Jak se správně rozmrazuje maso? Sepsali jsme chyby, které dělá většina z nás a riskuje tak zdraví

Zmrzlé maso v sáčcích Ahanov Michael / Shutterstock

Rozmrazovat maso můžete několika způsoby, všechny ovšem mají svá pravidla. Velice snadno se totiž můžete dopustit obvyklých chyb, které mohou nejen ovlivnit chuť masa, ale také jeho čerstvost a nezávadnost. Máme pro vás pár tipů, jak ho správně ukládat do mrazáku a následně i rozmrazovat tak, abyste vždy měli jen to nejčerstvější a nejchutnější jídlo. A vysvětlíme také, proč je dobré pořídit si vakuovačku potravin.

Přečtěte si také

Celková cena není vždycky nejdůležitější. Výhodnost nákupu odhalí cena za jednotku

Jak rychle rozmrazit maso?

Mikrovlnka je určitě nejrychlejším způsobem, jak maso rozmrazit. Většina přístrojů disponuje speciálním programem na rozmrazování, jehož délku a intenzitu lze přizpůsobit zadané váze. Rozhodně se ovšem nejedná o způsob nejlepší.

Maso je potřeba alespoň párkrát během procesu obracet. I tak se ale často stane, že se jeho kraje začnou vařit a výsledný pokrm není tak dobrý. Pokud tedy máte více času, doporučujeme zvolit rozmrazování ve studené vodě nebo v ledničce.

Žena vyndává maso z mrazáku Dovzhykov Andriy / Shutterstock.com

Jak nejlépe rozmrazit maso?

Nejšetrněji a nejvhodněji rozmrazíte maso ve studené vodě. Při této tradiční metodě se nechává maso dobře zabalené v obalu (v sáčku nebo vakuové folii) rozmrazovat v nádobě se studenou vodou. Ta vede teplo lépe než vzduch a během rozmrazování zachovává co nejvíce kvalit suroviny. Pro představu, půl kila masa rozmrzne ve studené vodě za 1 hodinu, při pokojové teplotě na lince za cca 3 hodiny.

Sáček s masem by měl být ve vodě, kterou je potřeba každých 30 minut měnit, zcela ponořen. Důležité je, aby byla opravdu studená – mnoho lidí totiž ve snaze rozmrazování urychlit dává maso do teplé nebo horké vody. To je ale špatně, neboť teplá voda pouze urychlí a podpoří růst nejrůznějších bakterií a maso zbytečně na povrchu spaří.

Jak dlouho vám bude rozmrazování ve studené vodě trvat?

  • 0,5 kg drůbežího masa nebo masa nakrájeného na menší kousky: cca 1 hodinu
  • 1,5–2 kg balíček masa: cca 2 až 3 hodiny
  • větší kusy (např. krocan): cca 1 hodina na každých 0,5 kg

Rozmrazování v lednici přes noc

Pokud s přípravou masa počítáte dostatečně předem, je nejdoporučovanějším způsobem nechat ho rozmrazit v chladničce. Půl kila masa bude trvat asi 5 hodin – plátky nebo kousky budou samozřejmě rozmrzat rychleji.

I zde nicméně platí, že takto rozmrazené maso je nutné důkladně tepelně upravit. Jakmile totiž teplota zmrzlé potraviny stoupne nad 4 °C, zamrazené bakterie se mohou začít zase množit.

Chyby během zamrazování a skladování

Důkladně zabalené drůbeží maso mějte v mrazáku při teplotě -18 °C nejvýše 10 měsíců, steaky 6 měsíců, libové maso až 8 měsíců (vakuované ovšem klidně rok), mleté a tučné 2 měsíce. Čím vyšší teplotu v mrazničce máte, tím více se uvedená doba zkracuje. Stejně tak, pokud k zabalení použijete obyčejný mikrotenový sáček a v balíčku ponecháte větší množství vzduchu.

Vakuování uzeniny ve vakuovačce potravin Catler

Proč si pořídit vakuovačku potravin

Pokud chcete mít jistotu, že maso bude co nejvíce čerstvé a chutné a v mrazáku vydrží o několik měsíců déle, vsaďte na vakuovou svářečku fólií. Ušetříte s ní místo v mrazáku i ledničce, podpoříte čistotu a hygienu, a navíc si pokrmy zachovají svoji plnou chuť, živiny a to správné aroma.

  • Vakuovačky seženete i okolo tisícovky (např. SILVERCREST® KITCHEN TOOLS SV125 C5 za 699 Kč nebo SENCOR SVS 1010WH od 1299 Kč).
  • Pokud chcete od vakuovačky víc, doporučujeme pořídit si Catler VS 8010. Má instalovanou i kuchyňskou váhu, kterou můžete používat při každém vaření, navíc disponuje velkým LCD displejem a vakuovou pumpou se zátkou pro odsátí vzduchu z lahví. Cena se pohybuje kolem 2 400 Kč.
Sekaná z hovězího masa
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Sekaná z hovězího masa

Tradiční sekaná je jedno z jídel, které miluje snad každý. Je totiž skvělá teplá s bramborem, ale i studená na chlebu. Dá se připravit z mletého hovězího či vepřového masa nebo i mixu. V tomto receptu si upečeme sekanou na jarní způsob – se spoustou bylinek a s vejcem uprostřed.

Sekaná z hovězího masa
Povidlová omáčka s uzeným masem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Povidlová omáčka s uzeným masem

Povidlová omáčka, na Slovácku známá jako trnková omáčka, kombinuje sladkokyselou chuť povidel s výraznější chutí vařeného uzeného masa. Jako příloha se obvykle podává houskový nebo bramborový knedlík. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, určitě ji tedy vyzkoušejte.

Povidlová omáčka s uzeným masem

Opakované zamrazení masa

Velice běžnou chybou, kterou lidé také dělají, je opakované zamrazení syrového masa. Jakmile ho jednou z mrazáku na delší dobu vyndáte, nikdy byste jej neměli vracet zpátky. Výjimku tvoří případy, kdy z takového masa uvaříte jídlo, a to poté necháte vychladnout a zamrazit. I tak byste ho ale neměli v mrazáku skladovat déle než 2 měsíce.

Zdroj: Bezpečnost potravin, USDA Food Safety and Inspection Service