V Česku stále více restaurací nabízí i přes rozvozové služby tradiční havajské jídlo poke bowl. Na obrázcích vypadá tento pokrm krásně, protože hýří barvami surovin, ze kterých je připravován – je to ale opravdu tak skvělá volba? Poke je totiž nakrájená syrová ryba podávaná s rýží a spoustou zeleniny, a tak pokrm není vhodný pro každého.
Přestože má poke bowl svůj původ na Havaji, inspirací pro vznik tohoto pokrmu, který se stal hitem posledních let, byla japonské kuchyně, která s podobnou kombinací ingrediencí a chutí velmi často pracuje. Slovo poke znamená na Havaji „posekaný na kousky“ – přesně tak se totiž do mísy kladou jednotlivé suroviny.
Při přípravě poke bowl se fantazii meze nekladou, základem je však vždy čerstvá ryba. V pravém poke je syrový, marinovaný žlutoploutvý tuňák, nahradit ho však lze také lososem, krevetami, krabím masem či tofu.
Druhou surovinou, která do pravého poke patří, je vařená sushi rýže. Na světě pak existuje několik verzí poke, ale rozhodně by v žádné z nich neměly chybět tyto další přísady:
Všechny suroviny by měly být nakrájené tzv. „na sousto“, kousek by se vám tedy měl pohodlně vlézt do úst, aniž by bylo potřeba něco krájet.
Kupte se slevou Avokádo.
Další nezbytnou součástí poke bowl je pak marinovaná ryba. Co se marinády týče, jednoduše si ji vyrobíte doma ze sójové omáčky, sezamového oleje, zázvoru, trošky chilli a jarní cibulky. Rozhodně stojí za to přidat i mořské řasy, které do havajské kuchyně neodmyslitelně patří. Rybu pak do marinády naložte ideálně na 3 hodiny.
Kupte se slevou Chilli omáčka sladká Exotic food.
Ať už si poke bowl objednáte domů nebo si jej připravíte sami, konzumace má, stejně jako například sushi, svá pravidla.
Jídlo, které se stalo po avokádovém toastu a černé zmrzlině hitem instagramových alb všech food blogerů, má i své stinné stránky.
Víte, že: Tepelně neupravené maso (a to platí i pro ryby) nesmí jíst těhotné ženy – může totiž obsahovat mikroorganismy, které poškozují plod.