Lilek je chuťově jemná zelenina, kterou zná jistě každý z nás. Někteří na něj nedají dopustit, jiní ho ale v obchodě raději přehlíží. To je však velká škoda. Lilek je totiž právě tím druhem zeleniny, který lze dochutit prakticky jakýmkoliv oblíbeným kořením a který je možné připravit na desítky způsobů. Můžete ho zapéct, smažit, grilovat, dusit… Možností je nespočet! Inspirujte se několika našimi recepty.
Odrůd lilků je celá řada nejrůznějších barev i tvarů. Dostupné jsou dokonce celoročně, takže si je můžete koupit kdykoliv, když na ně dostanete chuť.
Při výběru se ovšem zaměřte především na mladé, malé a pevné plody se zelenou stopkou, které bude stačit doma omýt a nakrájet podle potřeby. Čím starší kus, tím bude pravděpodobně více pomačkaný – a tyto části je nutné odstranit. Zdravý mladý lilek jinak není potřeba loupat a je možné ho skladovat v lednici.
Zdravý zázrak
Lilek jistě potěší všechny příznivce zdravého životního stylu i ty, kteří se snaží zhubnout. Jeho 100 gramů totiž obsahuje jen 24 kcal a je tvořen převážně vodou. Kromě toho je cenným zdrojem vlákniny, kyseliny listové a vitaminu C, takže příjemně zasytí a doplní hladinu vitaminů. Než se do něj ale pustíte, je potřeba počítat s tím, že ho není dobré jíst v syrovém stavu. Vždy ho musíte alespoň krátce tepelně upravit.
Z lilku lze připravit spoustu lahodných a zdravých pokrmů. Pozor však na smažení! Aby si zachoval své skvělé vlastnosti a nenasál příliš oleje, je lepší ho předem „vypotit“. To provedete tak, že každé jeho kolečko osolíte a necháte chvíli odležet na talířku. Během několika minut se lilek orosí a vy přebytečnou vodu osušíte kuchyňskou utěrkou.
Pojďme podívat na několik zajímavých receptů, které stojí za to vyzkoušet!
Jogurtový dip z pečeného lilku
Ingredience:
- 2 lilky
- 4 lžíce bílého řeckého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř a chilli
- olivový olej
- citronová šťáva na dochucení
- několik listů petrželky na ozdobu
Postup:
- Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím lilek omyjte a na několika místech nakrojte. Trochou oleje ho potřete ze všech stran a na plechu pečte maximálně 20 minut.
- Poté jej nechte chvíli vychladnout a odstraňte z něj slupku. Oloupaný lilek společně se zbylými ingrediencemi rozmixujte a podle chuti dosolte.
- Dip podávejte zakápnutý olejem s pita chlebem, kukuřičnými nachos nebo opečeným toustovým chlebem.
Základ všech zdravých receptů?
Zapečený lilek s mozzarellou a rajčaty
Ingredience:
- lilek
- 3 rajčata
- 1 mozzarella nebo parmezán
- 1 stroužek česneku
- balkánský sýr
- petrželka, bazalka
- sůl a pepř
- olivový olej
Lilek je nejlepší posypat mořskou solí
Postup:
- Rozkrájejte podélně lilek na silnější plátky, které bohatě osolte hrubou solí.
- Plátky lilku proložte na kousky nakrájenou mozzarellou a na kolečka pokrájenými rajčaty. Takto připravený jej vložte do pekáčku. Navrch ho můžete pokapat trochou olivového oleje.
- Troubu si předehřejte na 180 °C a mezitím nastrouhejte balkánský sýr zvlášť do misky. K sýru přidejte prolisovaný česnek a nahrubo nakrájené bylinky. Vše pečlivě promíchejte a směsí posypte naplněný lilek v pekáčku.
- Takto připravený ho pečte 35 minut. Po vytažení z trouby ho ještě zasypte čerstvě nasekanou bazalkou, opepřete a podávejte s pečivem.
Pečený lilek s granátovým jablkem a zakysanou smetanou
Ingredience:
- 4 lilky
- 1–2 stroužky česneku
- kelímek zakysané smetany
- granátové jablko
- olivový olej
- sůl a pepř
- sušený tymián a čerstvý kopr na dochucení
- citronová šťáva
Pohlídejte si granátové jablko v akci
Postup:
- Lilky rozkrojte podélně na půl a z vnitřní strany dužinu nakrojte do tvaru kříže – tím se lépe propeče a snadněji přijme chuť koření.
- Poloviny lilku naskládejte vedle sebe do pekáčku a pokapejte olivovým olejem. Na závěr je posypte sušeným tymiánem, osolte a opepřete a pečte přibližně 30–40 minut na 180 °C.
- Mezitím si připravte koprový dresink. Čerstvý kopr opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno. V misce ho smíchejte se zakysanou smetanou, prolisovaným česnekem a několika kapkami citronové šťávy. Dresink důkladně zamíchejte, osolte a opepřete.
- Při podávání teplé lilky dozdobte lžící dresinku a zrníčky z granátového jablka, které celému pokrmu dodají šťavnatou chuť.