Recept na nadýchanou tvarohovou bábovku: Zvládnete ji raz dva a bude tak dobrá, že ji budete chtít péct pořád dokola!

Dva kousky tvarohové bábovky na talíři Anna Kolásková

Upečte si hříšně dobrou tvarohovou bábovku, která provoní celý byt. S naším receptem ji zvládnete raz dva a budete ji chtít péct pořád dokola. Prozradíme vám tipy, jak docílit té nejlepší chuti a vláčnosti.

Přečtěte si také

Na večeři i svačinku do práce: Domácí kuřecí sendvič s rajčaty a dresinkem strčí ten z lahůdek do kapsy

Tipy, jak na nejlepší tvarohovou bábovku

Tvarohová bábovka musí vonět až za roh. Nejen sladkou vůní, ale také kombinací citronu a vanilky. Proto do těsta nezapomeňte přidat pravou vanilku a nastrouhanou kůru z bio citronu. Vanilku můžete sehnat mletou, sušenou nebo lze koupit pravý vanilkový cukr. Jen pozor, vanilkový cukr nerovná se vanilínovému!

Recept na tvarohovou bábovku

Co potřebujete:

  • 500 g polotučného tvarohu (z vaničky)
  • 4 vejce (střední velikost)
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 180 g dětské krupičky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetku mleté vanilky či 1 vanilkový cukr
  • nastrouhanou kůru z 1 bio citronu
  • špetku soli
  • máslo + mouku na vymazání formy
Citronová bábovka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Citronová bábovka

Citronová bábovka má nádherně jemnou, svěží chuť a doslova se vám rozplyne na jazyku. Její příprava je jednodušší, než byste si mysleli. Jsme přesvědčeni o tom, že si tuto božskou chuť zamilujete.

Citronová bábovka
Mramorová bábovka s tvarohem
Čas přípravy: 55 min Obtížnost: Snadný

Mramorová bábovka s tvarohem

Mramorová bábovka je zlatá česká klasika. Zkuste naši verzi s tvarohem – bábovka je díky němu krásně vláčná. Příprava je snadná a nezabere vám moc času. Pokud nevíte, jaký moučník upéct k nedělní kávě, máte před sebou jasného favorita.

Mramorová bábovka s tvarohem

Postup pečení

  1. Formu na bábovku si vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou nebo dětskou krupičkou. Troubu si předehřejte na 170 stupňů.
  2. Žloutky oddělte od bílků. Žloutky šlehejte s cukrem do světlé pěny. Poté vmíchejte oba tvarohy a rozpuštěné máslo. Přidejte vanilku a citronovou kůru.
  3. Krupičku si smíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli a směs postupně vmíchejte do těsta.
  4. Nakonec si vyšlehejte bílky do polotuha a opatrně je do těsta také vmíchejte.
  5. Bábovku pečte 55–60 minut na 170 stupňů. Po upečení ji nechte 5 minut dojít v pootevřené troubě, až poté opatrně vyklopte na talíř.
Nakrájená bábovka na talířku s hrnkem kávy Anna Kolásková

Bábovka bez robota

Pokud doma nemáte elektrický šlehač, nevadí! Bábovku zvládnete upéct i bez něj. Budete ovšem potřebovat metličku a rychlou ruku – vejce rozmíchejte metličkou, přidejte tvaroh, poté máslo a nakonec sypké ingredience. Bábovka možná nebude tak vláčná, jako když vám pomůže šlehač, ale chutná bude i tak!

Rozinky, goji nebo strouhaná čokoláda

Chcete něco extra? Přidejte do bábovky rozinky namočené v rumu, sušené goji nebo kousky čokolády. Výborné budou také celé maliny, borůvky nebo strouhaný kokos.

Žena drží kousek tvarohové bábovky vedle hrnečku s kávou. Anna Kolásková

Jaký druh bábovky patří mezi vaše rodinné klenoty?

Podělte se s námi o tom v diskuzi pod článkem.

Zdroj: Kupi