K Vánocům neodmyslitelně patří perníčky, kapr nebo ozdoby na stromeček. Jakmile ale ochutnáte naše medovníkové kuličky, věříme, že si je zamilujete stejně jako tyto klasiky. A protože jde o nepečené cukroví, je ideální čas pustit se do jejich přípravy právě teď!
Med je ve středoevropské kuchyni velmi oblíbeným sladidlem, jehož kořeny sahají hluboko do minulosti – první zmínky o něm jsou staré až 8 000 let.
Již dříve se používal k léčitelským účelům a jeho antioxidační a antibakteriální vlastnosti jsou známy dodnes. Vzhledem k nízkému obsahu vody a vysoké koncentraci cukru odolává i nejrůznějším bakteriím. Pozor si však musíme dávat na vysoké teploty, které jeho blahodárné účinky ničí.
Medovník je typický vrstvený medovo-perníkový dort původem z Arménie nebo Gruzie. Pro svou nezaměnitelnou chuť je oblíbeným dezertem v restauracích, cukrárnách, jednoduše si jej připravíte ale také doma. Jde sice o časově náročnější recept, samotná příprava je však velmi snadná.
Velmi hojně je med využíván také v kuchyni – na masa pečená v medu, medové omáčky či zálivky do salátů. Velkou roli však hraje zejména v pečení – takové perníčky či medovníkové kuličky by bez něj přece nemohly ani existovat. A právě recept na medovníkové kuličky pro vás máme v našem článku – teď je na ně totiž ten správný čas.
Vzhledem k tomu, že se jedná ve finále o nepečené cukroví (ačkoli základ tvoří pečené placky), doporučujeme jej udělat těsně před vánočními svátky. V chladnu totiž vydrží maximálně dva týdny.
Všechny suroviny připravte do pokojové teploty, máslo a med nechte povolit například v troubě. Vše smíchejte a udělejte placky o výšce maximálně 0,5 cm, které nemusí mít žádný tvar. Poté je dejte péct na 180 stupňů cca 15 minut. Po upečení nechte vychladnout a dejte prosušit do druhého dne. Můžete nechat sušit v troubě na 50 stupňů nebo je umístěte na topení.
Máslo šlehejte na maximální otáčky 10 minut, než bude krásně hladké, nadýchané a lesklé. Poté přidejte karamelové mléko a vyšlehejte znovu zhruba pět minut.
Ke krémové směsi přidejte:
Promíchejte medovníkovou moučku, ořechy a krémovou směs – těsto vypadá řídké, ale nebojte. Umístěte ho alespoň na tři hodiny do chladu, kde natáhne vlhkost a máslo ztuhne. Poté se bude krásně tvarovat.
Když je těsto ztuhlé, můžete tvořit kuličky a obalovat je v obalovací směsi. Pokud ovšem máte rádi kuličky plněné, můžete si den dopředu namočit oloupané mandle do rumu. Ty poté vkládejte doprostřed kuličky. Medovníkové kuličky umístěte do papírových košíčků a uchovávejte v chladu. Servírujte vždy těsně před podáváním.
Jednoduché Raffaello kuličky jsou jeden z nejoblíbenějších nepečených druhů cukroví, navíc je budete mít hotové během chvilky. Stačí vám jen kondenzované mléko, strouhaný kokos a pár minut času na tvarování. Díky tomu, že jde o nepečené cukroví, je můžete připravit až na poslední chvíli.
Nepečené kuličky z ovesných vloček jsou ideální recept na vánoční cukroví na poslední chvíli. Kromě toho, že na ně nepotřebujete ani gram mouky, jsou plné švestek, rozinek a naprosto skvěle chutnají. Obalit je můžete v kokosu, skořicovém cukru nebo čemkoli jiném, co máte rádi, a do přípravy s klidem můžete zapojit i děti.
Tento recept vypadá možná složitě, ale ve skutečnosti je velice jednoduchý. Díky možnostem obalování můžete získat zajímavé kombinace např. s malinami a jahodami. Nejlépe chutnají kuličky odležené, cca třetí den. A garantujeme vám, že jakmile vaše rodina zbystří tuto lahůdku, nebudete si muset hlídat ani 14denní spotřebu – zmizí totiž velmi rychle!
Zdroj: Kupi.cz