Potřebujete si udělat zásoby? Rádi nakupujete na trhu čerstvé potraviny a pak je nestíháte spotřebovat? Chodíte z práce pozdě, takže nestihnete nakupovat častěji? Nemusíte mít strach, že by se vám nepodařilo uchovat potraviny tak, jak potřebujete. Stačí jeden pomocník, se kterými si potřebné zásoby zavakuujete i na několik let. Jestli chcete poradit, jak správně vybrat vakuovačku, přečtěte si naše rady.
Bez spousty věcí můžeme docela pokojně žít až do té doby, než zjistíme, co všechno umí. A až si onu věc konečně koupíme, klademe si často otázku, jak jsme bez ní vůbec mohli fungovat?
Typickým příklad může být právě i vakuová svářečka fólií, lidově řečeno vakuovačka, která několikanásobně prodlužuje životnost potravin tím, že ze speciálních sáčků či nádoby odsává přebytečný vzduch, a kromě toho také uchovává chuť i aroma potraviny včetně vitamínů a minerálů.
Kupte se slevou Vakuovačka Sencor SVS1010WH.
S vakuovačkou toho nicméně zvládnete mnohem víc. Už jste ochutnali pokrm připravený pomocí kuchařské metody sous-vide?
Potraviny, a to nejen maso, se takhle pošírují i několik hodin, přesto si však zachovají skvělou chuť. Například kuřecí prsa, která se tradiční přípravou snadno vysuší, budou díky této metodě nádherně šťavnatá a plná chuti – a stačí jim k tomu jen cca 1,5 hodiny a 60 °C.
Vzduch patří mezi hlavní nepřátele potravin, jelikož napomáhá plísním či bakteriím růst, a jídlo tak rychle podléhá zkáze. S vakuovačkou tento proces ale výrazně zpomalíte, jelikož z obalu vzduch odsaje, čímž proces kažení zásadně oddálí.
Skvělé je vakuovat potraviny také do mrazáku. V tradičním mikrotenovém sáčku bychom například maso neměli uchovávat v mrazáku déle než 6 měsíců (v praxi to samozřejmě máme každý jinak). Podle portálu National product review nicméně maso zavakuované vydrží v mrazáku klidně i tři roky bez toho, aniž by nějak utrpělo na kvalitě.
Pro spoustu potravin je vakuování přínosné, například káva bude i po několika týdnech stále vonět tak hezky, jako by byla zrovna nedávno upražená.
Ne všechny suroviny však vakuování ocení – a v krajním případě po něm mohou být i zdraví škodlivé! Obsahují totiž anaerobní bakterie, kterým naopak pro růst prospívá, když se jim nedostává kyslík – jmenovitě se jedná o syrové houby, česnek či měkké sýry, jako je například brie, camembert, nepasterované sýry, sýry s modrou plísní apod.
Dnes už na tyto typy spíše nenarazíte, i tak je ale skutečně z čeho vybírat – a to jak s ohledem na funkce, tak i na cenové rozmezí.
Kupte se slevou Kuřecí prsní řízky.
Pokud však plánujete používat vakuovačku často, doporučujeme připlatit si za výkonnější model. Jedna z nejlepších vakuovaček na trhu je Catler VS 8010 (cena od 2 699 Kč, Planeo Elektro). Tato svářečka potravin má kompaktní rozměry, můžete ji skladovat i svisle, takže doma ani na cestách nezabere místo. Kromě vakuového balení do sáčků nebo role můžete díky speciálnímu nástavci odsát vzduch z lahví, a tím uchovat i vína, octy či oleje. Součástí vakuovačky je odnímatelná kuchyňská váha, kterou je možné napájet i bateriemi, a také řezací nůž.