Tlakové hrnce jsou součástí většiny českých domácností. Již dávno jsou pryč doby, kdy se v nich hospodyně bály připravovat jídlo pro rodinu. Oproti těm starým hliníkovým, které si ještě možná někdo pamatuje u babiček, jsou ty moderní vybaveny bezpečnostními pojistkami, a tudíž nehrozí, že by vám nedělní guláš vymaloval kuchyň. Česká obchodní inspekce však objevila na trhu tlakový hrnec, který by mohl pro spotřebitele představovat riziko.
Výhod vaření v tlakovém hrnci je celá řada, ale tou největší je bezesporu to, že je jídlo vařené pod tlakem rychleji připravené. Užitečného pomocníka do kuchyně sestrojil v roce 1679 francouzský fyzik a matematik Denis Papin, jehož jméno Papinovy hrnce, hovorově zvané papiňáky, dodnes nesou.
Silnostěnné hrnce slouží k vaření za vyššího tlaku. Ten činí zhruba 280–300 kPa, což je hodnota vyšší než běžný atmosférický tlak. Díky vyššímu tlaku se pak v hrnci dosahuje vyšších teplot vaření, konkrétně v rozmezí 120–130 °C. Při normálním tlaku je přitom teplota varu vody pouhých zhruba 100 °C.
3 kusy tlakového hrnce pro domácí použití BRAVO typ De Luxe B-4569 zkontrolovali inspektoři ČOI. A u dvou ze tří testovaných vzorků následně zjistili:
U jednoho ze tří vzorků se při zkoušce ověření regulátoru tlaku červená pojistka nevysunula do koncové polohy, netěsnila a nebylo možné dosáhnout pracovních tlaků.
Česká obchodní inspekce proto uložila dovozci ochranné opatření (ust. § 50 odst. 3 zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh), kterým je zákaz dodávání na trh a stažení daného výrobku, který již byl uveden na trh.