Zdravá pizza bez lepku: Vyzkoušejte batátovou nebo květákovou

Zeleninová pizza ze sladkých brambor Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

Máte chuť na pizzu, ale nechcete hřešit? Jde to i jinak! Inspirujte se našimi recepty na fit pizzu a pochutnejte si na své oblíbené dobrotě, ovšem bez pocitu provinění. Je čas na pizza večer!

Přečtěte si také

Pečené grepy: Čtyři variace nejen pro gurmány, které se skvěle hodí třeba k pečenému masu

Pizza je oblíbená pochoutka – snese vše, co máte rádi. Když ale připravíte tak trochu jiné těsto, může se jednat o zdravou a výživnou večeři. Vyzkoušejte třeba zajímavé variace na pizzu bez mouky, která je vhodná i pro bezlepkáře.

Květáková pizza s rajčatovou salsou

Květáková pizza je oblíbenou alternativou pro všechny, kdo se vyhýbají lepku a sacharidům. Low carb pizza však může být i chutná – přesvědčíte se? Potřebujete:

  • střední květák
  • 3 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku oregana
  • špetku soli
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 1/2 cibule
  • plechovku rajčat
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Zatímco si předehřejete troubu na 190 °C, připravte si těsto – z rozmixovaného, vařeného květáku, vajec, lžíce olivového oleje, špetky oregana, soli, pepře a lněného semínka. Směs důkladně rozmixujte a na plech vyložený pečicím papírem klaďte těsto – lžicí do tvaru 4 menších pizza plátů.

Ještě než je dáte péci, připravte si rajčatové sugo – osmahněte cibulku, přidejte rajčata, protlak, oregano a koření dle chuti. Prohřátou omáčkou potřete připravené pizzy a pečte je zhruba 20 minut. Poté je vyndejte a poklaďte na ně oblíbené suroviny – od šunky po mozzarellu. Nakonec pečte ještě zhruba 10 minut... a je to!

Kam skočit pro květák v akci?

Kupte se slevou Květák.

Porovnat slevy

Batátová pochoutka

Také ze sladkých brambor můžete vykouzlit nebezpečně dobrou pizzu. Sladkou chuť batátů zjemní česnek – a nakonec těsto obložíte vším, čím chcete. Připravte si:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 batát
  • 200 g špaldové mouky
  • rajský protlak
  • špetku oregana

Vařený, nakrájený batát rozmačkejte na kaši, přidejte špetku soli, lžíci olivového oleje a špaldovou mouku. Těsto vyválejte a vytvarujte pizzu. Tu předpečte v troubě na 180 °C, stačí vám 10 minut. Mezitím umíchejte omáčku – smíchejte rajčatový protlak, lžíci olivového oleje, česnek a oregano. Předpečené těsto potřete, poklaďte oblíbenými ingrediencemi a pečte ještě 15 minut.

Tip: S praktickými struhadly se zásobníkem HANDY X-sharp bude strouhání hračka – a to nejen v případě přípravy sýru na pizzu! Struhadla jsou opatřená protiskluzovou podložkou a díky zásobníku nehrozí nepořádek. Ve 4 provedeních je najdete v prodejnách Tescoma. Obdobné vychytávky pak často naleznete i v obchodech Lidl, Tchibo či IKEA.

Květáková pizza, zelenina a koření Alphonsine Sabine / Shutterstock.com

Lahodné sýrové těsto

A jaký je náš poslední recept na pizzu? Nízkosacharidový a sýrový. Fathead pizza neobsahuje lepek, ale chutná výborně. Potřebujete:

  • 1/2 šálku strouhaného sýru
  • 1/2 šálku mandlové mouky
  • 2 lžíce ricotty
  • 1 vejce
  • rajčatový protlak
  • 2 stroužky česneku
  • bylinky (bazalka, italské koření)
Dopřejte si pravou chuť Itálie

Strouhaný sýr (třeba strouhanou tuhou mozzarellu) smíchejte s ricottou, mandlovou moukou a vejcem. Těsto lehce vyválejte a pečte na 220 °C, 6 až 10 minut dozlatova. Zatímco se pizza peče, připravte sugo – povařte protlak s česnekem a bylinkami. Jakmile bude těsto připravené, potřete pizzu sugem a přidejte dobroty dle chuti. Nakonec můžete podávat – přejeme dobrou chuť!