I ta nejjednodušší dýňová polévka má své kouzlo. Tento recept si ale určitě oblíbíte nejen pro jeho rychlou přípravu, ale i pro dokonalou chuť. Stačí vám dýně hokkaidó, pár základních surovin, které jsou snad v každé domácnosti, a mixér. Podle našeho videoreceptu zvládne připravit tuto dokonalou podzimní polévku úplně každý.
Dýně hokkaidó
Dýně hokkaidó, někdy také nazývaná hokaido, je velmi zdravá a chutná zelenina.
Dýně hokkaidó má příjemnou máslovou chuť a nemusí se loupat, navíc se dá zpracovat na sladko i na slano. V kuchyni má široké využití – můžete ji vařit, péct, dusit nebo grilovat. Jíst ji ale můžete i v syrové podobě.
Co obsahuje?
- vitamíny A, B, C, E, K
- kyselinu listovou, pantotenovou
- omega 3 a 6 mastné kyseliny
- betakaroten
- železo, hořčík, sodík, zinek, draslík
- bílkoviny, vlákninu
Sonja Rachbauer / Shutterstock.com
Recept: Krémová dýňová polévka se smetanou
Ingredience:
- 1 menší dýně hokkaidó
- 1 cibule
- 1 celer
- 1 petržel
- 150 ml smetany na vaření
- 400 ml vody
- olivový olej
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte na kousky nakrájenou cibuli, celer a petržel a vše orestujte dozlatova.
- Mezitím si nakrájejte na menší části dýni hokkaidó, přidejte ji na pánev k osmažené zelenině a 10 minut pod pokličkou poduste. Záleží na tom, jak máte dýni šťavnatou – některé mnoho tekutiny nepustí, a tak je dobré trochou vody vše podlít, aby se směs zeleniny na pánvi nepřipekla.
- Připravte si větší hrnec, do kterého přemístíte podušenou zeleninu z pánve. Přilijte 400 ml vody a 20 minut povařte pod poklicí.
- Zeleninový vývar můžete rozmixovat v hrnci tyčovým mixérem nebo ve vysokootáčkovém mixéru do hladké konzistence.
- Přidejte 150 ml smetany na vaření, dochuťte podle sebe solí, pepřem a krátce povařte.
Tip od Kupi.cz: Pro ty, kdo milují husté polévky, si ji vyzkoušejte úplně nakonec zahustit toastovým chlebem nebo pečivem natrhaným na kousky a krátce povařte. Výsledek vás překvapí.
Nakonec můžete polévku na talíři dochutit krémovým balsamicem, ozdobit dýňovými semínky a podávat s chlebem nebo pečivovými krutony. Dobrou chuť!
Zdroje: Bylinkyprovsechny.cz, autorský recept a video Kupi.cz