Popraskané crinkles se stanou hvězdou vašich Vánoc! Základem ale musí být ta správná čokoláda

Čokoládové sušenky crinkles obalené v cukru v ošatce, v pozadí vánoční dekorace Kcuxen / Shuttestock.com

Tento stále oblíbenější druh cukroví si našel cestu na české vánoční stoly teprve nedávno, ale jakmile ho ochutnáte, zamilujete si ho na první sousto. Crinkles svou chutí i konzistencí připomínají brownies. Pod křupavou popraskanou vrstvou, která evokuje zasněženou krajinu, se ukrývá vláčné a měkké těsto, které se doslova rozplývá na jazyku. V našem článku vám přinášíme recept na čokoládové crinkles a také užitečné tipy, jak vybrat ty nejlepší suroviny pro dokonalý výsledek.

Přečtěte si také

Pozor na náhražky másel! Nenechte se v obchodě zmást podobným obalem

Jakou čokoládu vybrat?

Základem výborných čokoládových crinkles je kvalitní hořká čokoláda. Ta by měla mít kolem 50 % kakaa (pokud byste použili mléčnou, bude cukroví až příliš sladké, vysokoprocentní čokoláda by zase nezajistila požadovanou vláčnost a popraskání).

Důležité je ovšem také její složení, které doporučujeme v obchodech důkladně prozkoumat. A to i u známých značek. Nikdy by neměla obsahovat rostlinné oleje a tuky, jako je tomu u většiny náhražek čokolád na vaření, které obsahují palmový či bambucký tuk. Ty způsobují, že se crinkles roztékají do placky a nejsou krásně nadýchané. Vždy proto vybírejte hořkou čokoládu, která obsahuje pouze kakaové máslo.

  • Tip: U přípravy crinkles také vždy sáhněte pouze po pravém másle, žádných jiných náhražkách a tucích na pečení.
Nadýchaný perník s čokoládou
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Nadýchaný perník s čokoládou

Nadýchaný perník s čokoládou je super zdravý díky obsahu celozrnné mouky a minima třtinového cukru. Také je neskutečně vláčný a chutný.

Nadýchaný perník s čokoládou
Čokoládové lanýže
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže jsou vynikající vánoční cukroví, jednoduché na přípravu. Zabalené v papírových košíčcích je navíc můžete darovat také jako malou pozornost.

Čokoládové lanýže

Čokoládové crinkles – recept

Suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hořké čokolády s 50 % kakaa (bez obsahu rostlinných tuků)
  • 120 g cukru krupice (lze použít i třtinový)
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • cukr moučka na obalení
Čokoládové crinkles ve skleněné dóze, v pozadí vánoční dekorace Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Postup:

  • Zvlášť si připravte sypké a tekuté suroviny. Mouku, prášek do pečiva a sůl smíchejte v jedné míse.
  • Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni spolu s máslem a nechte trochu vychladnout, aby byla tekutina vlažná. Vajíčka vyšlehejte spolu s cukrem (krupice i vanilkovým) do husté pěny.
  • K našlehaným vejcím pomalu vmíchejte vlažnou čokoládu s máslem a poté přisypte smíchané sypké suroviny. Vytvořte hladké těsto, které dejte v míse zakryté fólií alespoň na 1 hodinu odležet do lednice (lze ovšem nechat i přes noc). Zatuhne a bude se s ním lépe pracovat.
  • Z hotového těsta vytvarujte menší kuličky (jedna by měla mít v průměru asi 2 cm), které ještě před pečením celé nahusto obalte v moučkovém cukru (ten nijak nesklepávejte). Pokud se vám tvarování nedaří, můžete vždy lžičkou nabrat kousek těsta, vhodit jej nejprve do cukru krystal a obalit a až poté vytvarovat kuličku a obalit v cukru moučkovém.
  • Kuličky rozprostřete na plech s pečicím papírem – nechte mezi nimi vždy dostatek místa, během pečení totiž nabudou.
  • Troubu si předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou stačí na 160 °C). Kuličky pečte asi 10 minut, maximálně 14 minut (v závislosti na typu trouby může stačit i osm minut).
  • Hotové je poznáte tak, že je jejich povrch popraskaný, kůrka tvrdá a pevná, ale po jemném zmáčknutí se propadá – to značí měkký střed (po vychladnutí se ještě trochu více zpevní). Pokud byste nechali crinkles péct déle, vysušily by se a nebyly tak dobré.

Zdroj: Kupi.cz