Pivo je po právu naším národním nápojem. Jak se říká, není většího pivaře, než Čecha – a je tomu tak. Spotřeba jednoho člověka je v České republice 130 litrů a jsou do toho započítány samozřejmě i děti. A to už je slušné číslo. Ovšem nikdo netvrdí, že všechno pivo je nutné pouze vypít. Můžete s ním totiž dělat i mnoho dalších zajímavých věcí. Pojďte se na ně podívat.
Jako první každého napadne, že si ho přece nalije do skleničky a vypije. To samozřejmě můžete, ale s trochou nealka si zvládnete vyrobit i vlastní domácí Radler.
Smícháte 250 ml světlého piva s 250 ml perlivého, nealkoholického nápoje. Doporučujeme např. Sprite, Fantu, Top Topic nebo jakoukoliv jinou variantu ovocného pití. Dámy si velmi často do piva přidávají i ovocné sirupy, které dodají hořkému moku dokonale nasládlou chuť.
Dávejte si však pozor na kofeinové nápoje, jako je Cola či Kofola – ty se v pivu mohou srazit (a často to dělají), nebo vytvoří nevábný, zakalený drink, který může od ochutnání odrazovat už jen svým zvláštním vzhledem.
Máte-li rádi experimentování v kuchyni, rozhodně doporučujeme zařadit pivo na pravidelný kuchařský seznam. Výborně se hodí k pečení masa, do dresinků, marinád na grilování, do guláše, k tvorbě těstíčka na obalování řízků či na nakládání pivních utopenců.
V míse vyšleháme všechny ingredience dohladka a v těstíčku obalujeme maso, zeleninu nebo sýr (ten předem obalte ještě v mouce samotné).
Pivo a sýr k sobě zkrátka jdou. A tuto kombinaci můžete vyzkoušet i v pomazánce, která se skvěle hodí například jako pohoštění pro návštěvy – a jelikož je velmi snadná, s prázdnýma rukama už vás nikdo jen tak nezaskočí. Budete potřebovat:
Všechny ingredience smíchejte v misce a okořeňte podle chuti. Pivní pomazánka skvěle chutná na topinkách nebo čerstvém pečivu.
Tip: Pokud vám romadur nebo tvarůžky nevoní, dá se použít i jiný měkčí sýr, třeba hodně vyzrálá niva. Alternativou může být i tvrdší aromatický sýr, který je však potřeba nejprve velmi najemno nastrouhat.
Tato marináda je dokonalá k prorostlejšímu masu, takže doporučujeme plátky krkovice nebo kýty, případně přední hovězí. Připravte si:
Stroužky česneku utřete nebo prolisujte a vše kromě piva opatrně smíchejte. Pivo následně přilévejte – velmi opatrně a po trochách, jinak vám směs začne intenzivně přetékat. Poté do marinády vložte naklepané plátky a nechejte min. 24 hodin (ideálně 48) v chladu uležet. Ugrilujte, jak jste zvyklí a užijte si geniální chuť s vychlazeným půllitrem.
Pečená hovězí žebra v pikantní marinádě jsou naprosto vynikajícím pokrmem, kterým zaručeně uspokojíte i ty nejnáročnější strávníky. Jako příloha se perfektně hodí například čerstvý chléb, houskový knedlík nebo opečené brambory.
Špekáčky na pivu, to je klasická hospodská pochoutka, na kterou Češi nedají dopustit. Jedná se o kombinaci dvou lahodných surovin, tedy kvalitních špekáčků a dobrého černého piva. Tento chutný pokrm si přitom můžete jednoduše připravit doma.
Pokud vás zaujaly slané varianty, určitě doporučujeme přidat pivo i do sladkého pečení. Nemusíte se bát, že byste cítili jeho chuť. Naopak – kvasinky, které se v něm přirozeně vyskytují, pomáhají nakypřit těsto a koláče i buchty jsou po upečení nádherně křehké. Vyzkoušejte dát hrnek světlého piva místo vody například do bábovky. Anebo upečte koláče, v nichž pivem nahradíte polovinu dávky mléka, tedy v poměru 1 : 1.
Tento pokrm se v mnohých rodinách dědí z generace na generaci. Jedná se o tradiční sváteční (pro některé pouze velikonoční) sladké jídlo, které ale potěší kdykoli během roku nebo na oslavách. Mohli bychom jej nazvat českým historickým předchůdcem donutů. Potřebujete:
Tuk s moukou, solí a pivem opatrně smíchejte, pořádně prohněťte a nechte 1 hodinu v teple uležet. Těsto poté rozválejte na silnější asi 2 cm plát, vykrájejte kolečka (ideálně třeba hrnečkem) a do nich udělejte otvory coby střed. Následně smažte ve vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Po osmažení nechte lehce okapat a rychle obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Tip: Pro zpestření doporučujeme cukr promíchat s 1 lžičkou skořice, díky čemuž získá toto netradiční cukroví ještě zajímavější rozměr!
Pokud jste dosud znali pivo jen ve sklenici, pevně věříme, že po přečtení receptů budete mít chuť se zlatým mokem experimentovat. Nebojte se novinek, oživte si své kuchařské umění a pekařské dovednosti o taje, které pivo skrývá, a dopřejte tak svému okolí nevšední zážitek z vaší kuchyně.
Zdroje: Kupi