Exotické plody physalis neboli mochyně peruánské mají zcela netradiční chuť a přímo si říkají o zajímavé kombinace, a to nejen ve sladkých jídlech a dezertech. Chuťově připomínají jahody, ananas, rajčata i mango a skvěle se hodí k masu i zelenině. Vyzkoušejte naše 4 netradiční recepty z mochyně a připravte si arabský salát, salsu k nachos, steakovou omáčku nebo čatní.
Mochyně původně pochází z Ameriky a některé druhy se pěstují jako ovoce, ale i jako okrasné rostliny. V Česku se nejčastěji setkáte s mochyní židovskou, která má oranžové lampionky, ale nejedlé plody. Mochyně peruánská má naopak jedlé plody, které vynikají sladkou chutí a jsou bohaté na antioxidanty. Mochyně se pěstují ze semen nebo odkopků a jsou nenáročné na půdu a polohu, takže můžete zkusit tuto rostlinu vysadit i doma.
Plody mochyně peruánské jsou velmi výživné a obsahují mnoho vitamínů (C, K, E, A, B1, B2 a B3), minerálů jako je draslík, železo, fosfor a další, antioxidantů a vlákniny. Mohou pomoci při prevenci a léčbě různých onemocnění, ale také mohou zlepšit trávení a posílit imunitu. Doporučují se jíst zasyrova, sušené nebo zpracované do salátů, omáček, džemů nebo marmelád.
Na 1 větší, nebo 2 menší porce budete potřebovat:
Postup: Mochyni a cherry rajčata nakrájejte na kousky, cibuli nasekejte najemno. Vše společně promíchejte, přidejte utřený stroužek česneku, osolte, opepřete a zalijte bílým jogurtem. Na závěr dochuťte čerstvými bylinkami – nasekanou mátou a podle chuti také koriandrem. Salát nechte dobře vychladit a podávejte s bílým nebo tmavým pečivem.
Budete potřebovat:
Postup: Mochyni a chilli papričky nakrájejte na kousky, vložte do pánve, zalijte vodou a duste asi 15 minut do změknutí. Poté slijte přebytečnou vodu a vychladlou směs dejte do mixéru. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný stroužek česneku, šťávu z limetky, sůl, pepř, tymián a koriandr a vše společně rozmixujte. Hotovou salsu podávejte k nachos, jako omáčku do tortill, k masu nebo zelenině.
Na omáčku pro cca 4 porce masa budete potřebovat:
Postup: Na pánvi nebo v rendlíku nechte na rozpuštěném másle zesklovatět cibuli, přidejte mouku a vytvořte tmavší jíšku. Poté přilejte víno, vývar, osolte a opepřete a povařte asi 5 minut. Na závěr přidejte balzamikový ocet a nakrájené plody mochyně a nechte povařit ještě 3 minuty. Teplou omáčkou podávejte ke steaku, pár kousků physalis si můžete nechat stranou na ozdobu.
Grlovaný rump steak z květové špičky je naprostá delikatesa. Jedná se o druh hovězího zadního masa, které vyniká jemnou svalovinou, je libové a naprosto perfektně se proto hodí na gril. Navíc je jeho příprava velmi rychlá a snadná.
Hovězí steak s grilovanou zeleninou je velmi jednoduchý na přípravu a zajisté si na něm velmi pochutnáte. Pro dokonalý výsledek je nejdůležitější správný výběr vyzrálého masa. Následná příprava je pak již velmi rychlá a jednoduchá, vhodná i pro začínající kuchaře.
Budete potřebovat:
Postup: Na pánvi na trošce oleje krátce opečte nakrájenou chilli papričku, přisypte fenyklová a hořčičná semínka a kmín. Koření nechte chvíli rozvonět. Poté přidejte nakrájené plody mochyně a na mírném ohni nechte 2–3 minuty povařit. Přilijte vodu, přisypte třtinový cukr a sůl. Vše společně vařte asi 10 minut do zhoustnutí. Hotové nechte vychladnout.
Čatní s physalis se skvěle hodí ke steakům, kachním prsům, grilovanému masu nebo zelenině, k sýrům i jen tak, třeba na opečenou bagetku. V lednici vám vydrží asi týden.
Zdroj: Web MD, B+C Guides, A duck’s oven