Vánoce jsou za dveřmi a znovu se objevuje klíčová otázka – jak nejlépe připravit kapra na štědrovečerní stůl? Osmažit na pánvi, upéct na másle, nebo vyzkoušet modernější recept? Bez ohledu na zvolený způsob úpravy je ale nejdůležitější samotná kvalita ryby. Najít opravdu čerstvého a kvalitního kapra však nemusí být snadné. Víte, jak na to?
Pouze živý kapr je zárukou absolutní čerstvosti a nezávadnosti, i zde se nicméně musíte mít na pozoru a pečlivě vybírat. Nejkvalitnější kusy koupíte při výlovu rybníků, pokud ve vašem okolí ovšem žádný není, můžete navštívit sádky. Kvalitní živé ryby koupíte i ve větších supermarketech, rybárnách a u kádí na ulici.
Na nákup kapra vyrazte raději bez dětí, určitě by se totiž chtěly na výběru podílet a nejspíš byste se neshodli. V první řadě se zaměřte na káď nebo nádobu s kapry. Ryby musí mít dostatek místa a voda musí proudit, aby byla okysličená.
Dohady o správné velikosti kapra (a bramborovém salátu) jsou každoroční součástí nákupů. Větší kusy mají na břiše tukový pás, který je třeba odstranit. Nicméně ve skutečnosti žádná správná velikost neexistuje – každý kuchař preferuje jinak velikou rybu a řídí se svými zkušenostmi. Nic však nezkazíte, koupíte-li toho s váhou 2–2,5 kilogramu.
Zdravé kusy plují rovně a mají lesklé a vypouklé oči. Kapr břichem vzhůru již není dobrá koupě, stejně tak ryby plující do strany. Možná vás prodejce bude přesvědčovat, že leklý kapr není závadný, ale nenechte se zviklat. Toto pravidlo platí, pokud vám ryba lekne ve vaně a vy ji ihned zpracujete.
Někteří lidé ryby rádi jedí, avšak neradi je kuchají a připravují. V tomto případě nemá smysl trápit se s celým živým kaprem. Pokud budete věnovat výběru náležitou pozornost, vyberete s přehledem již připravené půlky, nebo dokonce vyfiletované plátky.
Maso si prohlédněte a zhodnoťte jeho barvu. Kapří maso je světlé a lesklé, náznak šedé barvy naopak není dobrým znamením. Pokud zapíchnete do masa prst, vpich by se měl ihned zacelit. Ve staré rybě zůstane důlek – a takový kus rozhodně nechcete jíst.
Jestliže má ryba oči, dívejte se i do nich. Nejlepší jsou lesklé a vypouklé, ty zakalené nejsou zárukou čerstvosti. Čerstvě zabitého kapra poznáte také podle jasně červené krve v žábrách – nebojte se prodavače zeptat, zda by vám žábry neukázal. Žábry a oči jsou nejlepším ukazatelem čerstvosti, ale i podle masa vyberete ten správný kus.
Nákup mražených ryb nebo zmrazení zabitého kapra by měla být poslední možnost v případě, že nebudete mít čas vyrazit nakoupit těsně před Štědrým dnem. Mrazením se totiž každé maso znehodnocuje a u jemné ryby to platí dvojnásob.
Nejlepším způsobem je koupit živého kapra den před Vánoci a na Štědrý den jej zabít a ihned zpracovat. Pokud ho neumíte zabít, ponechte tento nepříjemný úkol prodavači. Sami byste rybu jen zbytečně trápili a riskovali celý byt od krve i zkaženou sváteční atmosféru. Těch pár korun navíc za to opravdu stojí.
Chlazeného a čerstvě zabitého kapra uchovávejte v chladu při stálé teplotě. Zabalte jej do mokré utěrky a překryjte igelitem. Utěrku každý den vyměňte za novou. Celého kapra lze skladovat v chladu až čtyři dny, filety nebo půlky maximálně dva.
Kapří vánoční polévka patří k tradičním českým vánočním pokrmům. Vývar z kapřích hlav doplňuje kořenová zelenina. A nesmí chybět ani jikry a mlíčí. Vyzkoušejte tento výborný recept.
V dnešní zrychlené době máte možnost zamluvit si rybu přes internet nebo telefonicky. Ve specializovaných prodejnách je to samozřejmostí. Vyhnete se tak dlouhým frontám a budete mít jistotu, že odejdete se svým úlovkem.
Zdroje: Kupi.cz, BHG