Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jednoduchá dýňová polévka se smetanou, kterou zvládne úplně každý

I ta nejjednodušší dýňová polévka má své kouzlo. Tento recept si ale určitě oblíbíte nejen pro jeho rychlou přípravu, ale i pro dokonalou chuť. Stačí vám dýně hokkaidó, pár základních surovin, které jsou snad v každé domácnosti, a mixér. Podle našeho videoreceptu zvládne připravit tuto dokonalou podzimní polévku úplně každý.

Přečtěte si také

Žebříček produktů, které se nevyplatí kupovat, pokud nejsou ve slevě

Dýně hokkaidó

Dýně hokkaidó, někdy také nazývaná hokaido, je velmi zdravá a chutná zelenina.

Dýně hokkaidó má příjemnou máslovou chuť a nemusí se loupat, navíc se dá zpracovat na sladko i na slano. V kuchyni má široké využití – můžete ji vařit, péct, dusit nebo grilovat. Jíst ji ale můžete i v syrové podobě.

Co obsahuje?

  • vitamíny A, B, C, E, K
  • kyselinu listovou, pantotenovou
  • omega 3 a 6 mastné kyseliny
  • betakaroten
  • železo, hořčík, sodík, zinek, draslík
  • bílkoviny, vlákninu
Sonja Rachbauer / Shutterstock.com

Recept: Krémová dýňová polévka se smetanou

Ingredience:

  • 1 menší dýně hokkaidó
  • 1 cibule
  • 1 celer
  • 1 petržel
  • 150 ml smetany na vaření
  • 400 ml vody
  • olivový olej
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte na kousky nakrájenou cibuli, celer a petržel a vše orestujte dozlatova.
  2. Mezitím si nakrájejte na menší části dýni hokkaidó, přidejte ji na pánev k osmažené zelenině a 10 minut pod pokličkou poduste. Záleží na tom, jak máte dýni šťavnatou – některé mnoho tekutiny nepustí, a tak je dobré trochou vody vše podlít, aby se směs zeleniny na pánvi nepřipekla.
  3. Připravte si větší hrnec, do kterého přemístíte podušenou zeleninu z pánve. Přilijte 400 ml vody a 20 minut povařte pod poklicí.
  4. Zeleninový vývar můžete rozmixovat v hrnci tyčovým mixérem nebo ve vysokootáčkovém mixéru do hladké konzistence.
  5. Přidejte 150 ml smetany na vaření, dochuťte podle sebe solí, pepřem a krátce povařte.
Kupi.cz

Tip od Kupi.cz: Pro ty, kdo milují husté polévky, si ji vyzkoušejte úplně nakonec zahustit toastovým chlebem nebo pečivem natrhaným na kousky a krátce povařte. Výsledek vás překvapí.

Nakonec můžete polévku na talíři dochutit krémovým balsamicem, ozdobit dýňovými semínky a podávat s chlebem nebo pečivovými krutony. Dobrou chuť!

Zdroje: Bylinkyprovsechny.cz, autorský recept a video Kupi.cz