Zázvor je známým všelékem. Jenže zatímco někteří si na jeho specifické ostré chuti pochutnávají, jiní jej nemohou ani cítit a jeho konzumaci předem zavrhují. Pokud do této skupiny patříte i vy, máme pro vás pár tipů, jak zázvor chytře přidávat do jídel nebo ho zpracovávat tak, aby se jeho štiplavá chuť alespoň trochu zmírnila. A na závěr přidáme pro inspiraci také recept na domácí kandovaný zázvor.
Zázvor je bohatým zdrojem vitamínů A, B, C a E, dále draslíku, hořčíku, fosforu, vápníku i železa. Je účinný při nachlazení, zmírňování bolesti v krku a při posilování imunity. A to zdaleka není vše!
Má také antibakteriální, protivirové, analgetické i protizánětlivé účinky. Zlepšuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje správnou činnost kardiovaskulárního systému a přispívá k dlouhověkosti a prevenci civilizačních chorob. Příznivě působí i na hormonální systém, ulevuje při menstruačních bolestech a je považován za přírodní afrodiziakum.
Pokud patříte k těm, kteří výraznou chuť zázvoru nemusí, ale chcete ho zařadit do svého jídelníčku, můžete se inspirovat našimi tipy, jak ho přidávat do nejrůznějších jídel a nápojů a vhodně jej kombinovat s dalšími ingrediencemi.
Kousek oloupaného zázvoru (cca 1 cm) nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Zalijte horkou vodou a přidejte citron a med a klidně také skořici nebo hřebíček. Nechte chvíli louhovat a poté přeceďte.
Zázvor lze přidat i do směsi ovoce a koření na přípravu domácího pečeného čaje. Výborný je například v kombinaci s jablky, hruškami nebo citrusy.
Plátky zázvoru (cca 350 g na 1 kg medu) můžete naložit přímo do kvalitního medu a skladovat v lednici. Sladkost medu o něco potlačí ostrost zázvoru a získáte tak skvělé a zdravé dochucovadlo do čaje, marinád, dezertů i cukroví.
Mangová polévka se zázvorem se podává zastudena. Díky čerstvému zázvoru a chilli papričkám má ostřejší chuť, v kombinaci s mangem pak polévka získá exotický nádech. Mango i zázvor jsou zároveň suroviny s vysokým obsahem vitamínů.
Pečený zázvorový čaj je ideální především do chladných dnů, kdy zahřeje, dodá potřebné vitamíny a podpoří obranyschopnost. Navíc chutná naprosto skvěle a připravený jej budete mít dřív, než byste mysleli.
Špetku strouhaného zázvoru můžete přidat do svého oblíbeného smoothie. Pokud zvolíte chuťově výrazné, sladké ovoce, zázvor v něm ucítíte jen lehce a příjemně.
Do klasického dýňového krému či pyré přidejte jablka (rozmixujte je společně s dýní) i špetku čerstvého nastrouhaného zázvoru. Výslednou chuť lze zjemnit přilitím smetany.
Kromě klasických zázvorek se zázvor hodí do nejrůznějších sušenek, ve kterých se bude skvěle doplňovat s medem, čokoládou, skořicí, hřebíčkem nebo vanilkou.
Zázvor je základem asijské kuchyně – ideálně se hodí pro nakládání hovězího i kuřecího masa a čerstvý jej můžete přidat i do kořenicí směsi na pečené kuře (např. spolu s česnekem).
Jak jste na tom vy? Vychutnáváte si tohoto štiplavého parťáka každé chladné období, nebo si jeho chuť zamilujete až po vyzkoušení tipů z našeho článku? Dejte nám vědět dolů do komentářů!
Zdroj: National Library of Medicine, Healthline, Kupi