Snídaňové cereálie jsou oblíbenou volbou pro mnoho lidí, ale ne všechny jsou tak zdravé, jak se mohou zdát. Skrývá se v nich často vysoké množství cukru a další nezdravé přísady. Jak tedy vybrat ty správné cereálie, které vám dodají energii na celý den a podpoří vaše zdraví? Poradíme, na co si dát pozor při výběru cereálií a jak rozpoznat ty opravdu kvalitní a prospěšné.
Sáhli jste v obchodě po cereáliích, které vám padly do oka? Nejdříve dané balení otočte. Na zadní straně najdete tabulku s výživovými údaji a složení. To je to hlavní, co by vás mělo zajímat.
Mnozí výrobci se totiž snaží zákazníky od skutečného složení odlákat pomocí nejrůznějších rozptylujících prvků – hravý obal, netradiční tvary nebo příchutě, dárky zdarma uvnitř balení a podobně.
Samotnou kapitolou jsou barevné cereálie, které milují hlavně děti (a rodiče, již jsou rádi, že alespoň něco přiměje jejich potomstvo „zdravě“ snídat). Kromě vysokého podílu cukru však také zbytečně obsahují nejrůznější chemická barviva.
Sacharidy do zdravého jídelníčku určitě patří. Jsou součástí celozrnných výrobků, ořechů i sušeného ovoce a dodávají nám potřebnou energii. Problémem jsou ovšem jednoduché cukry – čím více jich ve složení cereálií najdete, tím více byl daný výrobek uměle doslazen. Energie z takové snídaně je rychle pryč, a navíc budete mít brzy potřebu jednoduché cukry zase doplnit.
Vyšší obsah cukru se týká i müsli. Pokud chcete snídat opravdu zdravě, vždy volte müsli sypané, s vysokým podílem ovesných vloček (které jsou bohatým zdrojem vlákniny a řady dalších živin) a nedoslazovaného sušeného ovoce. Křupavé zapečené müsli obsahuje totiž mnohem více tuku i cukru, a navíc bývá přislazováno kousky čokolády nebo medu, proslazeným ovocem apod.
Například oblíbené cornflaky jí obsahují poměrně velké množství. Jedna vrchovatě naplněná větší miska kukuřičných lupínků vás dokáže již z rána přiblížit k hranici doporučené denní dávky soli pro dospělého člověka.
Mnozí lidé žijí v přesvědčení, že pokud je výrobek cereální, obsahuje spoustu hodnotných živin a je zdravější alternativou k běžným produktům. Není tomu tak. Pojem cereální znamená, že výrobek obsahuje jakékoliv obiloviny, případně mouku z obilných zrn. Tedy i bílé pečivo je cereální, protože obsahuje mouku ze středních bílých částí zrn (nejčastěji pšeničných), kde je ale vitamínů a minerálů obsaženo nejméně.
Cereálie se poté rozdělují na necelozrnné a celozrnné. Pokud je výrobek celozrnný, obsahuje celá zrna i s jejich obalovou vrstvou, která je bohatší na různé vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky. I v případě snídaně proto vždy volte výrobky, které obsahují celozrnné ingredience.
Nejlepší variantou je připravovat si müsli doma smícháním oblíbených surovin dle chuti. Největší zastoupení by v takovém případě měly mít celozrnné ovesné vločky. Pokud se spolehnete na cereálie kupované, naučte se, jak rozpoznávat ty kvalitní:
Na první pohled je poznáte například podle certifikovaných log, jako je:
Zdroje: dTest, Český rozhlas