korpus dostatečně vychladnout.
Do misky vložíte dvě pomazánková másla, přidáte moučkový a vanilkový cukr, ušlehanou smetanu a zvlášť umíchaný pudink. Créme Olé se šlehá za studena, u klasického pudinku je potřeba po umíchání počkat, než vychladne – až poté jej lze přidat do směsi s krémem. Jakmile máte hotovo, potřete krémem připravený korpus. Celou buchtu poté můžete doplnit o hořké kakao, kterým krém posypete, nebo třeba o čerstvé ovoce.