Tradiční gulášová polévka? Objevte klasiku, veganskou nebo zeleninovou variaci

Česká klasika, která dokonale zasytí. Máte hlad? Je čas na gulášovou polévku. Vyzkoušejte některý z našich 3 receptů, které potěší nejen masožravce – můžete připravit také vegetariánskou variaci pro ty, kdo maso nejedí.

Přečtěte si také

Vyplatí se hubnout s krabičkovou dietou? Spočítejte si, kolik jídel obsahuje a pozor na poplatky

Klasická hovězí gulášovka

Co by to bylo za gulášovou polévku, kdyby byla bez hovězího masa? Zužitkujete v ní třeba hovězí nudličky – provoníte celý domov a nasytíte celou rodinu. Připravte si:

  • 300 g hovězího masa
  • 1 l hovězího vývaru
  • 250 g brambor
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • 1 lžíci sladké mleté papriky
  • 1 lžíci majoránky
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • sůl a pepř

Na sádle osmahněte cibulku dozlatova. Přidejte nakrájené hovězí nudličky, okořeňte je solí a pepřem a nechte zatáhnout. Poté přidejte protlak a prolisovaný česnek a dobře promíchejte. Následně můžete maso zapražit s moukou a paprikou. Směs restujte jen krátce, aby paprika nezhořkla. Maso zalijte poctivým vývarem, povařte s masem a poté přidejte nakrájené brambory. Přidejte také majoránku, případně dokořeňte dle chuti. Nakonec povařte do změknutí masa a brambor. A můžete podávat!

Tip: Kilogram hovězí kližky koupíte například v Tescu – až do 9. 2. v akci za 139,90 Kč. Za stejnou cenu ji pak najdete i v Albertu, a to opět do 9. 2. Tak hurá s masem do poctivé, vydatné polévky!

Veganský bramborový guláš

Veggie varianta je překvapivě neméně chutná ve srovnání s bramborovým buřtgulášem. Masový párek nahradí ten veganský, v guláši totiž dokonale nasákne koření, papriku a spolu s bramborami vytvoří perfektní tandem. Můžete si jej dopřát sami, nebo pohostit své vegetariánské či veganské přátele. Potřebujete:

  • 3 menší cibule
  • 400 g brambor
  • 300 g veganské klobásy nebo párku
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 stroužky česneku
  • 1 l vody
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 1 lžíci mleté papriky
  • 1 lžíci majoránky
  • 2 lžíce rozemletých ovesných vloček
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej na smažení

V hrnci na rozpáleném oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte kmín, vodu, rajčatový protlak a brambory. Krátce vařte, přidejte koření, rozemleté ovesné vločky a veganskou alternativu nakrájených párků. Nechte vařit do změknutí brambor, v případě potřeby okořeňte. Podávejte s chlebem nebo samostatně.

Vydatná gulášová s kořenovou zeleninou

Chutná, sytá a hřejivá. Gulášovou polévku můžete ozvláštnit také kořenovou zeleninou. Stačí, když budete postupovat podle našeho prvního receptu, jen navíc přidáte zeleninu. Připravte si ještě:

  • 1 červenou papriku
  • 1 větší mrkev
  • 1 větší petržel

Omytou zeleninu nakrájejte na kostky a přidejte ji ve fázi, kdy vaříte maso ve vývaru. Brambory, maso i zelenina by nakonec měly být měkké, v tomto případě gulášové polévce dodá šmrnc právě lahodná zelenina. Nezapomeňte přidat špetku pálivé papriky – sladká mrkev s petrželí polévce dodají mírně sladký kontrast k pikantní chuti. Polévka zahřeje a potěší i ty největší jedlíky.

Tip: Polévky s masem mohou být ještě lahodnější, když je připravíte slow tempem v pomalém hrnci. Nahlédněte do letáků Electro World, Datart či Planeo na Kupi.cz a vyberte si ten pravý pro svá kuchyňská kouzla!