To, že se krabí surimi tyčinky ve skutečnosti nevyrábí z krabů, už jistě víte. Víte však také, jaké druhy surimi existují, z jakých ryb se vyrábějí a jaké přísady se do nich při zpracování používají?
Surimi pochází z Japonska a je součástí této kuchyně už po staletí. Slovo surimi je odvozeno ze slov „suru“, což je výraz pro zpracovávat, a „mash/mi“ čili maso.
Termín surimi tedy jednoduše odkazuje na zpracované rybí maso.
Kupte se slevou Krabí tyčinky mražené.
Základem pro výrobu surimi produktů je mleté rybí maso, které se obvykle vyrábí v 10kg blocích, které jsou určeny k dalšímu zpracování, nikoli k přímé konzumaci. Tyto bloky se skládají z izolátu rybího proteinu, který je téměř bez chuti a zápachu.
Tato rybí surovina se následně skladuje při teplotách pohybujících se mezi -18 až -20 °C, přičemž surimi produkty se běžně skladují v mrazácích i déle než jeden rok.
Surimi se vyrábí z levných ryb, a proto v něm nejčastěji najdete aljašskou tresku (tresku pestrou). Může nicméně obsahovat i další druhy, například známou tresku obecnou či méně známé ryby, jako jsou štikozubec tichooceánský, smuha velkohlavá, očař obecný, mečoun, různé druhy žraloků či okounů apod.
Díky obsahu nerozpustných bílkovin je surimi hezky elastické a tvárné, tudíž se z něj dají vyrábět nejrůznější rybí produkty – nám nejlépe známé coby krabí tyčinky. V Japonsku však pro něj mají daleko širší využití.
Surimi Japonci používají na pokrmy, jako je kamaboko (rozličně barevné bochníky, které se připravují na páře), chikuwa (váleček ze surimi, který se krájí na kolečka), hanpen (surimi produkt svým tvarem připomínající sýr), rybí kuličky, tempura (surimi v těstíčku) či satsuma-age (smažený rybí koláč).
Podle výsledků nezávislého testování záleží na výrobci – o tom, že by byly úplně zdravé, se ale hovořit příliš nedá.
Nejlepší hodnocení si získaly například krabí tyčinky značky Nowaco, Vici Premius sněžný krab, Kimbex tyčinky či krabí tyčinky od litevské firmy Plunges Kooperatine Prekyba.
Pokud se podíváme na jednotlivé výrobky, můžeme si povšimnout, že navíc nesou rozdílné podíly surimi. Například tyčinky značky Nowaco jej obsahují 40 %, Kimbex naopak o deset procent méně. Tyčinky Vici Premius ho pak nesou hned 52 %, a k tomu obsahují i 48 % rybího masa. I podíl jednotlivých složek je tak vhodné si pohlídat, pokud hledáte skutečně kvalitní značky.