Kuřecí maso je po celé zemi velmi oblíbené. Jeho příprava je rychlá a snadná a je považováno za dietní a lehce stravitelné. Oproti jiným masům je navíc i poměrně levné. Jak ale rozpoznat, jestli je kuřecí či drůbeží maso v obchodech opravdu kvalitní, abyste si na něm náležitě pochutnali?
V roce 2022 vzrostla v ČR spotřeba drůbežího masa na téměř 30 kg na osobu. A jeho popularita stále roste. V supermarketech je nabízeno jeho nepřeberné množství, a tak nebývá úplně jednoduché si vybrat. Určitě byste se však neměli řídit pouze jeho cenou – o dost podstatnější jsou totiž i další faktory.
Předtím, než maso vložíte do košíku, pečlivě zkontrolujte obal. Ten musí být neporušený, abyste měli jistotu, že s výrobkem nikdo nemanipuloval. Při porušení obalu navíc hrozí kontaminace zvenčí.
Dobré maso můžete od toho špatného rozeznat už na první pohled:
Kuřecí maso musí mít na etiketě uvedeno zejména název výrobku, výrobce a jeho adresu. Chybět nesmí ani podmínky uchovávání masa, datum použitelnosti, země původu a údaj o třídě jakosti a stavu, ve kterém je maso uváděno na trh, tedy zda se jedná o maso mražené či čerstvé.
Nalézt byste měli také identifikační značku – označení, které zajišťuje nezávadnost výrobku a nese kód státu a registrační číslo výrobce.
Mezi nepovinné informace naopak spadají ty o délce výkrmu a způsobu chovu. Je tedy pouze na dodavateli, jestli tytu údaje uvede.
Bio maso je sice o kousek dražší, investice do něj se ale jistě vyplatí. Maso v bio kvalitě má mnohem lepší chuť a více výživných složek, jeho koupí navíc podpoříte lokální ekofarmáře, kteří se o svá zvířata starají, jak nejlépe dovedou.
Tip: Bio masa v obchodě snadno rozlišíte díky názvu a logu ekologické produkce – evropským bio lístkem.
Bio kuřatům je podáváno kvalitní krmivo, které musí být složeno nejméně z 90 % z produktů ekologického zemědělství. Nemusíte se tudíž obávat ani žádných chemických hnojiv a pesticidů, ani antibiotik či růstových hormonů.
Kuřata z bio chovu mají zajištěný i neustálý pohyb, díky čemuž mají více svalové hmoty, méně tuku a jejich maso je mnohem zdravější, chutnější a je zdrojem cenných výživných složek.
Bio kuřata mají navíc možnost zůstat déle u své matky, což je pro ně naprosto přirozené a důležité pro jejich vývoj. A také délka výkrmu je u nich delší – zatímco ta běžná jdou na porážku po 38 dnech výkrmu, bio kuřata až po 56 až 84 dnech.
V kuřecím mase se nacházejí různé minerální látky, vitamíny a taktéž bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty.
V porovnání s ostatními druhy masa má navíc to kuřecí jen nepatrné množství tuku a cholesterolu, tudíž je vhodné při redukci hmotnosti. A drůbeží tuk má i příznivé složení nenasycených mastných kyselin.
Zdroje: Kupi, ČSÚ, WebMD, dTest