Parabeny, silikony a sulfáty jsou v kosmetice démonizované. Měli bychom se jim vyhýbat?

Pramen vlasů ležících mezi hřebeny, vlasovými přípravky a zelenými listy Pixel-Shot / Shutterstock.com

V současné době je trendem návrat k přírodě, upouštění od konzervantů a chemických látek. A u kosmetiky je to snad snad ještě znatelnější – na každé lahvičce je velkým písmem napsáno, co všechno neobsahuje. Je třeba se ale tolik diskutovaných látek bát? Škodí nějak silikony, parabeny a konzervanty našemu zdraví? Pojďme se na to podívat zblízka.

Přečtěte si také

Poštěstil se vám plný košík čerstvých hub? Připravte si nepřekonatelnou houbovou smaženici

Nic nedovoleného v kosmetice nenajdete

Řada lidí se bojí, že v kosmetice najdou nějaké nebezpečné látky nebo jedy, které jim mohou poškodit zdraví. Ve skutečnosti jsou všechny zdraví nebezpečné nebo potenciálně nebezpečné látky zakázané a v rámci Evropské unie se nesmí používat. A jejich seznam je opravdu dlouhý. Navíc se neustále aktualizuje a rozšiřuje. Pokud se v produktech objeví například látky, u kterých byla nově prokázána škodlivost, jsou okamžitě staženy z trhu. O stažených výrobcích i kosmetice informuje evropský systém rychlého varování Safety Gate a pravidelně o nich informujeme i na Kupi Magazínu.

Dále také platí, že čím výše je látka ve složení, tím je jí ve výrobku více. Pokud je silikon nebo paraben na posledním místě, pak ho v produktu opravdu moc není a není nutné se obávat jeho používání. Jestliže však máte citlivou pokožku a konvenční kosmetika vám nedělá dobře, pak vaši pleť může poškodit i stopové množství.

Konzervanty prodlužují trvanlivost

Konzervanty mají za úkol zabránit tomu, aby se rozmnožily organismy, které by mohly ohrozit naše zdraví. Hlavně se ale používají k prodloužení trvanlivosti kosmetických produktů. Pokud je jejich množství v přípravcích jen minimální, není třeba se jim až tak urputně vyhýbat.

Je také dobré vědět, že škodlivé účinky se mnohonásobně zvyšují, je-li v některých produktech obsaženo více konzervantů současně. Výrobci jich více najednou užívají celkem často, jejich účinky se z technologického hlediska totiž doplňují – některé účinkují lépe proti bakteriím, jiné proti plísním.

Obecně tedy platí, že čím větší množství a kombinace konzervantů přípravek obsahuje, tím je pravděpodobnější, že dojde k projevu dráždivých, alergizujících či toxických účinků.

Vlasová kosmetika v lahvičkách a hřeben na vlasy Pixel-Shot / Shutterstock.com

Parabeny potlačují vznik bakterií a plísní

Parabeny jsou hojně využívány nejen v kosmetice, nýbrž také ve farmacii. Mají baktericidní a fungicidní účinky a najdete je v šamponech, zubních pastách, krémech, dekorativní kosmetice a lubrikantech. Novější studie potvrzují, že parabeny v běžně používaných koncentracích v kosmetice nepředstavují významné zdravotní riziko. Evropská unie v roce 2022 potvrdila bezpečnost většiny parabenů v kosmetických přípravcích při dodržení stanovených limitů. Jde ale o látku tělu cizí, v přírodě se těžce odbourává a mimo jiné může ve zvýšeném množství způsobovat alergie.

