Znáte sůloví – slané vánoční cukroví? Recept na linecké s uherákem nebo olivové sušenky musíte vyzkoušet

Slané pečivo z listového těsta se sýrem, šunkou a zelenými olivami ve tvaru stromečku Iva Vagnerova / Shutterstock.com

Bez cukroví si už jen málokdo dokáže Vánoce představit. Koukáme na vánoční filmy a u toho ujídáme jeden kousek za druhým. Vsaďte letos i na pár slaných druhů, kterými potěšíte nejen ty, co nejsou na sladké, ale i ty, co už jsou z klasického cukroví přeslazení. Poradíme vám pár receptů na tzv. sůloví, po kterém se rychle zapráší.

Přečtěte si také

Vzpomínáte na nábytkový řetězec Kika? Český trh značka opustila po 15 letech, měla přitom spoustu stálých zákazníků

Sýrové tyčinky – recept

Sýrové tyčinky budete mít upečené za pár minut. A věřte, že budete muset brzy dopékat další várku!

Na těsto budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 200 g strouhaného sýru eidam
  • 1 lžičku soli
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 50 ml mléka

Slané vánoční stromečky z listového těsta
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Slané vánoční stromečky z listového těsta

Slané vánoční stromečky z listového těsta budou skvělé jako vánoční nebo silvestrovské občerstvení pro vaše blízké i pro návštěvu. Připravené je budete mít během chvilky a dozdobit si je můžete dle libosti sýrem, olivami nebo třeba okurkou.

Slané vánoční stromečky z listového těsta

Na ozdobení:

  • 1–2 vejce
  • 30 g strouhaného sýru dle chuti
  • kmín nebo hrubozrnnou sůl (lze nahradit sezamem)

Postup:

  1. Nejprve si dejte předehřát troubu na 200 stupňů. Ve větší míse si smíchejte veškeré ingredience na těsto a zapracujte dohladka.
  2. Vyválejte jej na cca 5 mm vysokou placku a pomocí rádýlka na těsto ji rozkrájejte na tenké tyčinky (cca 1,5 cm široké a 10 cm dlouhé). Vyskládejte je na plech, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sýrem, kmínem či solí.
  3. Pečte na 200 stupňů cca 12 minut dozlatova. Dobrou chuť!

Tip: Kvalitní rádla na těsto, se kterými budete mít tyčinky raz dva, seženete například od Tescomy nebo Orionu. Můžete dodat svému sůloví trochu šmrnc a použít také ozdobné vlnkovací rádýlko.

Parmazánové sušenky s olivami photogal / Shutterstock.com

Parmazánové sušenky s olivami – recept

Milovníci oliv jistě nepohrdnou sůlovím s olivami a parmazánem – úspěch je zaručen!

Budete potřebovat:

  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 150 g nastrouhaného parmazánu
  • 7 černých oliv
  • sůl a pepř
  • směs italských bylinky nebo sušené oregano, bazalku a rozmarýn

Postup:

  1. Troubu zapněte na 200 stupňů a zatím co se bude nahřívat, nakrájejte si olivy na menší kousky.
  2. V míse je poté smíchejte s moukou, parmazánem, máslem, bylinkami, pepřem a solí a vypracujte hladké těsto, které pak rozválejte na ½ cm vysokou placku.
  3. Za pomocí vánočních vykrajovátek vykrajujte různé tvary a následně je vyskládejte na plech s pečicím papírem.
  4. Sušenky pečte zhruba 10 minut dozlatova. Podávejte zatepla či zastudena.
Žena drží pekáč s listovým těstem Branimir Dobes / Shutterstock.com

Linecké s uherákem – recept

Linecké slepované marmeládou nesmí na míse s cukrovím chybět. Co si však takhle připravit jeho slanou verzi a místo marmelády použít plátek uheráku?

Budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 1 ks žloutku
  • 3 lžíce 33% smetany ke šlehání
  • 1 lžičku soli
  • 1 vejce
  • 50 g uherského salámu

Postup:

  1. Z mouky, másla, žloutku, smetany a soli vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu odpočívat do ledničky.
  2. Po uležení jej rozválejte na cca 4 mm vysoký plát a vykrájejte kolečka. Z poloviny z nich poté vykrojte ještě střed, jako když pečete klasické linecké. Spodní kolečka potřete rozšlehaným vejcem a položte na ně kolečka uheráku.
  3. Kolečka, která přijdou navrch, potřete zespoda opět vejcem a „přilepte“ je na uherák.
  4. Nakonec vyskládejte hotové slané linecké na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a dejte na 15 minut péct do trouby na 180 stupňů.

Zdroj: az-recepty.cz, fresh.iprima.cz, nejrecept.cz