Physalis neboli mochyně peruánská je u nás již poměrně rozšířeným druhem zeleniny, který však připomíná spíše ovoce. Spousta lidí ale stále neví, jak ji správně jíst nebo připravovat, a proto se jí v obchodech vyhýbá. A to je škoda – mochyně je totiž nabitá vitamíny a má lahodnou chuť, kterou si zamilujete. Na co všechno ji využijete?
Mochyně peruánská pochází, jak její název napovídá, z Jižní Ameriky. Plody nevypadají kvůli světlému, papírově tenkému, nafouklému kalichu nijak vábně, uvnitř ovšem skrývají bobuli zářivě žluté barvy, jejíž dužina hraje nejrůznějšími exotickými chutěmi.
Mochyně se svou šťavnatou, sladkokyselou chutí a vůní nejčastěji přirovnává k jahodám nebo ananasu, někdy také k cherry rajčatům, mangu či hroznům. Zkrátka celý ovocný koktejl v jednom plodu.
Physalis obsahuje plno vitamínu C (až 30 g ve 100 g této zeleniny), dále vitamínu A, B, draslíku, fosforu, vápníku i rutinu, který podporuje zdraví cév a žil. Má silné antioxidační účinky, zpomaluje procesy stárnutí, chrání buňky a napomáhá jejich regeneraci.
Pravidelnou konzumací mochyně posílíte nejen svou imunitu, ale také odolnost proti stresu. Nespornou výhodou je též její nízký glykemický index, díky kterému si ji můžete dopřávat i v rámci redukčního jídelníčku.
Z mochyně se jí pouze zralé, kulaté plody, suchý obal nikdy. Zralost poznáte tak, že bobule mají krásně žlutou až oranžovou barvu a jejich obal je úplně suchý (při jemném promnutí šustí).
Plody physalis se často servírují i s rozevřeným kalichem, oblíbené jsou pro svůj zajímavý vzhled ke zdobení dortů a zákusků. Má to výhodu i v tom, že plody zůstanou déle čerstvé. Před konzumací je ovšem i v tomto případě nutné je nejprve vyloupnout.
Nejlepší je pojídat čerstvé plody jen tak. Dají se však také rozmačkat do jogurtu nebo tvarohu, přidat do snídaňových kaší či müsli nebo do jakýchkoliv sladkých, pečených i nepečených dezertů. Physalis je nicméně díky své chuti tak zajímavou a netradiční surovinou, že ji využijete v mnoha dalších sladkých i slaných receptech. Co všechno se z ní dá připravovat a kam ji můžete přidávat?
Dopřejte si banánovo-avokádové smoothie s matchou, které vás dokonale zasytí a nabije energií. Jeho příprava je velmi rychlá a jednoduchá, ideální tedy ve dnech, kdy spěcháte.
Zdroje: webmd.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com