Portské víno je mezi alkoholickými nápoji oblíbenou lahůdkou, jejíž cena se dokáže vyšplhat pěkně vysoko. Také proto toho mnozí výrobci zneužívají a se slovem „portské“ různě slovíčkaří. Ve skutečnosti se ovšem vždy o pravé portské jednat nemusí. Jak poznat to skutečně kvalitní a co v obchodech při výběru sledovat?
Portské víno má výraznou, plnou ovocnou a kořeněnou chuť a vyšší obsah zbytkového cukru i alkoholu. Jedná se totiž o tzv. fortifikované neboli dolihované víno, do kterého se v průběhu kvašení přidává alkohol. V historii se tato metoda využívala k tomu, aby víno vydrželo déle nezkažené, zejména během delšího převozu.
Podobně jako je tomu například u šampaňského, také hrozny určené k výrobě portského musí pocházet pouze z jediné oblasti na světě. Tou je vymezená portugalská vinařská oblast v údolí řeky Douro. V ústí této řeky potom leží město Porto, které podle Evropské unie nese ochrannou známku původu pro čistě portugalské výrobky.
Postačí vám k tomu jediná věc. Od roku 1942 musí mít každé pravé portské víno tzv. pečeť záruky neboli „Selo de Garantia“. Jedná se papírový kolek nacházející se u hrdla lahve s nápisem „Douro e Porto Garantia“, případně „Vinho do Porto Garantia“. Na pečeti se mimo jiné nachází identifikační kód šarže, podle které lze v databázi Institutu portského vína z Doura (IVDP) dohledat certifikované vinařství, které dané víno vyrobilo.
Jedině tato nálepka je zárukou kvality a pravosti. Pokud na lahvi chybí, jedná se o likérové dezertní víno, které portské pouze připomíná. Ve většině případů bývají falešná portská vyrobena v jiné zemi než v Portugalsku (např. ve Španělsku), při nákupu proto na etiketě vždy zkontrolujte také původ nápoje.
Kupte se slevou Champagne Brut Imperial Moët&Chandon.
Cena se u portských vín, stejně jako u jakéhokoliv jiného alkoholu, odvíjí od jejich kvality a stáří. Ta nejlevnější lze koupit od dvou do tří stovek. Cena těch dražších se pohybuje řádově v tisíci korunách.
Pro zajímavost, nejdražší portské víno se vydražilo na konci roku 2018 za 127 tisíc dolarů, což jsou v přepočtu necelé tři miliony korun. Pocházelo z proslulého vinařství Niepoort a zapsalo se tímto počinem do Guinessovy knihy rekordů.
Na trhu existuje několik druhů portských vín. Nejčastěji se dělí podle způsobu zrání. Pokud se v názvu vína objevuje přívlastek „Ruby“ (nebo též Ruby Reserva, Vintage – víno vyrobené pouze z hroznů jednoho ročníku), potom se jedná o portské, které zrálo většinu času bez přístupu vzduchu v nerezových tancích nebo v lahvích. Díky tomu si zachovává svou výrazně červenou, rubínovou barvu. Chuť bývá u tohoto typu bohatě ovocná a ve vůni lze kromě přezrálých třešní cítit tóny kávy nebo pepře.
Druhým typem jsou vína „Tawny“ (dále také Tawny Reserva, Crusted, Colheita – jednoročníkové, nejkvalitnější ze všech), která zrála většinu času v dřevěných sudech s přístupem vzduchu. Díky záměrné oxidaci mají tato vína spíše hnědou barvu a o něco kyselejší chuť s výraznějšími tóny koření.
Kupte se slevou Víno portské Tawny Port Armilar.
Existují také bílá portská vína neboli „Branco“. Bývají většinou levnější než ta tmavá a podávají se typicky jako vychlazený aperitiv nebo coby součást míchaných drinků. Podobně jako typ Tawny zrají v dřevěných sudech. Ty starší proto mohou časem tmavnout.