Poslední dobou se hodně mluví o škodlivosti používání alobalu a hliníkových tácků během grilování. Jak moc je to opravdu nebezpečné? Podívejte se, co se nám podařilo zjistit.
Při grilování je mnohem zdravější potraviny nevystavovat přímému ohni a používat raději vhodné nádoby. Vyhněte se však těm z hliníku, které by mohly do vašich pokrmů uvolňovat zdraví škodlivé látky.
Grilovací nádoby a tácky mají své nesporné výhody. Potraviny se díky nim nemohou připálit k roštu grilu, což usnadňuje jeho čištění, jejich menší kousky ani nemohou propadnout skrz mřížkou roštu.
Navíc nám nádobí brání v usazování škodlivých látek v grilovaných potravinách, protože zabrání stékání tuku a šťáv do ohně – při tom se vytvářejí rakovinotvorné polyaromatické uhlovodíky, lipidy či volné radikály a společně s kouřem se dostávají do opékaného pokrmu. Kůrka grilovaných surovin tak může nakonec obsahovat vysoké množství škodlivých látek.
Je známo, že na hliník silně působí zejména kyseliny a sůl. Při opékání marinovaných a solených potravin či při použití citronové šťávy nejsou hliníkové nádoby vhodné. Hliník se z nich totiž uvolňuje, dostává se do těla a hromadí se v něm, zejména v plicích a v kostech.
Ani výzkumníci se dostatečně neshodují v tom, jaké to může mít zdravotní následky. Pokusy na zvířatech poukazují zejména na riziko chorob ledvin, psychických onemocnění a Alzheimerovu chorobu. Hliníkové sloučeniny se používají i coby potravinová aditiva a hliník můžeme přijmout i v některých nezpracovaných potravinách. Jejich příjem tak vyžaduje jistá omezení.