Objevte kouzlo domácích těstovin! S trochou šikovnosti a správným vybavením si snadno připravíte čerstvé těstoviny podle italské tradice. Poradíme vám, jaké druhy těstovin jsou nejoblíbenější a jak je připravit krok za krokem.
Těstoviny s modrým sýrem, ořechy a petrželkou jsou ideálním receptem pro milovníky smetanových omáček. Využít můžete spoustu druhů těstovin, ideální jsou penne, fusilli, farfalle, ale i tagliatelle či špagety. Potěší nejen svou skvělou chutí, ale také krátkou a nenáročnou přípravou.
Lasagne Bolognese s bešamelovou omáčkou je ohromující italské jídlo, které si zamilujete na první sousto. Jde o vrstvený pokrm kombinující chutě masového ragú, bešamelové omáčky a plátků širokých těstovin – lasagní. Připravte si doma tuto neodolatelnou klasiku a ochutnejte kousek Itálie.
Ideální na zpracování těsta je dřevěný vál, na který nasypete mouku a uprostřed vytvoříte tzv. „vulcano“ neboli důlek, který Italům připomíná sopku, proto název „vulkán“. Pak přidejte vejce (obecně platí, že na 100 g mouky přijde jedno vejce) a mouku postupně vmíchejte prsty. Přidejte i špetku soli. Těsto se zpracovává několik minut do koule tak, aby získalo elastičnost. Poté nechte 30 minut odpočinout zabalené do mokré utěrky či potravinářské folie.
Domácí těstoviny lze snadno vyrobit i bez speciálního vybavení. Odpočinuté těsto rozdělte na menší části a postupně je válečkem rozválejte na tenké pláty. Ty posypte trochou mouky, volně srolujte a nakrájejte na proužky požadované šířky.
Ruční strojky na výrobu těstovin se moc od sebe neliší. Základní modely, které poháníte točením kličky, se dají pořídit už od 500 Kč. Lepší modely poháněné elektřinou s více nástavci pořídíte od 3 000 Kč.
Mnohem pohodlnější a rychlejší způsob je příprava těsta v kuchyňském robotu. Ten nepomůže pouze s přípravou těsta jako takového, ale spotřebič využijete i při válení a tvarování těstovin.
Čerstvé těstoviny se konzumují okamžitě, ale dají se i zamrazit. Italové je doporučují nejdříve postupně po malých porcích dát do mrazničky, pak až vložit do pytlíku a znovu do mrazáku. Hotové rozválené těsto ale vždy zpracujte do vámi požadovaného tvaru těstovin ihned, v lednici by ztvrdlo a už by se dobře nedalo projet strojkem, nebo nakrájet.
Další možností je těstoviny usušit. Sušení výrazně prodlužuje trvanlivost těstovin, protože nízký obsah vody brání množení bakterií a plísní. Správně usušené těstoviny tak vydrží i několik měsíců. Sušení také usnadňuje skladování a přepravu těstovin, jelikož suché těstoviny zabírají méně místa a jsou lehčí než čerstvé. Navíc sušené těstoviny mají po uvaření trochu odlišnou, pevnější texturu, kterou někteří lidé preferují.
Jak na to? Po nakrájení těstovin do požadovaného tvaru je rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený papírem na pečení. Nechte je schnout v suchém a dobře větraném prostředí po dobu 24 hodin. Během sušení těstoviny občas obraťte a lehce poprašte moukou, aby se neslepily. Po úplném vyschnutí, kdy jsou těstoviny křehké, je přesuňte do vzduchotěsné nádoby. Vaječné těstoviny skladujte v lednici, bezvaječné můžete uchovávat v suchu při pokojové teplotě. Správně usušené a skladované domácí těstoviny vám vydrží i několik měsíců.
Barevné těstoviny si můžete velmi snadno vyrobit pomocí některých přírodních barviv. Při vaření přidejte do vroucí vody některou z těchto ingrediencí a buďte překvapeni výsledným barevným efektem!
Víte, že označením „al dente“ lze také popisovat zeleninu, která je uvařena do poloměkka? Taková už prošla varem, při skousnutí ale jemně křupne.
Zdroje: Kupi, Prima FRESH