  • Parabeny slouží jen coby konzervanty, dekorativní kosmetice nedodávají žádné důležité látky ani pleť nijak nevyživují.
  • Jednoduše řečeno se díky nim pouze prodlouží trvanlivost produktu, ale nepřibydou žádné jiné benefity. 
  • Škodlivějšími konzervanty než parabeny jsou například formaldehyd, Triclosan nebo syntetické halogen organické sloučeniny, které na obalech najdete například pod názvem Bromochlorofen

Nejčastěji používané konzervanty v kosmetice v Evropě zahrnují:

  1. Parabeny (methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben)
  2. Fenoxyethanol
  3. Benzylalkohol
  4. Kyselina benzoová a její soli (benzoáty)
  5. Kyselina sorbová a její soli (sorbáty)
  6. Ethylhexylglycerin
  7. Dehydrooctová kyselina
  8. Caprylyl glycol
  9. Tokoferol (vitamin E) – působí jako přírodní konzervant

Je důležité poznamenat, že použití a koncentrace těchto konzervantů jsou regulovány evropskými předpisy pro kosmetické přípravky. Některé z těchto látek mohou být v určitých typech produktů omezeny nebo zakázány. Výrobci také stále častěji hledají alternativní nebo přírodní konzervanty v reakci na poptávku spotřebitelů po „čistších“ produktech.

Žena v koupelně si upravuje vlhké vlasy. Pixel-Shot / Shutterstock.com

Silikony zjemňují, ale příroda si s nimi neporadí

Tyto syntetické sloučeniny křemíku najdeme ve složení přímo pod názvem silicone nebo pod jiným názvem s příponami icon, cone, siloxane, silane a další. Silikony vyhlazují, zlepšují roztíratelnost a zjemňují. V devadesátých letech zažila kosmetika se silikony boom – rozvíjely se šampony 2v1, krémy se snadněji roztíraly a aplikace make-upu díky nim tak nedřela. 

Silikony dnes najdeme například v bázích pod make-up. Jednou za čas jejich používání nevadí, avšak při pravidelném užití vysušují a zanáší póry. Ženy s citlivou pletí mohou mít druhý den po silikonové bázi výsev pupínků. 

  • Nové výzkumy ukazují, že silikony nejsou tak škodlivé pro životní prostředí, jak se dříve předpokládalo. Některé druhy silikonů se v přírodě rozkládají. Nové formulace silikonů jsou vyvíjeny s ohledem na lepší odbouratelnost v životním prostředí.
  • Jejich výroba je finančně nenáročná, čehož výrobci kosmetiky využívají – často se tak setkáte s vlasovou péčí nebo šampony ředěnými silikony. Objem se zvětší, ale náklady na výrobu jsou nízké. 

Tenzidy pění a zároveň odmašťují

K nevhodným ingrediencím se také řadí uměle syntetizované tenzidy, díky kterým přípravky krásně pění, ale zároveň silně odmašťují povrch kůže a způsobovat mohou i další problémy. Jako silně dráždivé se uvádějí například laureth sulfát sodný nebo lauryl sulfát amonný. Zodpovědnější výrobci je proto nahrazují jemnější verzí v podobě amfoterních tenzidů.

Přírodní kosmetika získává na popularitě

Výroba kvalitní přírodní kosmetiky je v porovnání s tou konvenční dražší – extrahovat z přírodních zdrojů šetrně látky, které mají podobné vlastnosti, jako mají třeba silikony a parabeny, je náročné a výrobní proces se samozřejmě promítne do ceny.

Přírodní kosmetika ovšem v žádném případě není sázkou na jistotu. Neobsahuje sice uměle vytvořené látky, avšak i takový přírodní pleťový olej nebo krém nabitý přírodními extrakty a výtažky dokáže na pleti nadělat paseku, pokud je nevhodně zvolený. Na kteroukoli látku, včetně těch zcela přírodních, můžete být přecitlivělí.

Trh s přírodní a organickou kosmetikou nadále roste. Zlepšují se technologie výroby, což vede k vyšší účinnosti a stabilitě přírodních produktů. Vznikají také nové certifikace pro přírodní a organickou kosmetiku, které pomáhají spotřebitelům v orientaci na trhu.

Konvenční kosmetika navíc podléhá trendům, a to především ta dekorativní – právě širokou škálu pigmentů a výrazných, dlouhotrvajících barev pak zajišťují umělé látky. Přírodní přípravky na ně v tomto ohledu zpravidla nestačí, i proto je tedy například řada profesionálů nevyužívá.

Zdroje: U.S. Food & Drug Administration, Healthline, Ecosh