Na 14 dní v karanténě i s rodinou: Jakými potravinami zásobit domácnost pro případ nucené izolace?

V karanténě můžete být až 21 dní. Jakými potravinami zásobit domácnost pro případ nucené izolace? Canva

Jak se o sebe postarat, když se dostanete do karantény? Z vládního opatření vydaného v pátek vyplývá, že namísto 10 dnů stráví nově člověk v karanténě celé dva týdny. Stejně jako jeho rodina, pokud jej nemůže izolovat s rozestupy alespoň 2 metrů. Jakými potravinami se na karanténu, která může ze dne na den potkat každého z nás, předem vybavit?

Přečtěte si také

Nestárnoucí klasika pod stromeček? Nadělte letos retro hry a hračky, které možná sami pamatujete z dětství

Až 90% nemocenské po dobu karantény

Doba karantény se sice prodloužila, ale zároveň s tím vláda schválila i vyplácení vyšší nemocenské po celou dobu trvání izolace. Příspěvek od státu by ke klasické nemocenské mohl být 370 Kč na den, a to na měsíce březen a duben. Dnes se má návrh projednat. Pokud tedy vše dobře dopadne, na nákup nezbytných surovin peníze jistě mít budete. 

TIP: Plánujte své nákupy s Nákupním seznamem na Kupi.cz. Vyjdou vás o poznání levněji.

Vláda v pátek prodloužila dobu karantény u nakažených i osob s nimi žijících ve stejné domácnosti – a to minimálně na 14 dní u nakaženého i ostatních členů, pakliže nelze nakaženého izolovat či od něj alespoň udržovat odstup 2 metry. Karanténa se nebude nařizovat lidem, kteří:

  • onemocnění prodělali před méně než 90 dny 
  • jsou naočkovaní

Pokud jste nakažení nebo je někdo z vaší domácnosti, neměli byste domov vůbec opouštět. Připravili jsme proto pro vás přehled potravin, které je dobré mít vždy v zásobě. Při správném skladování s nimi vystačíte klidně i měsíc. Množství, v jakém je potřeba suroviny nakoupit závisí na počtu členů v domácnosti.

Hladká mouka je základ každé domácnosti

Mouka, sůl a cukr

Především hladkou mouku využijete v kuchyni stále. Je základem pro sladké i slané koláče, na přípravu nudlí nebo k pečení kváskového chleba či poctivých domácích rohlíků. A pokud si chcete být jistí, že jste si v ní nepřinesli už z obchodu moly, přesypejte ji do neprodyšné nádoby a následně zamrazte.

Pokud se věnujete domácímu pečení chlebů a rohlíků, doporučujeme připravit jich najednou víc, po jejich úplném vychladnutí část zamrazit a rozpéct později. U pečiva koupeného v obchodě se to ale příliš nedoporučuje. Alternativou by tedy mohl být nákup baleného pečiva nebo hluboce zmrazených polotovarů, které si budete doma podle chuti a potřeby postupně rozpékat.

Tip: Nezapomeňte mít doma zásobu kypřicího prášku a sušeného droždí.

Mouka, cukr a sůl jsou nepostradatelným základem pro každou domácnost Canva

Zelenina

1. K uskladnění

Trvanlivá zelenina při správném uskladnění vydrží i několik měsíců. Doporučujeme při příštím nákupu přihodit do košíku větší balení mrkve, celeru nebo brambor. Cibule kupte klidně několik kil a česneku alespoň kilo – vydrží dlouho a použijete je v omáčkách, plackách, pomazánkách atd. 

Brambory jsou univerzální a levná surovina, ze které uvaříte tisíc různých jídel

2. Konzervovaná

Ať už chcete vařit polévku nebo omáčku, bude se vám hodit plechovka rajčat, fazolí či hrášku s kukuřicí. Například z rajčat vykouzlíte základ pro rychlou omáčku k těstovinám. Na karbanátky, pikantní chilli con carne či syté polévky zase využijete sterilované fazole a cizrnu. A kukuřice s hráškem se hodí při přípravě těstovin – stačí je uvařit a zeleninu k nim přimíchat.

3. Mražená

Zeleniny není nikdy dost – zásobte jí také svůj mrazák. Určitě využijete špenát, brokolici i různé směsi. Můžete je podávat třeba jako přílohu, připravit z nich polévky, špenátovou náplň do slaných palačinek nebo je přidat do slané ovesné kaše.

