Přestože jsou obchody otevřené a lidé mohou nakupovat maso běžně bez omezení, řezníci a prodejci mají problém s obvyklým odbytem do restaurací a gastro zařízení. Mohou za to především vládní opatření v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19. Hrozí zdražování masných výrobků a masa.
„V létě se již blížily prodeje téměř tomu, co bylo loni ve stejném období, ale teď, při druhé vlně koronaviru, se opět prodeje začínají snižovat, a to o 10 až 20 procent,“ uvedl Právu Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa.
Podle něj se v prvním týdnu karantény prodej zvýšil, ale hned poté se ustálil zhruba na 80 procentech běžných čísel. Tento jev je téměř totožný s tím, jak tomu bylo na jaře. I tehdy se lidé zásobili dopředu, aby mohli více vařit doma.
„Nyní je ale mnohem horší situace s personálem než při jarní vlně. Vidíme to jak u nás v podniku Krásno, tak v naší sesterské společnosti H H. Celou dobu dodržujeme krizový plán, ale je to velmi náročné. Chybí nám spousta pracovníků, protože někteří jsou nemocní a další v karanténě. Nemocnost ve firmách se rapidně zvýšila, stejně tak i délka nemocenské. Lidé už nejsou nemocní dva či tři týdny, ale třeba i více než měsíc,“ řekl Karel Pilčík a dodal, že nyní není vhodné vzhledem k okolnostem maso zlevňovat. „Opatření proti šíření epidemie vše prodražují a firmy to stojí peníze. Spíše předpokládáme, že ceny masa půjdou mírně nahoru."
Chybí bourané maso. Úbytek se projevil v prodejnách s barfem, tedy syrovým masem pro domácí zvířata, zejména pro psy. Špatně se shánějí také hovězí a krůtí dršťky, které jsou součástí jídelníčků psů nebo třeba koček. Propad výroby potvrdilo i Řeznictví Kratochvíl z Kamenice u Jihlavy – dokonce o 40 procent. Majitelé firmy se však rozhodli nepříjemné situace využít pro rekonstrukci části podniku.
Koronavirová krize se dotkla zejména řeznictví, která dodávají maso například do školních jídelen a restaurací. Restaurace nyní maso nenakupují, školní jídelny taktéž ne, a majitelům řeznictví tak nezbývá, než vydržet. Zatím prý plošné zdražování v plánu není – malá řeznictví si chtějí především udržet stávající zákazníky. Vše nicméně závisí na tom, jak se bude vyvíjet situace s koronavirem dál.