K Vánocům kromě tradičních vanilkových rohlíčků a lineckého cukroví patří také vůně rumu, svařáku, punče a vaječného likéru. Tyto vánoční nápoje si však nemusíte dopřávat jen v jejich tekuté podobě, skvěle poslouží i jako ingredience do cukroví. Přinášíme vám takové, u nichž i největší škarohlíd a pochybovač uzná, že skutečně obsahují lihovinu.
Včelí úly alias vosí hnízda či rumové kuličky zná asi každý. Pokud rádi zkoušíte nové recepty, zaměřte svoji pozornost na jejich méně známé kolegy z řad pečeného i nepečeného cukroví.
Do přípravy pečeného cukroví se můžete s klidným svědomím pustit už teď, sladké kousky se krásně rozleží. Začít můžete i se slepovanými druhy, jen pozor na jejich náplň. Zatímco u klasického lineckého lze marmeládu namazat hned, u krémových náplní je tomu jinak. Ve většině případů totiž obsahují mléko či smetanu, které mají tendenci se brzo kazit. A nezamezí tomu ani alkohol.
S přípravou nepečeného cukroví začněte těsně před Vánoci. Nepečené sladkosti mají totiž tendenci se kazit a tomuto procesu nezabrání ani alkohol. Do karet jim oproti pečenému cukroví hraje snadná a rychlá příprava.
Opilý Izidor, opilý František nebo také opilé řezy je vynikající vánoční cukroví s vlašskými ořechy, které ovšem rozhodně není pro děti. Jak už název této dobroty napovídá, obsahuje totiž ne zrovna zanedbatelné množství alkoholu. Chutná však přímo božsky, rozhodně tedy stojí za vyzkoušení.
Nejdříve si smícháme sypké suroviny – mouku, cukr a prášek do pečiva. Poté přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky, žloutky a likér a vypracujeme do pevného těsta, které se nelepí. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Další den vyválíme a vykrajujeme srdíčka nebo jiné oblíbené tvary. Na jeden plech klademe plná srdíčka, na druhý plech ta s vyříznutým středem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 10 až 15 minut.
Krém si kvůli obsaženému mléku připravíme těsně před Vánoci. Nejprve si z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, který necháme vychladnout. Poté vyšleháme cukr s máslem, přilijeme likér a na závěr přidáme studený pudink. Krém pořádně zamícháme a necháme chvíli odpočinout v lednici. Na srdíčka, která jsme nechali pár dní odležet, nanášíme krém pomocí nože nebo plnicího sáčku. Slepená je na závěr posypeme moučkovým cukrem.
Rumové kuličky s kokosem patří mezi nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví. Kuličky krásně voní rumem a budete je mít hotové během chvilky.
Změklé máslo utřeme s oběma cukry, postupně přidáme rum, kakao a prosátou mouku. Vypracujeme pevné, nelepivé těsto, které dáme přes noc uležet do lednice. Z odleželého těsta vykrajujeme hvězdičky a pečeme zvolna při 150–180 stupních 10 až 15 minut.
Na závěr můžeme hvězdičky polít bílou polevou, kterou vytvoříme smícháním bílku, moučkového cukru a pár kapek citronové šťávy, do níž lze přidat i lžičku rumu.
Margot tyčinku nastrouháme nahrubo, přidáme rozdrcené piškoty, rum, rozpuštěné máslo, marmeládu a kokos. Všechny suroviny v ruce promícháme a vytvarujeme pevnou směs, kterou dáme alespoň na hodinu odležet do lednice. Následně z těsta tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Hotové kuličky skladujeme v chladu.
Išelské cukroví nebo také Išlské dortíčky je trochu náročnější na přípravu, ale na talíři zmizí většinou jako první. Tohle křehké těsto s lahodnou krémovou náplní polité čokoládou a s půlkou oříšku na vrcholu je přímo famózní.
Sušené švestky nakrájíme a namočíme na jednu hodinu do svařeného vína. Mezitím si nastrouháme perník, který přidáme k osušeným švestkám a pořádně zamícháme. Podle potřeby přidáme med nebo třtinový cukr. Z těsta tvarujeme kuličky. Dále si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu se ztuženým tukem, ve které švestkové kuličky máčíme.
Zdroj: recepty.cz, mytastytherapy.blogspot.com, mimibazar.cz