Jak se o sebe postarat, když se dostanete do karantény? Z vládního opatření vydaného v pátek vyplývá, že namísto 10 dnů stráví nově člověk v karanténě celé dva týdny. Stejně jako jeho rodina, pokud jej nemůže izolovat s rozestupy alespoň 2 metrů. Jakými potravinami se na karanténu, která může ze dne na den potkat každého z nás, předem vybavit?
Doba karantény se sice prodloužila, ale zároveň s tím vláda schválila i vyplácení vyšší nemocenské po celou dobu trvání izolace. Příspěvek od státu by ke klasické nemocenské mohl být 370 Kč na den, a to na měsíce březen a duben. Dnes se má návrh projednat. Pokud tedy vše dobře dopadne, na nákup nezbytných surovin peníze jistě mít budete.
TIP: Plánujte své nákupy s Nákupním seznamem na Kupi.cz. Vyjdou vás o poznání levněji.
Vláda v pátek prodloužila dobu karantény u nakažených i osob s nimi žijících ve stejné domácnosti – a to minimálně na 14 dní u nakaženého i ostatních členů, pakliže nelze nakaženého izolovat či od něj alespoň udržovat odstup 2 metry. Karanténa se nebude nařizovat lidem, kteří:
Pokud jste nakažení nebo je někdo z vaší domácnosti, neměli byste domov vůbec opouštět. Připravili jsme proto pro vás přehled potravin, které je dobré mít vždy v zásobě. Při správném skladování s nimi vystačíte klidně i měsíc. Množství, v jakém je potřeba suroviny nakoupit závisí na počtu členů v domácnosti.
Kupte se slevou Mouka Babiččina volba.
Především hladkou mouku využijete v kuchyni stále. Je základem pro sladké i slané koláče, na přípravu nudlí nebo k pečení kváskového chleba či poctivých domácích rohlíků. A pokud si chcete být jistí, že jste si v ní nepřinesli už z obchodu moly, přesypejte ji do neprodyšné nádoby a následně zamrazte.
Pokud se věnujete domácímu pečení chlebů a rohlíků, doporučujeme připravit jich najednou víc, po jejich úplném vychladnutí část zamrazit a rozpéct později. U pečiva koupeného v obchodě se to ale příliš nedoporučuje. Alternativou by tedy mohl být nákup baleného pečiva nebo hluboce zmrazených polotovarů, které si budete doma podle chuti a potřeby postupně rozpékat.
Tip: Nezapomeňte mít doma zásobu kypřicího prášku a sušeného droždí.
Trvanlivá zelenina při správném uskladnění vydrží i několik měsíců. Doporučujeme při příštím nákupu přihodit do košíku větší balení mrkve, celeru nebo brambor. Cibule kupte klidně několik kil a česneku alespoň kilo – vydrží dlouho a použijete je v omáčkách, plackách, pomazánkách atd.
Kupte se slevou Brambory konzumní pozdní.
Ať už chcete vařit polévku nebo omáčku, bude se vám hodit plechovka rajčat, fazolí či hrášku s kukuřicí. Například z rajčat vykouzlíte základ pro rychlou omáčku k těstovinám. Na karbanátky, pikantní chilli con carne či syté polévky zase využijete sterilované fazole a cizrnu. A kukuřice s hráškem se hodí při přípravě těstovin – stačí je uvařit a zeleninu k nim přimíchat.
Zeleniny není nikdy dost – zásobte jí také svůj mrazák. Určitě využijete špenát, brokolici i různé směsi. Můžete je podávat třeba jako přílohu, připravit z nich polévky, špenátovou náplň do slaných palačinek nebo je přidat do slané ovesné kaše.
Flexibilní surovina, která je rychle hotová a připravit jde na tisíc způsobů. To jsou těstoviny. Nejen ty klasické by ovšem měly být základem každé spíže – na svůj příští nákupní seznam dejte i kuskus a rýžové nudle, z nichž během chvilky stvoříte teplé i studené pokrmy k obědu i k večeři.
Je dobré mít v zásobě i několik krabic rýže. V kuchyni využijete kulatozrnnou na rizoto, ale i dlouhozrnnou jako přílohu. Jídelníček dále rozšiřte i o rychlou smaženou rýži, nákyp nebo kaši.
A co ovesné vločky? Jsou zdravé a výživné a ovesnou kaši z nich připravíte nasladko i naslano, díky čemuž vám bude vždy chutnat. A rychle a jednoduše si z nich spolu s ořechy nachystáte i vynikající domácí granolu.
Luštěniny jsou velkou zásobárnou bílkovin, vitaminů i minerálů, a navíc stojí pár korun. Aktuální praxe ukázala, že hitem jsou fazole, hrách, čočka, cizrna, sója, ale třeba i bulgur. Kromě nízké ceny jsou také dobře skladovatelné a jejich vysoký obsah bílkovin a vitaminů B je činí výživově hodnotnými.
Nezapomeňte si domů přivézt alespoň karton trvanlivých mlék. Běžně je samozřejmě lepší pořizovat čerstvé, avšak když nám hrozí karanténa, stává se prioritou trvanlivost. Sáhněte proto raději po mléku UHT v krabicích.
Vajíčka nejsou sice úplně trvanlivou potravinou, ale na druhou stranu vydrží i více než měsíc a uvaříte z nich nespočet jídel. 30 kusů bude do zásoby tak akorát.
Do kuchyně volte jedině dobré tuky – na smažení je nejlepší sádlo nebo řepkový olej a přepuštěné máslo ghí. Návod na jeho výrobu v domácích podmínkách najdete přímo tady. Do salátů, pomazánek a jako náhrada másla při pečení pak patří olivový či kvalitní slunečnicový olej.
Čerstvé maso má velmi krátkou trvanlivost, dá se ovšem dobře zmrazit. Pokud vám v mrazáku ještě zbývá místo, nakupte třeba stehenní kuřecí řízky, ze kterých můžete připravit kuře na paprice. Hodí se mít po ruce i pár balení mletého masa – z jednoho si hned uvařte plný hrnec boloňské omáčky, rozdělte ho do pytlíků a zamrazte. Kdykoli později ji lze přidat k těstovinám.
Z uzenin vybírejte trvanlivé salámy, třeba kus uheráku se doma určitě neztratí. A do košíku přihoďte i uzené maso, připravíte z něj rychlé šunkofleky nebo oblíbené francouzské brambory.
Ať už vaříte cokoliv, jedině koření dodá vašim pokrmům ten správný říz. Které by vám doma nemělo ideálně nikdy dojít?
Pokud chcete uschovat bylinky pro případ izolace, doporučujeme zamrazit je v trošce vody (ta je ochrání před vysušením mrazem), nebo k nim přidat maličko oleje a vyndávat až dle potřeby, případně nakupovat pouze ty sušené.
Doslova vitamínová bomba v jediné sklenici. Kysané zelí se dobře skladuje a v nedobrých časech nám zajistí dostatečné množství vitaminu C. Tento vitamin je osvědčený pomocník, po kterém saháme, kdykoli na nás něco leze. Hojně se vyskytuje také v citrusech nebo ananasu.