Cukroví na poslední chvíli: Medovníkové kuličky, na které je teď ten správný čas

Medovníkové kuličky obalené v oříškách ltummy / Shutterstock.com

K Vánocům neodmyslitelně patří perníčky, kapr nebo ozdoby na stromeček. Jakmile ale ochutnáte naše medovníkové kuličky, věříme, že si je zamilujete stejně jako tyto klasiky. A protože jde o nepečené cukroví, je ideální čas pustit se do jejich přípravy právě teď!

Přečtěte si také

Jak nazdobit vánoční stromek, když máte malé děti? Musíte myslet až za roh, volte hlavně odolnost

Med – originální ingredience, kterou si zamilujete

Med je ve středoevropské kuchyni velmi oblíbeným sladidlem, jehož kořeny sahají hluboko do minulosti – první zmínky o něm jsou staré až 8 000 let.

Účinky

Již dříve se používal k léčitelským účelům a jeho antioxidační a antibakteriální vlastnosti jsou známy dodnes. Vzhledem k nízkému obsahu vody a vysoké koncentraci cukru odolává i nejrůznějším bakteriím. Pozor si však musíme dávat na vysoké teploty, které jeho blahodárné účinky ničí.

Medovník
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Medovník

Medovník je typický vrstvený medovo-perníkový dort původem z Arménie nebo Gruzie. Pro svou nezaměnitelnou chuť je oblíbeným dezertem v restauracích, cukrárnách, jednoduše si jej připravíte ale také doma. Jde sice o časově náročnější recept, samotná příprava je však velmi snadná.

Medovník

Použití

Velmi hojně je med využíván také v kuchyni – na masa pečená v medu, medové omáčky či zálivky do salátů. Velkou roli však hraje zejména v pečení – takové perníčky či medovníkové kuličky by bez něj přece nemohly ani existovat. A právě recept na medovníkové kuličky pro vás máme v našem článku – teď je na ně totiž ten správný čas.

Domácí medovníkové kuličky – recept

Vzhledem k tomu, že se jedná ve finále o nepečené cukroví (ačkoli základ tvoří pečené placky), doporučujeme jej udělat těsně před vánočními svátky. V chladnu totiž vydrží maximálně dva týdny.

Na základ – medovníkovou moučku – budete potřebovat tyto suroviny:

  • 400 g hladké mouky (může být pšeničná, ale i špaldová)
  • 2 celá vejce
  • 1 lžíci perníkového koření
  • 150 g medu
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g rozemletých ořechů (ideálně vlašské, případně 50 : 50 vlašské a mandle)
  • 1 lžíci jedlé sody
  • 70 g másla

Postup:

Všechny suroviny připravte do pokojové teploty, máslo a med nechte povolit například v troubě. Vše smíchejte a udělejte placky o výšce maximálně 0,5 cm, které nemusí mít žádný tvar. Poté je dejte péct na 180 stupňů cca 15 minut. Po upečení nechte vychladnout a dejte prosušit do druhého dne. Můžete nechat sušit v troubě na 50 stupňů nebo je umístěte na topení.

Vlašské ořechy v mixéru Slatan / Shutterstock.com

Krémová směs:

  • 250 g másla pokojové teploty
  • 1 karamelové kondenzované mléko (případně si je můžete vyrobit i doma svařením mléka, cukru a másla)

Máslo šlehejte na maximální otáčky 10 minut, než bude krásně hladké, nadýchané a lesklé. Poté přidejte karamelové mléko a vyšlehejte znovu zhruba pět minut.

Ke krémové směsi přidejte:

  • 50 g namletých ořechů (opět vlašské nebo směs s mandlemi)
  • medovníkovou moučku – 100 g si odložte bokem na obalení, zbytek použijte

Promíchejte medovníkovou moučku, ořechy a krémovou směs – těsto vypadá řídké, ale nebojte. Umístěte ho alespoň na tři hodiny do chladu, kde natáhne vlhkost a máslo ztuhne. Poté se bude krásně tvarovat.

Medové kuličky v košíčkách Tommy_Jay / Shutterstock.com

Obalovací směs:

  • 50 g rozemletých ořechů
  • 100 g medovníkové moučky

Když je těsto ztuhlé, můžete tvořit kuličky a obalovat je v obalovací směsi. Pokud ovšem máte rádi kuličky plněné, můžete si den dopředu namočit oloupané mandle do rumu. Ty poté vkládejte doprostřed kuličky. Medovníkové kuličky umístěte do papírových košíčků a uchovávejte v chladu. Servírujte vždy těsně před podáváním.

  • Tip: Pokud chcete mít kuličky ve více variantách, stačí si oddělit část celé směsi a přidat neslazené kakao. Do obalovací směsi lze taky přidat lžičku neslazeného kakaa, případně zamíchat barevné vločky nebo hoblinky (použít můžete i nadrcené ovoce sušené mrazem) a vyjdou vám zajímavé variace.
Jednoduché Raffaello kuličky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Jednoduché Raffaello kuličky

Jednoduché Raffaello kuličky jsou jeden z nejoblíbenějších nepečených druhů cukroví, navíc je budete mít hotové během chvilky. Stačí vám jen kondenzované mléko, strouhaný kokos a pár minut času na tvarování. Díky tomu, že jde o nepečené cukroví, je můžete připravit až na poslední chvíli.

Jednoduché Raffaello kuličky
Kuličky z ovesných vloček
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Kuličky z ovesných vloček

Nepečené kuličky z ovesných vloček jsou ideální recept na vánoční cukroví na poslední chvíli. Kromě toho, že na ně nepotřebujete ani gram mouky, jsou plné švestek, rozinek a naprosto skvěle chutnají. Obalit je můžete v kokosu, skořicovém cukru nebo čemkoli jiném, co máte rádi, a do přípravy s klidem můžete zapojit i děti.

Kuličky z ovesných vloček

Tento recept vypadá možná složitě, ale ve skutečnosti je velice jednoduchý. Díky možnostem obalování můžete získat zajímavé kombinace např. s malinami a jahodami. Nejlépe chutnají kuličky odležené, cca třetí den. A garantujeme vám, že jakmile vaše rodina zbystří tuto lahůdku, nebudete si muset hlídat ani 14denní spotřebu – zmizí totiž velmi rychle!

Zdroj: Kupi.cz