Dochází vám nápady, co dobrého dětem připravit na svačinu do školy, i když sotva začala? Zdravá strava je pro děti základ pro potřebnou energii a soustředění se. Máme pro vás proto pár receptů na domácí svačinky, jejichž základem jsou především kvalitní suroviny.
Zdravá svačina by podle odborníků měla obsahovat sacharidy, bílkoviny, kvalitní tuk a zeleninu. Tento čtyřboj výtečně splňuje třeba kvalitní domácí sendvič.
Sacharidy, které dětem dodají energii potřebnou k soustředění, jsou zastoupeny v celozrnném pečivu. To kvalitní poznáte díky slunečnicovým, lněným či dýňovým semínkům.
Pozor dejte na tmavé chleby – některé jsou jen obarvené karamelem a neobsahují tak prospěšné minerály. Dobrou volbou je například žitný nebo slunečnicový chléb s vysokým podílem vlákniny.
Kupte se slevou Šunka dětská Kája nejvyšší jakosti Krásno.
Dostatek bílkovin zase zaručí kvalitní šunka s alespoň 90 % masa, nízkým obsahem soli (max. do 2,5 gramu na 100 gramů) a bez „éček“. Na trhu je celá řada dětských šunek, například šunka Amálka či Kája (obojí 92 % masa), vepřová šunka Školáček (91 % masa) či kuřecí šunka nejvyšší jakosti (92 %).
Bílkoviny obstará i domácí žervé z tvarohu, případně kvalitní lučina, žervé či cottage. Zapovězené jsou tavené sýry, které obsahují hodně soli a stabilizátorů. A vitamíny, ty zajistí zelenina, zejména okurka hadovka, salát či paprika.
Celer a mrkev oloupeme, nastrouháme najemno a smícháme s lučinou či paloučkem, jogurtem, šťávou z citronu, solí, pepřem a nastrouhaným eidamem. Oba plátky chleba pomažeme pomazánkou a poklademe šunkou.
Pokud vaše dítko zatouží po sladké svačině, i zde vybírejte s rozumem. Barevné jogurty sice v obchodech mohou zlákat nejeden dětský jazýček, ale jejich tělu potřebné živiny nepřinesou. Sáhněte raději po zakysaných mléčných produktech, jako je například skyr, který obsahuje hodně bílkovin a vápníku, nezbytného pro zdravou stavbu kostí a zubů. Ačkoli je samotný skyr mírně nakyslý, dětem se zavděčíte těmi s příchutěmi – vanilkovou, jahodovou či malinovou.
Vhodnou alternativou je také řecký jogurt s probiotickými kulturami, které příznivě ovlivňují střevní mikroflóru. A úplně nejlepší variantou je pribináček – avšak vyrobený doma. Příjemným bonusem je jeho snadná příprava, do níž můžete zapojit i děti.
V míse za pomoci mixéru rozšleháme tvaroh se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem a dření z vanilkového lusku. Poté přidáme med – a máme hotovo. Pribináček nicméně před konzumací necháme ještě přes noc uležet v lednici.
Tip: Přidáte-li holandské kakao nebo rozpuštěnou hořkou čokoládu, vznikne pribináček čokoládový.
Kupte se slevou Dezert zakysaný ochucený Můj Skyr 0% Milko.
Další variantou zdravé svačiny může být ovocný salát s ořechy. Některé ovoce (jako například banán či mango) obsahuje ale příliš cukru, proto dbejte na jeho množství.
Ovoce oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Smícháme v míse, přidáme jogurt, na doslazení trochu medu a posypeme oříšky.
A pokud bojujete s tím, že vaše dítě odmítá ovoce nebo ho v lepším případě bere jako „nutné zlo“, připravte mu ho v tekuté podobě. Smoothie neodolá snad žádný školák, a ještě se s ním rád pochlubí před spolužáky.
Všechny ingredience rozmixujte do jemné konzistence a přes noc nechte uležet v lednici.