Brambory, cibule, česnek ani kořenová zelenina by neměly ve vaší spíži chybět Canva

Těstoviny, rýže a ovesné vločky

Flexibilní surovina, která je rychle hotová a připravit jde na tisíc způsobů. To jsou těstoviny. Nejen ty klasické by ovšem měly být základem každé spíže – na svůj příští nákupní seznam dejte i kuskus a rýžové nudle, z nichž během chvilky stvoříte teplé i studené pokrmy k obědu i k večeři.

Je dobré mít v zásobě i několik krabic rýže. V kuchyni využijete kulatozrnnou na rizoto, ale i dlouhozrnnou jako přílohu. Jídelníček dále rozšiřte i o rychlou smaženou rýži, nákyp nebo kaši. 

A co ovesné vločky? Jsou zdravé a výživné a ovesnou kaši z nich připravíte nasladko i naslano, díky čemuž vám bude vždy chutnat. A rychle a jednoduše si z nich spolu s ořechy nachystáte i vynikající domácí granolu.

Luštěniny

Luštěniny jsou velkou zásobárnou bílkovin, vitaminů i minerálů, a navíc stojí pár korun. Aktuální praxe ukázala, že hitem jsou fazole, hrách, čočka, cizrna, sója, ale třeba i bulgur. Kromě nízké ceny jsou také dobře skladovatelné a jejich vysoký obsah bílkovin a vitaminů B je činí výživově hodnotnými.

Luštěniny patří k levným a dobře skladovatelným potravinám s vysokým obsahem bílkovin a vitaminů B Canva

Mléko a vejce

Nezapomeňte si domů přivézt alespoň karton trvanlivých mlék. Běžně je samozřejmě lepší pořizovat čerstvé, avšak když nám hrozí karanténa, stává se prioritou trvanlivost. Sáhněte proto raději po mléku UHT v krabicích.

Vajíčka nejsou sice úplně trvanlivou potravinou, ale na druhou stranu vydrží i více než měsíc a uvaříte z nich nespočet jídel. 30 kusů bude do zásoby tak akorát.

Olej a sádlo

Do kuchyně volte jedině dobré tuky – na smažení je nejlepší sádlo nebo řepkový olej a přepuštěné máslo ghí. Návod na jeho výrobu v domácích podmínkách najdete přímo tady. Do salátů, pomazánek a jako náhrada másla při pečení pak patří olivový či kvalitní slunečnicový olej.

Maso a uzeniny

Čerstvé maso má velmi krátkou trvanlivost, dá se ovšem dobře zmrazit. Pokud vám v mrazáku ještě zbývá místo, nakupte třeba stehenní kuřecí řízky, ze kterých můžete připravit kuře na paprice. Hodí se mít po ruce i pár balení mletého masa – z jednoho si hned uvařte plný hrnec boloňské omáčky, rozdělte ho do pytlíků a zamrazte. Kdykoli později ji lze přidat k těstovinám.

Z uzenin vybírejte trvanlivé salámy, třeba kus uheráku se doma určitě neztratí. A do košíku přihoďte i uzené maso, připravíte z něj rychlé šunkofleky nebo oblíbené francouzské brambory.

Se spíží plnou vhodných potravin vás ze dne na den karanténa nezaskočí Canva

Koření s bylinkami

Ať už vaříte cokoliv, jedině koření dodá vašim pokrmům ten správný říz. Které by vám doma nemělo ideálně nikdy dojít?

  • Pepř, paprika a chilli.
  • Kmín, bazalka, tymián a oregano.
  • Bobkový list, nové koření a rozmarýn (případně rovnou provensálská směs).
  • Kari koření.
  • Skořice, zázvor a kurkuma.

Pokud chcete uschovat bylinky pro případ izolace, doporučujeme zamrazit je v trošce vody (ta je ochrání před vysušením mrazem), nebo k nim přidat maličko oleje a vyndávat až dle potřeby, případně nakupovat pouze ty sušené.

Něco navíc: Nakládané zelí

Doslova vitamínová bomba v jediné sklenici. Kysané zelí se dobře skladuje a v nedobrých časech nám zajistí dostatečné množství vitaminu C. Tento vitamin je osvědčený pomocník, po kterém saháme, kdykoli na nás něco leze. Hojně se vyskytuje také v citrusech nebo ananasu.