Jak načasovat pečení různých druhů cukroví? Sestavte si plán a letos všechno v klidu zvládnete

Vykrajované cukroví na plechu s pečicím papírem Julia_Martyniuk / Shutterstock.com

I když do pečení vánočního cukroví zbývá ještě nějaký čas, plánování se rozhodně vyplatí. S dobrým plánem stihnete všechno v pohodě, cukroví bude mít čas se správně uležet, a pokud některé zmizí dřív, než jste plánovali, budete mít dostatek času ho upéct znovu. Připravili jsme pro vás několik užitečných tipů, kdy péct různé druhy cukroví, jak je správně skladovat a jak zajistit, aby do Vánoc změklo.

Přečtěte si také

Co vypere líp: Prací prášek, gel, nebo kapsle? Pro krásně čisté prádlo je výběr klíčový

Díky plánu budete stíhat a ušetříte

Pokud se i u vás doma na Vánoce prohýbají podnosy pod mnoha nejrůznějšími druhy vánočního cukroví, pak jistě víte, že je důležité si vše předem naplánovat a rozepsat. Některé druhy totiž potřebují více času k uležení, jiné zase stačí udělat pár dnů před svátky.

Především seznam cukroví vám umožní přesně si naplánovat množství potřebných ingrediencí a postupně je dokupovat v obchodech – třeba podle toho, kde jsou zrovna levnější. V listopadu i prosinci totiž většina supermarketů a hypermarketů nabízí základní i dekorační suroviny na pečení cukroví za výhodnější akční ceny.

Žena plní formičky na pečení vanilkových rohlíčků Tchibo

Kdy péct jaké cukroví?

4 až 3 týdny před Vánocemi

Na začátku prosince je nejlepší začít péct suché druhy, které je potřeba nechat dobře uležet a provlhnout, aby měly lepší chuť, případně aby se snáze mazaly a nelámaly se. Pustit se můžete do vanilkových rohlíčků, lineckého a išelského (zatím ale nepotírejte marmeládou ani krémem a nesypte ani moučkovým cukrem), perníčků, zázvorek nebo jakýchkoliv sušenek i marokánek.

  • Nákupní tip: Výrobu vanilkových rohlíčků si můžete usnadnit i urychlit pořízením speciální silikonové formy na pečení vanilkových rohlíčků. Prodávají ji obchody s domácími potřebami (cena závisí na velikosti, formu na 15 rohlíčků seženete od cca 115 Kč, průměrná cena formy na 30 rohlíčků je 150–200 Kč).
  • Oblíbeným trendem jsou také razítka na sušenky s různými vánočními motivy nebo válečky na sušenky, které vám jedním tahem napříč těstem vykrojí hned několik kusů.
Máslový krém do cukroví
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Máslový krém do cukroví

Máslový krém je základ, bez kterého se během vánočního pečení neobejdete. Využijete jej na slepované cukroví, vosí hnízda, plněné čokoládové trubičky, plněné rolády nebo na slepované ořechy.

Máslový krém do cukroví
Crinkles
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Crinkles

Crinkles jsou chutí i strukturou podobné brownies. Pod křupavou popraskanou kůrkou, která vypadá jako zasněžená, se ukrývá vláčné měkké těsto rozplývající se na jazyku. Tento čím dál tím populárnější druh vánočního cukroví si zamilujete a budete je chtít péct celoročně.

Crinkles

2 týdny před Vánocemi

Tento čas je nejlepší k přípravě pracen, ořechů a jiného cukroví z formiček, stejně tak jako k pečení cukroví z kokosového těsta (pusinek, kokosek). A je ideální začít také zdobit – slepovat linecké, zdobit perníčkypřipravovat krémy.

Pokud ke zdobení použijete klasické máslo vyšlehané s cukrem, kakaem, ořechy nebo marmeládou, pak vám v lednici vydrží klidně i dva až tři týdny. Pozor si dávejte jen na máslo vyšlehané s pudinkem – tento krém vydrží maximálně týden.

Tác s včelími úly hsunny / Shutterstock.com

1 týden před Vánocemi

Těsně před svátky se pusťte do nepečeného cukroví – nejrůznějších kuliček, vosích hnízd apod. Na výrobu nepečeného cukroví navíc můžete zužitkovat polámané či nepovedené kousky z předchozího pečení. Den před Štědrým dnem také upečte vánočku.

Jak skladovat vánoční cukroví?

Druhy s čokoládou a krémy patří do lednice (pokud je kolem nuly, tak samozřejmě klidně i ven), skladujte je ideálně v plastové či plechové nádobě. Kokosky nebo pusinky nechávejte na suchém místě v papírovém obalu, aby vám nezvlhly.

Naopak ostatní druhy cukroví, které se pečou jako první, by vlhnout měly. Není proto dobré je uchovávat na suchém místě v papírových krabicích, ve kterých spíše vysychají – raději je uložte do krabiček plastových.

Jak nechat změknout cukroví? 4 tipy, jak jeho vlhnutí urychlit

Pokud vám cukroví nezměklo ani do Vánoc (nebo jste s jeho pečením začali pozdě), existuje pár pomocníků, kteří dokážou jeho vlhnutí urychlit.

  • Jablka: Do krabice s cukrovím (pohromadě lze skladovat i více druhů) vložte rovnoměrně kousky jablek, které nezapomeňte pravidelně měnit.
  • Vlhká utěrka: Položte na ni papírovou krabici s cukrovím a vlhkost postupně pronikne dovnitř (cukroví čas od času prohrábněte).
  • Rozprašovač s vodou: Papírovou krabici s cukrovím jemně postříkejte ze všech stran čistou vodou z rozprašovače (opatrně můžete i zevnitř), zabalte do igelitu a nechce přes noc v chladu odležet.
  • Trouba: Do předehřáté trouby na cca 120 °C postavte na dno hrnec s vodou a vložte plech s cukrovím (samozřejmě tím již upečeným) a nechte péct asi 15 minut.

Zdroj: Kupi