Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vyrobte si domácí těstoviny podle italské tradice. Stačí vám jen pár surovin, základ je vytvořit si „vulkán“

New Africa / Shutterstock.com

Objevte kouzlo domácích těstovin! S trochou šikovnosti a správným vybavením si snadno připravíte čerstvé těstoviny podle italské tradice. Poradíme vám, jaké druhy těstovin jsou nejoblíbenější a jak je připravit krok za krokem.

Přečtěte si také

Jsou všechna másla v obchodech stejně kvalitní? Nenaleťte na triky výrobců

Nejoblíbenější druhy čerstvých italských těstovin

  • Tagliatelle jsou dlouhé ploché nudle asi 6 až 7 mm široké. Název pochází od slova „tagliare“ neboli krájet. Oblíbené jsou s masovým ragú či po boloňsku.
  • Fettuccine jsou podobné tagliatelle, jen o něco menší. Jejich ideální šířka se udává mezi 3 až 5 mm.
  • Tagliolini jsou na řezu kulaté a tenké asi 2 až 3 mm.
  • Pappardelle jsou těstoviny přesahující šířku 1 cm.
  • Se strojkem na těstoviny vytvoříte i lasagne vhodné do zapečených italských pokrmů. Můžeme je připravit s ragú, bešamelem, salsicciou, bílým lanýžem nebo v zeleninové variantě, třeba se špenátem.
  • Plněné těstoviny ravioly uděláme z obdélníkového těsta na lasagne, které vykrájíme do čtverců. Můžete je udělat třeba s ricottou a špenátem, náplň může být i masová.
Těstoviny s modrým sýrem, ořechy a petrželkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s modrým sýrem, ořechy a petrželkou

Těstoviny s modrým sýrem, ořechy a petrželkou jsou ideálním receptem pro milovníky smetanových omáček. Využít můžete spoustu druhů těstovin, ideální jsou penne, fusilli, farfalle, ale i tagliatelle či špagety. Potěší nejen svou skvělou chutí, ale také krátkou a nenáročnou přípravou.

Těstoviny s modrým sýrem, ořechy a petrželkou
Lasagne Bolognese
Čas přípravy: 4 hod Obtížnost: Náročný

Lasagne Bolognese

Lasagne Bolognese s bešamelovou omáčkou je ohromující italské jídlo, které si zamilujete na první sousto. Jde o vrstvený pokrm kombinující chutě masového ragú, bešamelové omáčky a plátků širokých těstovin – lasagní. Připravte si doma tuto neodolatelnou klasiku a ochutnejte kousek Itálie.

Lasagne Bolognese

Jak připravit domácí těstoviny

Ideální na zpracování těsta je dřevěný vál, na který nasypete mouku a uprostřed vytvoříte tzv. „vulcano“ neboli důlek, který Italům připomíná sopku, proto název „vulkán“. Pak přidejte vejce (obecně platí, že na 100 g mouky přijde jedno vejce) a mouku postupně vmíchejte prsty. Přidejte i špetku soli. Těsto se zpracovává několik minut do koule tak, aby získalo elastičnost. Poté nechte 30 minut odpočinout zabalené do mokré utěrky či potravinářské folie.

Marian Weyo / Shutterstock.com

Točit kličkou, nebo zapnout do elektriky?

Ruční výroba

Domácí těstoviny lze snadno vyrobit i bez speciálního vybavení. Odpočinuté těsto rozdělte na menší části a postupně je válečkem rozválejte na tenké pláty. Ty posypte trochou mouky, volně srolujte a nakrájejte na proužky požadované šířky.

Strojek na těstoviny

Ruční strojky na výrobu těstovin se moc od sebe neliší. Základní modely, které poháníte točením kličky, se dají pořídit už od 500 Kč. Lepší modely poháněné elektřinou s více nástavci pořídíte od 3 000 Kč.

  • Ruční strojek na těstoviny Ernesto už za 449,90 Kč najdete v e-shopu Lidlu. Je vhodný na přípravu špaget, fettuccine nebo lasagní.
  • Velmi dobře hodnocený je i model Marcato Atlas 150 Classic, který koupíte od 1 699 Kč.

Kuchyňský robot

Mnohem pohodlnější a rychlejší způsob je příprava těsta v kuchyňském robotu. Ten nepomůže pouze s přípravou těsta jako takového, ale spotřebič využijete i při válení a tvarování těstovin.

