Po rybičkách v plechovce sáhne většina z nás, když už doma není nic pořádného k jídlu. Ale než si takový výrobek dáme do spíže, musí k nám od moře urazit plechovka se sardinkami, tuňákem nebo makrelami pořádný kus cesty. Není proto divu, že se zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce často vydávají do terénu a odebírají vzorky právě těchto trvanlivých potravin v plechu. Kontrolou odhalili obsah nebezpečné látky histamin v jedné ze známých značek.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před konzumací konzervy Kaiser Franz Josef Exclusive.
Tip: Pokud máte právě tuto šarži doma, rozhodně konzervu nekonzumujte. V případě, že najdete účtenku, výrobek vraťte prodejci. V opačném případě se obraťte přímo na dovozce Gaston, s. r. o.
Co přesně laboratorní analýza ve výrobku prokázala? Překročen byl maximální limit pro obsah látky histamin.
Histamin ale také přirozeně vzniká při fermentačním procesu, a právě proto jsou na něj bohaté:
Na tyto potraviny, ve kterých se přirozeně histamin vyskytuje, si dávejte pozor: bývají mimo jiné častými spouštěči migrén.
Ne každému však histamin po požití způsobuje problémy. Střevo zdravého člověka jej dokáže deaktivovat, žádné komplikace se tedy v důsledku jeho požití neobjeví. To se týká fermentovaných výrobků, kde bývá množství histaminu pro zdravého člověka v akceptovatelném množství.
Kupte se slevou Tuňák steak v oleji Exclusive Franz Josef Kaiser.
Jestliže se chcete dozvědět o histaminu ještě více, doporučujeme přečíst si náš článek: Víte jistě, že tuňáka v konzervě skladujete správně? Otrava hrozí úplně každému