  • Catler KM 8012 představuje cenově dostupnou variantu s velmi dobrým poměrem ceny a výkonu. Jeho cena se pohybuje už od 8 000 Kč. Tento robot má celokovové tělo. Součástí balení jsou navíc nástavce na těstoviny, mlýnek na maso a kráječ se struhadly.
  • V podobné cenové relaci se pohybuje i model Sencor STM 7910, který disponuje extra velkou nerezovou nádobou s velkým množstvím příslušenství, mezi kterým najdete i nástavec na těstoviny. Pořídíte ho od 10 999 Kč.
Jiri Hera / Shutterstock.com

Jak skladovat čerstvé těstoviny?

Zamrazení

Čerstvé těstoviny se konzumují okamžitě, ale dají se i zamrazit. Italové je doporučují nejdříve postupně po malých porcích dát do mrazničky, pak až vložit do pytlíku a znovu do mrazáku. Hotové rozválené těsto ale vždy zpracujte do vámi požadovaného tvaru těstovin ihned, v lednici by ztvrdlo a už by se dobře nedalo projet strojkem, nebo nakrájet.

Sušení

Další možností je těstoviny usušit. Sušení výrazně prodlužuje trvanlivost těstovin, protože nízký obsah vody brání množení bakterií a plísní. Správně usušené těstoviny tak vydrží i několik měsíců. Sušení také usnadňuje skladování a přepravu těstovin, jelikož suché těstoviny zabírají méně místa a jsou lehčí než čerstvé. Navíc sušené těstoviny mají po uvaření trochu odlišnou, pevnější texturu, kterou někteří lidé preferují.

Jak na to? Po nakrájení těstovin do požadovaného tvaru je rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený papírem na pečení. Nechte je schnout v suchém a dobře větraném prostředí po dobu 24 hodin. Během sušení těstoviny občas obraťte a lehce poprašte moukou, aby se neslepily. Po úplném vyschnutí, kdy jsou těstoviny křehké, je přesuňte do vzduchotěsné nádoby. Vaječné těstoviny skladujte v lednici, bezvaječné můžete uchovávat v suchu při pokojové teplotě. Správně usušené a skladované domácí těstoviny vám vydrží i několik měsíců.

Barevné těstoviny

Barevné těstoviny si můžete velmi snadno vyrobit pomocí některých přírodních barviv. Při vaření přidejte do vroucí vody některou z těchto ingrediencí a buďte překvapeni výsledným barevným efektem!

  1. Červená řepa, červené zelí – přidejte k těstovinám několik lžic naložené červené řepy nebo červeného zelí a získáte červeno-růžovou barvu.
  2. Špenát, špenátový protlak – stačí během vaření přidat trochu špenátového protlaku a výsledkem budou těstoviny barevné jako jarní tráva právě se zelenající za okny.
  3. Kurkuma, kari, paprika, chilli, skořice – každé z těchto koření obarví rýžové těstoviny trochu jinak. Pochopitelně podle barvy koření získáte i výslednou barvu těstovin, záleží jen na přidaném množství. Pro 2 porce stačí 1 lžička vybraného koření.
  4. Borůvky, maliny, jahody – přidání hrsti rozmačkaných borůvek vám zajistí asi tu nejkouzelnější barvu jídla vůbec. Podle délky vaření a množství barviva získáte od modrého přes fialový až po červený odstín. Rozmačkané maliny nebo jahody zase předají těstovinám svou růžovou barvu. Doporučujeme do sladkých jídel z těstovin, po kterých se budou nejen děti ještě dlouho olizovat.
Natasha Breen / Shutterstock.com

Recept na barevné italské těstoviny

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 dl vlažné vody
  • špetka soli
  • hladká mouka na pomoučení válu
  • vybrané suroviny na obarvení těstovin (najdete v předchozím odstavci)

Postup

  1. Mouku nasypeme na vál a promícháme ji se špetkou soli, do mouky uděláme důlek, opatrně nalijeme rozšlehaná vejce s vlažnou vodou. Hmotu důkladně hněteme rukama, až vypracujeme hladké těsto.
  2. Při tvorbě barevných těstovin do těsta zapracujeme některé z výše uvedených surovin podle toho, jaké barvy chceme dosáhnout.
  3. Těsto rozválíme, nakrájíme na tenké a dlouhé proužky, nebo použijeme strojek na těstoviny. Proschlé těstoviny vložíme do osolené vody a vaříme 15 minut tak, aby byly „al dente“, tedy tvrdší na skus. Nakonec scedíme.

Víte, že označením „al dente“ lze také popisovat zeleninu, která je uvařena do poloměkka? Taková už prošla varem, při skousnutí ale jemně křupne.

Zdroje: Kupi, Prima FRESH